Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaguboina w tym

może mi ktoś wytłumaczyć

Polecane posty

Gość zaguboina w tym

W poniedziałek podpisuje akt notarialny. Kupiłam mieszkanie od developera. Co zawiera opłata u notariusza, którą mi podano. Czy oprócz niej będę jeszcze coś płacić jakieś podatki czy coś. Czy to już jest ujęte w tej kwocie .

Gość płacisz jeszcze
oddzielnie za wpis do księgi wieczystej(sprawdź przed podpisaniem umowy czy Wasza hipoteka jest czysta) i oczywiście podatek.

wejź na stronę z ogłoszeniami albo stronę biura nieruchomości i tam są kalkulatory, które pokazują wszystkie wydatki moim zdaniem zapłacisz jeszcze za wspis w księdze wieczystej w sądzie i podatek 2% ale pewności nie mam

Gość zaguboina w tym
a duże są opłaty za wpis do księgi? 2% podatku ale od ceny nieruchomości czy o ułamkowego gruntu bo z tego słyszałam to od tego drugiego przy zakupie nowego mieszkania. Czyli to by nie wychodziło dużo

Gość zaguboina w tym
a niewiesz co zawiera opłata którą wyliczył notariusz to około 4 tyś

Gość zaguboina w tym
Opłata za czynności cywilno-prawne zależy od wartości nieruchomości podanej w umowie i wynosi - 2%. Pobierana jest w przypadku mieszkania, własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu, domu zakupionego na rynku wtórnym. Po 1 maja 2004 roku nie uiszczają tego podatku osoby nabywające nowe mieszkania. Wynika to z faktu, że grunt jest objęty podatkiem VAT, a zgodnie z polskim prawem, jeżeli "przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług", to strony są zwolnione z opłacania podatku od czynności cywilnoprawnych. znalazłam coś takiego więc chyba nie będę nic płacić?

Gość zaguboina w tym
może jest ktoś kto ostatnio kupował mieszkanie od developera?

Gość zaguboina w tym
ostatnie pytanie skoro pytałam notariusza ile będę musiała zapłacić i podał mi kwotę 4 tyś to znaczy że więcej już nie prawda?