Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o pomoc.

male zdanie z angielskiego

Polecane posty

Gość proszę o pomoc.

Hej, wlasnie staram sie napisac pewna krotka wiadomosc po angielsku, (ucze sie ale mam klopoty z mowieniem) I nie wiem jak napisac zdanie: KMysle, ze mogles zle mnie zrozumiec: I think you could understand me wrongly? Watpie, ze tak sie mowi..Czy ktos moglby mi pomoc? Bede wdzieczna:)

Gość mmmmmmvv
I think that you could take me wrong

Gość l.ook
I think you could have understood me wrongly.

Gość nie jestem pewna
I think you could understand my bad

Gość l.ook
ludzie, nie piszcie jej takich bzdur i to jeszcze niegramatycznych:O

Gość nie jestem pewna
ooo odezwala sie znawczyni pewnie w szkole mialas zaj**scie

Gość proszę o pomoc.
hmm... to jak w koncu?:) jakas ostatecnzna wersja?:) B podoba mi sie I think you could take me wrong;-) Troche mam wyczucia jezykowego i widze, ze niektore zdania nie za bardzo pasuja;)

Gość dobrze myślisz
właśnie tą ci podałam i jest ok

Gość proszę o pomoc.
co do could have understood..Wiem, ze czasowniki takie jak should mnaja czas przeszly should have done..ale nie uczylam sie, ze can ma tez taki czas przeszly.jest could albbo was/were be able.. itd..O ile dobrze wiem;-)??

Gość l.ook
Wersje could+czasownik sa zle, bo zdanie odnosi sie do przeszlosci. Musisz uzyc konstrukcji could have+czasownik, ale skoro twoje wyczucie jezykowe mowi ci inaczej, to juz twoj problem:D🖐️

Gość l.ook
Netefilka, jak widzisz, ludzie ktorzy nie maja pojecia o gramatyce angielskiej sa zawsze 100% pewni co do poprawnosci swoich wersji:D

Gość gkfhgthjtyrsth
I think you could have understood me wrongly. to znaczy myślę że mogłeś zrozumieć mnie źle, ale nie zrozumiałeś. a nie o to autorce chodzi i piszemy wrong, nie wrongly tak samo jak you're wrong/right

Gość czasowni could
jest jak najbardziej w czasie przeszłym

oj przepraszam, ale wrongly jest poprawne: wrongly /'rŋlı, US 'rŋ-/ adv [word, position, translate, connect] źle; he had concluded, wrongly, that... błędnie uznał, że...; rightly or wrongly słusznie czy nie źle to jest przysłówek nie przymiotnik!

Gość proszę o pomoc.
Nie powiedziałam, ze jestem pewna swojej wwersji, bo nie jestem .Dlatego napisałam, żeby ewneutlanie ktoś mnie uświadomił i wytlumaczyl jesli zle mysle. Wcale nie uwazam sie za specjaliste od angielskiego. Jakbym byla pewna swojej wersji, to bym nie pytala. Dziekuje za odpowiedzi.

Gość Lektorkaaa
Same, kurwa anglistki :) Napisz: I think you got me wrong.

Gość przysłówek czy przymiotnik
nie zawsze jest tu zgodność - dłużej się pouczysz będziesz wiedzieć

Gość l.ook
Same, k**wa anglistki Trzeba bylo sie uczyc jezyka, to tez moglabys nia byc:D Konstrukcja 'could have+czasownik' wyraza przypuszczenie dotyczace przeszlosci i jak najbardziej pasuje w tym kontekscie, tak samo jak przyslowek 'wrongly'.

to, ze nie zawsze wiem lepiej niż Ci sie wydaje :) ale w tym przypadku akurat jest inaczej :)

Gość proszę o pomoc.
dziekuje za pomoc:) Ucze sie ang. intensywnie od pewnego czasu. Glownie sama. Mam nadz.ze kiedys bede potrafila mowic tak po ang jak po francusku. Gramatyke lubie, ale mam problemy z mowieniem. Nie mam praktyki, stad jest mi trudno. Ale mysle,ze to sie zmieni;) Pozdrawiam wszystkich;)

Gość Lektorkaaa
No więc właśnie. Moja wersja jest poprawna, a wy nad swoimi jeszcze się trochę pomęczcie :)

Gość l.ook
nie zawsze jest tu zgodność - dłużej się pouczysz będziesz wiedzieć Zgadza sie, ale nie slyszalam jeszcze, aby jakis 'native' powiedzial 'to understand sb wrong'.

Gość proszę o pomoc.
aha, i rzeczywiscie. Jest c konstrukcja could have done.Zapomnialam. Uczylam sie tego .Po prostu brakuje mi praktyki, A jak wiadomo, bez praktyki latwo jest zapomniec;) Sorry jesli wyszlo, ze jestem zarozumiala. Wcale nie jestem, wiem czego nie potrafie i ze nie jestem swietna z tego jezyka , ale chcialabym zeby bylo inaczej. Dlatego sie ucze..no i popelniam bledy..:)

Gość możesz użyć get
lub take (bardziej potocznie) ale nigdy wrongly! Nie w tym złożeniu