Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

izka21

pomocy

Polecane posty

potrzebuje pomocy!nie orientuje sie kiedy zostana mi naliczone pieniadze za zwolnienie w czasie ciazy? za 33 dni zwolnienia zaplacil mi juz pracodawca pomozecie?

piewrsze zwolnienie bylo od 15 lipca do 5 sierpnia nastepne od 6 sierpnia do 2 wrzesnia potem od 3 wrzesnia do 7 pazdziernika i 33 dni zwolnienia za ktore zaplacil mi pracodawca minely z dniem 16 sierpnia i potem powinien naliczyc wynagrodzenie zus i do tej pory nie wplynely mi zadne pieniadze kiedy moge sie ich spodziewac?

Gość mamma miaaa
najlepiej zadzwonić bezpośrednio do ZUSu, ale z tego co ja się oriętuje, to powinno się odbyć w mniej więcej terminie od 2tyg. do 1 miesiąca. Przynajmniej, tak miały moje koleżanki. Jak długo ZUS jest w zwłoce? (bo chyba chodzi o zakład pracy zatrudniający do 20 osób i zasiłek chorobowy wypłaca ZUS, bo jeśli powyżej 20 osób, to dalej płaci dotychczasowy pracodawca, tylko potrąca sobie tą kwotę z deklaracji) Warto zadzwonić do ZUSu, bo często wina leży po stronie pracodawcy- np. nie złoży zwolnienia lekarskiego do Zusu. Bo problem polega na tym, że pracodawca powinien oddać jak najszybciej, ale nie ma kary za oddanie zwolnienia do ZUSU np.po miesiącu. Natomiast, jeśli Pani nie odda zwolnienia w terminie 7 dni do swojego pracodawcy, to ZUS potrąca Pani jakąś kwotę z zasiłku.

Gość mamma miaaa
Z tego wynika, że pracodawca nie złożył zwolnienia lekarskiego do ZUSu, albo zrobił, to z opóźnieniem. Wszystkiego można się dowiedzieć telefonicznie w swoim oddziale ZUS.

dzisiaj mija 39 dzien od zaplaty przez pracodawce za okres 33 dni zwonienia czyli jezeli mowisz ze w ciagu 2 tyd do miesiaca zus powinien mi naliczyc to minal ponad miesiac i nic to moze wkrotce mi przeleja na konto hm:/;/ a z tego co mi szef mowil to dokumenty do zus dostarczyl kilka dni przed koncem pierwszego zwolnienia

Gość mamma miaaa
i błąd- powinien zanieść od razu jak wpłyneło, nie potrzebnie czekał na koniec zwolnienia- ZUS ma swoje procedury. Więc to nie potrzebnie przedłużyło procedurę. NA przyszłość niech składa od razu. I pytanie czy złożył prawidłowo- tj. z drukiem bodajże Z-3, prawidłowo wypełnionym, oraz z odpowiednio opisanym na odwrocie zwolnieniem (że wpłyneło do firmy, tego i tego dnia)

Gość po 33
dniach placi zus,nastolatek nawet to wie,lol

Gość ja czekam juz 3 mc
i nadal mi karza czekac kurwy jebane,zus pierdolony,na p;are groszy,zenada z ta Polska:O