Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacaaa29

co kupić na chrzciny

Polecane posty

A poza tym teraz jest moda na noszenie np. zawieszek z pierwsza literka swego imienia. Czy właśnie bransoletki. No jak nie złoto to chociaż srebro.Chociaż na taka okoliczność polecam złoto.

Moja córka dostała srebrną łyżeczką z grawerowanym imieniem oraz kolczyki tyle z biżuteri. Dostała równiez matę edukacyjną i mase zabawek. No i pieniądze i ubranek też dosyć sporo.

Gość medalik do bani
boś ma rację. Kup cos pożytecznego, a pamiątką z chrztu sa takie ni to kartki - ni książeczki i nazywają się właśnie 'pamiątka chrztu'. ty jesteś wierząca i rodzinka, ale prezent ma być dla dziecka, ubranka się nie przydadzą,a za to łyżka srebrna się przyda? Chyba na złom do jubilera hi hi. Lepiej dać prezent praktyczny i tą 'pamiątkę' w roli pamiątki a nie łańcuszek. jaką masz pewność, ze jako nastolatka wyrośnei taka jak ty, a nie jak boś np.?

Gość boś
kupienie ciuszków nie bedzie wyrzuceniem kasy w błoto bo ciuszki będą noszone....

Gość pytajacaaa29
w mojej rodzinie od wiary jeszcze nikt sie nie wyłamał, tak jesteśmy wychowani i przywiazujemy do tego wagę ale też nie trzeba być wierzącym by nosić biżuterię... branzoletkę, łańcuszek czy kolczyki

Ale autorka nie prosiła was o krytykę tylko o pomysł na prezent a to już duża różnica, ludzie dlaczego wy ciągle komuś "dogryzacie".

Ludzie, autorka napisała, że chce aby dziecko miało PAMIĄTKĘ. a wy o tych ciuszkach... heh

Gość na gwiazdke
w takim razie pasyjke hi hi hi i rozaniec za wczasu aby byla bardzo wierzaca

Gość pytajacaaa29
ooo, widzę że jak ktoś jest wierzący to już to kogoś bardzo razi ;)

Gość pyatajacaaa29
viki... ja sie tym nie przejmuję ;)

Ja pamiętam, że dostałam na chrzciny medalik i złoty łańcuszek ( nawet 2) i fakt faktem, że medalika nie założyłam ani razu to łańcuszki noszę a minęło już prawie 30 lat :P Nie podchodzę do tego emocjonalnie, ze to z chrzcin itp. ale noszę bo poprostu lubię łańcuszki. Poza tym jeden łańcuszek w tą czy w tą nie gra roli bo z reguły tych biżuteryjnych pierdół kobiety mają od groma :)

Gość pytajacaaa29
tak więc dziękuję za rady :) zdecyduję się chyba na tą branzoletkę i zabawkę - szczeniaczka uczniaczka z fischer price bo mojej córce ta zabawka bardzo przypadła do gustu :)

Gość ja byłam chrzestną
jakieś pół roku temu. Tez przeżywałam tak jak ty. Nie chciałam żadnej łyżeczki, czy tego ohydnego smoczka, bo zalegałoby to w szafie i sie kurzyło. Pieniędzy nie chciałam dawać, bo wiedziałam, że rodzice spożytkują je raczej na życie, a nie na prezent dla małej. Nie chciałam też dawać biżuterii, bo mam obawy, czy mama nie będzie ich używać zanim córeczka dorośnie. W końcu zdecydowałam się na Zabawną poduszkę ze specjalnie na tę okazję wykonanym napisem. Na przedniej stronie był obrazek i napis "Poduszka dla Zosieńki", a z tyłu życzenia, od kogo ta poduszka i data chrztu. Wszystkim prezent bardzo sie podobał, bo był jedyny w swoim rodzaju i oryginalny. No i wiem, że jest przez małą używany ;)

moje dziecko od chrzestnej dostało fotelik samochodowy w którym jeździło do 3 lat. Chrzestna mnie spytała czy może być fotelik i czy mam jakieś preferencje co do tego-zdałam się na nią i wyszło super :) Moja koleżanka ostatnio jako chrzestna kupiła to krzesełko uczydełko z Fischer Price, a my jako goście kupiliśmy grzechotkę srebrną z grawerem i do tego kasa-rodzicom bardzo się podobało, więc pomysłów jest sporo

sorrki,że tak pózno odp ale mnie nie było :) medalik około 200zł grawerka około 30 zł (akurat taki mi sie podobał a ceny są różne w dół i górę ) łańcuszka bym nie kupiła bo kto wie jaki bedzie komu pasował jak dorośnie,a medalik nawet schowany w starym kartonie ale jest pamiątką na całe życie dobranoc

Gość *aniołek*
moje dzieci dostały pieniądze i za nie kupiłam im min. złote łańcuszki z medalikami

Gość *aniołek*
grawer na medaliku? przecież tam jest Matka Boża lub jakiś Święty?

ja kupiłam chrzesniakowi taki leżaczek który starcza dla dziecka chyba do 4 lat potem, najpierw jest jak leżaczek, potem jako fotelik, nawet bujany. Super sprawa i na pewno bardziej przydatna niż jakaś biżuteria. on jest chyba z fisher price. Ma pałąk z zabawkami wiszącymi dla niemowlaka, zdejmowany. Jest też opcja właczenia delikatnych wibracji zeby dziecko sie wyciszylo, zasnelo, nie trzeba husiać:) chrzesniak ma teraz dwa lata i nadal w tym sie buja, siedzi itd (bujanie mozna zablokowac) mają teraz tez maluszka mlodszego i on w tym lezy (niemowlak) mama może to wszedzie zabrac, do kuchni, pokoju. Bardzo są z tego zadowoleni a wcale nie było drogie.

Gość pytajacaaa29
Paulina BB a mogłabyś podesłać link do tego leżaczka?

zobacz na jak długo starczy taki leżaczek, czy fotelik. Mówię Ci, sprawdzony i świetny, a nie kosztuje majątku.

pytajacaaa29 - piszesz, że jesteś wierząca, więc może dobrym pomysłem jest srebrna ikona z Matką Boską i Dzieciątkiem Jezus bądź aniołkiem stróżem, można ją postawic na komodę bądź gdziekolwiek i wygląda naprawdę super. A pamiątka na całe życie! :)

pytająca, wysłałam Ci te linki i mam jeszcze propozycję taką, skoro chcesz aby było to cos zwiazane z religia załóżmy, to ja bym kupila ten leżako-fotelik (jest super) i on nawet 200 zł nie kosztuje, wiec jak Cie stać, to dokup do tego taką "Pamiątkę Chrztu" - idz do sklepu z dwocjonaliami i tam powinny byc książki takie cienkie, bardzo ł tam sie wkleja zdjecia, opisuje itd, i niektóre są aż do zawarcia malzenstwa i urodzenia dzieci czyli kronika wszystkich sakramentow przez cale zycie - niedrogie a pamiatka super, plus leżaczek, dla mnie bomba.

Gość pytajacaaa29
Paulina BB, fajny jest ten leżaczek, pokażę go mężowi jak wróci z pracy :) Alexandra... nad tą ikonką z Aniołem Stróżem też się zastanawiałam :) Jeszcze trochę czasu do chrzcin zostało, więc możemy spokojnie pomyśleć :)

Gość sfsgsgsg
Nie chce żebyście mnie potępiały, ale zastanawiam się co jest ważniejsze w tym całym chrzcijno-komunijno zamieszaniu. To, że dziecko przyjmie chrzest i na pamiątke zostaje szatka, ewentualnie kartka z życzeniami, czy to jaki drogi ma być prezent. Przecież to jest hipokryzja jak mi katolik mówi, że podchodzi do chrztu bardzo religijnie itd, a najważniejsze jest co dać dziecku. Wracając do tematu. Dla mnie bizuteria to porażka. To co jest teraz modne za 10 czy 20 lat będzie się nadawało do wyrzucenia. Sama mam w domu całą mase kolczyków, pierścionków itp z chrztu i komunii. Wyrzucić czy przetopić nie można, bo nóż jakaś ciocia będzie chiala zobaczyć. Mam 25 lat i czasem się ktoś przypyta. Głupio by mi było powiedzieć cioci, że wyrzuciłam.... Łyżeczka czy srebny smoczek to takie zawalacze szafy, ale bardziej już prezenty pamiątki. Osobiście poszukałabym jakiegoś kocyka na którym będzie imię, data urodzenia czy czegoś w tym rodzaju. Tak co by szło wykorzystywać, a potem rodzicie mogliby przechować.... Ewentualnie jakaś zabwka edukacyjna, ale trzeba się najpierw dogadać co dziecko już ma.