Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina0011

Strach przed mówieniem dzień dobry

Polecane posty

Gość karolina0011

Mam problem :/ nie wiem co się ze mną dzieje. Np. wychodze z domu, spotykam sąsiada i tak mnie zatyka, ściska za gardło że nie potrafię powiedzieć głupiego dzień dobry ;( nie wiem juz co z tym robić. Unikam ludzi. Nie mam innych problemów z wystąpieniami. Czasami pytana przez nauczyciela o obecność nie potrafie powiedzieć "jestem" bo coś mnie tak ściska w środku że nie wydusze z siebie słowa. POmocy

Gość karolina0011
ale ja nie mam problemów z zapominaniem słów.

Gość xx889
to zamiast dzien dobry mów siema :)

Gość zadania09
Też tak zawsze miałam. Z tym da się żyć. Nie myśl o tym tyle, bo każdy coś tam ma, nie ma ideałów. Poczytaj sobie ten wątek z linka, szczególnie trzeci post od końca.

Gość karolina0011
Jest to strach przed wysławianiem. Jak widze ze nadchodzi jakiś sąsiad, nauczyciel to aż mnie coś ściska w środku. Bardzo chciałam o tym nie myśleć, starałam sie zapomnieć o tym ale cały czas mi to siedzi w głowie :/

Jak dojrzejesz to zaczniesz patrzeć na to inaczej. Pomyśl sobie, że wszystko kiedyś przeminie, szkoła też. I już nie będziesz musiała mówić: jestem. Musisz po prostu jakoś przetrwać ten okres.

Gość karolina0011
Dojrzeje? Mam 20 lat :(:(

Gość ja też zawsze bałam sie mówić
dzień dobry, a ludzie myśleli, że jestem niewychowana :( Ale teraz mam 15 lat i mówię, ale zawsze to moje "dzień dobry" tak nienaturalnie brzmi, bo głos mi szaleje wtedy :o

Gość ola803
Witam, mam 15 lat i fobie przed mówieniem "Dzień dobry" a co dopiero "Dobry wieczór" .. Nie wychodzę z domu nigdzie, bo to dla mnie okropny ból i psychiczny i fizyczny. Wiele osób pewnie myśli że jestem nie wychowana itd.. a ja za każdym razem kiedy staram się powiedzieć cokolwiek ściska mnie gardlo i patrzę na daną osobę, a nie powiem jej nic. Miałam przykrą sytuację w busie, kiedy weszłam i się nie przywitałam bo po prostu nie byłam w stanie, pan kierowca nakrzyczał na mnie (delikatnie mówiąc) przy wszystkich ludziach w busie, plus obmawiał ze starszymi paniami... "Młodzież to taka nie wychowana... ani me ani be... zero szacunku" Popłakałam się... nie wychodzę z domu już nigdzie. Pomimo psychologów, logopedów... problem istnieje dalej a nawet się nasila... nie wiem co robić a nie chce wydać na terapię 20 tys złotych... Oprócz tego mam problem z jąkaniem się, ale największym problemem jest właśnie mówienie "Dzień dobry" nie wiem co robic...