Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słonko21

Problem w parcy!!!!

Polecane posty

Prawo pracy chroni kobietę od początku ciąży, tj. od momentu poczęcia. Istniejące niekiedy w świadomości kobiet przekonanie, że szczególna ochrona przewidziana przez przepisy prawa pracy przysługuje dopiero od trzeciego miesiąca ciąży, jest błędne. Podstawowy w tym zakresie akt prawny – Kodeks pracy (obowiązujący od 1 stycznia 1975 r.) zawsze obejmował ochroną kobiety w ciąży od samego początku. pozdrawiam i głowa do góry

sory - mój błąd umowa na czas okrslony+praca po jej wygaśnieciu = umowa na czas nieokreslony.

jak nie masz umowy to nie odprowadza skladek - a dostajesz RMU?? tam beda skladki - powinnas sie upomniec o umowe jesli nie masz umowy to w kazdej chwili mozesz przestac pracowac, w zasadzie formalnie to i tak tam nie pracujesz. jak dostaniesz umowe na czas okreslony to do 3ego miesiaca moze Cie zwolnic

madz, nie mieszaj dziewczynie w głowie. nie może jej zwonić do 3 miesiaca, i pracuje tam formalnie.

Gość alliska
bojdziu jakaś kiepska z Ciebie specjalistka od kadr, jeśli dziewczyna nie ma 3 umowy z kolei (a teraz to nawet nie ma znaczenia bo wszedł pakiet antykryzysowy i nie ma obowiązku dawać umów na czas nieokreslony) to pracodawca wkurzony że poszła na zwolnienie da jej umowę która będzie się kończyła przed ukończeniem 3 miesiąca ciąży i w takim przypadku dziewczyna pożegna się z pracą, macierzyńskim i wszystkimi świadczeniami

no pewnie - pracodwdawca bedzie chronił swoją pupę. Ale to nic. dziewczyna idzie do sadu pracy, udowadnia, że po zakończeniu umowy na czas określony pracowała i wtedy jej praca zostje uznana (od 1 marca) za pracę na umowę na czas nieokreslony ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Gość alliska
skoro tak bardzo się upierasz to wskaż mi paragraf który mówi o tym, że ta umowa będzie traktowana jako na czas nieokreślony, bo ja nie znam takiego a w kadrach "siedzę " od lat

to może nie należy tylko siedzieć w kadrach ale czasem też trochę ruszyć poza nie, cos poczytac o przepisach prawa ogólnie?

mówiam ze chce umowe ale on jest na to głuchy, jak mnie przyjmował to pierwsza miala byc na pol roku a druga na 3 lata, tak mówił. Jesli bede pracowala do trzeciego miesiaca to tez juz pozniej mnie nie zwolni

Gość alliska
posłuchaj specjalistko jestem księgową i kadrową i w odróżnieniu od Ciebie z przepisami jestem na bieżąco, a Ty nawet nie potrafisz wskazać przepisu na obronę swojej racji, podstawowym dokumentem normującym stosunek pracy jest kodeks pracy i rozporządzenia do niego a teraz jeszcze pakiet antykryzysowy a o jakich innych przepisach piszesz to nie mam pojęcia

pracodawca zobowiazany jest wydac mi umowe w ciagu 7 dni, nie dal wiec moge go pozwac i zapłaci pewnie niemałą grzywne

no tak, żeby zawalczyć trzeba chęci walki - przynajmniej checi poszukania czegoś w googlach lub telefon do PIPu. pisanie, że "potrzeba jest podstawa prawna...." nie wróży najlepiej Twojej walce w sądzie :/

Gość alliska
a dla Ciebie słonko21 mam taką radę, może niezbyt fachową ale podstępem czasem można zdziałać więcej, powiedz pracodawcy że zamierzasz wziąć kredyt i musisz pokazać w banku umowę o pracę (na jaki okres jestes zatrudniona), jeśli nie będzie chciał wydać umowy to chociaż zaświadczenie, które później będzie dla Ciebie dowodem w sądzie jeśliby doszło do tego

Gość alliska
a tak na marginesie google to nie wyrocznia i to co czasem można znaleźć to śmiech...

allliska, to nie wiesz, że w pracy nie wolno korzystać z netu do celów prywatnych? Chyba, że służbowo siedzisz na kafe?

własnie miałam taki pomysł żeby powiedziec ze chce cos wziasc na spłaty i umowa mi jest potrzebna. Czyli kobiete mozna zwolnic do trzeciego miesiaca, czyli dokładnie do którego tyg ciazy?

Gość alliska
wyobraź sobie że jestem sama sobie szefową i mogę robić w pracy co mi się tylko podoba a tobie nic do tego

Gość alliska
to nie jest tak, że można zwolnić , chodzi o to że jesli masz umowę na czas określony załóżmy do września a we wrześniu jesteś w ciąży, ale jeszcze nie minął jej 3 mies. (12 tydz. bodajże) to umowa po prostu wygasa i nie ma obowiązku jej przedłużać, gdybyś we wrześniu była już w 4 mies. to pracodawca musiałby ją przedłużyć do porodu a zasiłek macierzyński wypłacił by później zus, wychowawczy już się wtedy nie należy

to jesli chodzi o macierzynski to ile go sie bierze czasu i o jakiej kwocie mówimy? A pozniej mozna isc na zasilek dla bezrobotnych?

Gość alisska
zasiłek macierzyński w 2010 roku 20tyg + 2 tyg dobrowolny, kwota 100% tego co na umowie, a później zasiłek dla bezrobotnych jeśli w ciągu ostatnich 18 mies.przepracowane było 12 mies

Gość kadry-hadry
1. jesteś chroniona od samego początku ciaży, a nie od 3 miesiąca przestań juz tę bzdurę powtarzać 2. jest jeden bardzo ważny warunek tej ochrony: Prawo cię chroni pod warunkiem, że skutecznie POINFORMOWAŁAŚ swojego pracodawcę o tym żeś w ciązy. Dopóki go nie poinformujesz to nie jesteś chroniona :-P

Gość alliska
a te dalej swoje, jest chroniona ale tylko w przypadku umowy na czas nieokreslony lub umowy na czas okreslony która nie skończy się przed upływem 3 mies ciąży, a np. na jeśli umowa jest na okres ptróbny to w ogóle przed niczym nie chroni tak samo na zastępstwo i przestańcie czerpać wiedze z google a zacznijcie z kodeksu pracy i więcej nie piszę bo szkoda czasu