Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwneeeee

Jak zwracacie się do mamy?

Polecane posty

Gość dziwneeeee

Ja zawsze zwracałam się do mojej mamy normalnie, na "ty" np. "Możesz tu podejść?" Ale zauważyłam, że niektórzy zwracają się do swoich rodziców w stylu " czy mogłaby mama tu podejść?" Dla mnie to dziwne :o A wy jak się zwracacie do mamy, taty?

Gość SAMA DZIWNA JESTEŚ
MATKĘ MA SIĘ JEDNĄ I TRZEBA MIEĆ DO NIEJ, JAK I DO ROCZICÓW RESPEKT. A CZY TY CHCIAŁABYŚ, BY TWOJE DZIECKO WOŁAŁO DO CIEBIE: "TY, STARA DAJ CHLEBA..?" LICZY SIĘ MIŁOŚĆ, A TY JEJ NIE MASZ DO MATKI... TO SMUTNE

Gość electropop
też na ty, z tym że przed każdym pytaniem dodaję "mamo" :P

Gość jkjygxhrsex
mamo chodz tu mamo co robisz mamo to mamo tamto zawsze mowie mamo

ja też, mówię "mamuś" i dalej na 'ty', np. 'co o tym sądzisz?' a nie 'co mama o tym sądzi?', ale też nie uważam, żeby ta druga forma była dziwna. Zdarza się, to chyba wynika z tego, w jakim tonie rodzice wychowują swoje dzieci.

Gość ja mowie zawsze
mamuniu tatusiu i nigdy nie mowilam inaczej a mam juz 31lat. mowie mamuniu czy moglabys podac mi to cz tamto, ewentualnie mamusiu.

Gość dlaczego ty stara daj mi
ja mowie, kochana mamo, prosze podaj mi - raczej w tym stylu . Mowie na ty, bo tak u nas bylo od zawsze ,mama do babci, babcia do prababci i wszyscy sie kochaja i szanują. To tylko kwestia zwyczjów domowych.

Gość papierosniczka
czasami mowie babcia ale to tylko dlatego bo moja córka mówi babcia i tak się przejęzyczam a tak to mamusiu

Gość dziwneeeee
Czy ja napisałam, że mówię do niej "stara"? To co napisałam, to był zwykły przykład ,a ty już od razu oceniasz po nim moją miłość do matki :D

Gość sesesedess
ja sie do niej zwracam bezosobowo tak jak ona zawsze do mnie, po imieniu to nie pamietam kiedy ona mi mówiła a wogóle to ostatnio wcale sie do niej nie zwracam znałam kiedyś dziewczyne co do matki mówiła po imieniu Jadźka to i tamto

Gość chyba..
"czy mogłaby mama podać" albo podobnie zwracają się raczej kobiety do teściowych, tak mi się przynajmniej wydaje

no my czasem z siostrą jeszcze mówimy do mamy 'Uś', bo ma na imię Urszula, albo 'Usieńka', ale to rzadko i zawsze bardzo pieszczotliwie.

Gość jestem zryty
Zazwyczaj zwaracam się :tato :P

Ja mówię do niej po imieniu , mój brat też... albo jakieś głupie zdrobnienia , jej to w ogóle nie przeszkadza ;)

Gość editch1
jak to do mamy po imieniu? halinka zrob mi herbate? jak wam to przez gardlo przechodzi? :O ja mowie: mamo zrob mi cherbaty albo mama zrob herbate. nie wyobrazam sobie mowic do mamy po imieniu jak i tez do tesciowej, bo o takich rewelacjach tez slyszalam.

Gość ja mowie do swojej mamy
'mamełe, cho no tu' :classic_cool:

Gość freeedraa
nie raz powiedziałam do niej per "głupia dziwko" i tym podobne, ale bardzo ją kocham :-)

Gość tulipanowy krem do rąk
ja do swojej też mówię np." mamo lub mamuś co o tym sądzisz", pieszczotliwie czasami mówię " mamutku", "mamut"- ale moja mama wie, ze to w dobrej wierze a nie żadna tam obraza, i odpowiednio do ojca mówię "tatut" :P a "co mama o tym sądzi" mówie do teściowej.

Gość różnie mówię
-albo mamo i używam 2 os. l.poj., czyli "mamo, co robisz?" a nie "co mama robi?" w 3 os. l. poj., bo to by było za bardzo dystansujące i pachnie mi jakoś tak przestarzale, -albo po prostu: "co robisz?", -albo po imieniu (żartobliwie złośliwie), -albo przezwiskiem (j.w.), -albo "matka", np. "matka, no ty mnie, kobieto, nie denerwuj, bo ci więcej cukierków nie kupię!", zdarzało się też zwyczajne "weź ty mnie nie wkurwiaj" do ojca zawsze z dystansem. ale to mama jest mi najbliższą osobą i z nią znajduję wspólny język a tata... no jest...

Gość AP AP AP AP
freeedraa "nie raz powiedziałam do niej per "głupia dziwko" i tym podobne, ale bardzo ją kocham :) " Oj, widać jak bardzo ją kochasz;)

Gość Anq25
Dorośli ludzie i mówią mamuś? mumusiu? Co za porażka.... Jak kogos sie pytam to mówię "widziałas mame, ojca, matkę, tatę.." Jak do nich to bezosobowo jak do znajomoych "podaj mi to, bylas tam?"

Gość freeedraa
no pewnie, że kocham. mam po prostu problemy z okazywaniem uczuć

Gość editch1
nikt sie ze mna nie zgodzi, ze nie wypada po imieniu do rodzicow? jolka podaj to?

Gość na ty sie do niej zwracam
czasem przed dodaje "mamo" tak samo do taty. czasem tak zartobilwie mowie"mamuś" albo "ewuś" nigdy w trzeciej osobie.

a ja mówię 'Maderko', np. 'cześc Maderko/ Maderka' :P albo żartobliwie- pieszczotliwie 'Starka' :D np. Starkaaa- chcesz kawę czy herbatę?' :D :P w porywach zdarza mi się 'Mamcia'... no i standardowo 'Mamo' :P najczęściej mówię jednak 'Mader/ko/ka' :P i nie zawsze dodaję 'słowo'na M' przed tym, jak się do niej zwracam ;)