Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiola1234564789

Pomóżcie, mam 16 lat.

Polecane posty

Gość wiola1234564789

Witam. Od pół roku uprawiam seks. Zawsze używamy prezerwatywy. Jednak mimo młodego wieku zdaję sobie sprawę z możliwości zajścia w ciążę. Byłam u ginekologa i rozmawiałam na temat tabletek antykoncepcyjnych. Ginekolog nie ma nic przeciwko, jednak powiedziała, żebym jeszcze jeśli mogę poczekała z tymi tabletkami ( młody wiek, dojrzewanie ). Więc nie wiem już sama. Boję się ciąży i wystrzegam się jej bardzo. Z chłopakiem jestśmy ostrożni. Zastanawiam się tylko czy warto się troszkę poświęcić i zacząć brać tabletki, niż później stresować się spóźnionym okresem i dodawać wpis na forum " jestem w ciąży , co mam zrobić ? " . Nie chcę dziecka. Jeśli prezerwatywa mnie zawiedzie ? Zdać się na te tabletki ? Ech, już sama nie wiem. Doradźcie ;). ( Nie proszę o ocenianie mojego postępowania, że w tak młodym wieku zaczęłam współżyć, więc proszę darować sobie komentarze typu " małotalato do książek, a nie do seksu ! " . ) Pozdrawiam i liczę na wyczerpujące odpowiedzi ;).

Gość jola6464
ja nie bralabym tego swinstwa..... jesli chlopak pilnuje zeby gumka byla dobrze zalazona to nc sie nie stanie....

ja radze tabletki to nie jest swinstwo tylko bardzo dobra metoda antykoncepcyjna.chlopak pewnie w podobnym wieku wiec nie jest dobrze doswiadczony i moze sie nie dopilnowac idz po tabletki bedziesz pewna i odpowiedzialna:)

Jeżeli jesteście ostrożni to na Twoim miejscu nie brałabym tabletek. W sumie jestem w podobnej sytuacji z tym że jestem nieco starsza i uprawiam seks od prawie dwóch lat. Jak narazie nie chcę truć się tabletkami. Jak widać gumka może być skuteczną metodą, jednak trzeba mieć zaufanie do mężczyzny.

Gość wiola1234564789
Uprawiamy seks na tyle długo, że raczej umiejętne zakładanie prezerwatwy jest opanowane. Głównie chodzi o to, żebym nie zaszla w ciążę. Sama jestem jeszcze dzieckiem. Nie chcę też sobie szkodzić tabletkami, boję się, że później będę miała problemy z zajściem w ciążę...

Gość wiola1234564789
niewielka - zaufanie nie ma nic wspólnego z antykoncepcją...

tabletki nie wplywaja na to,zebys nie mogla zajsc w ciaze :O piszesz,ze sama jestes dzieckiem a dzieci seksu nie powinny uprawiac. tak czy siak jak dla mnie gumka to nie zbyt dobre zabezpieczenie

Gość madzia mmmmm
tabletki to dobra metoda anty,ale dla DOROSLEJ kobiety:( a nie 16-letniej dziewczyny,ktora dojrzewa. W tak mlodym wieku szpikowac sie hormonami to raczej nie jest odpowiedzialnosc:(

Gość wiola1234564789
Angel from hell - chodzi mi o to, że jestem bardzo młoda, nie chcę pakować się w pieluchy. Czyli jednak tabletki, myślę, że będzie to dobre rozwiązanie.

Gość mam 17 lat ale zdecydowałam
się na tabletki. Miałam dość stresu ze spóźniającym okresem, który spóźniał się przez moje comiesięczne nerwy. Seks z gumka nie jest komfortowy, bo cały czas myslisz o tym, czy gumka jets, czy się nie zsunęła,nie pękła itd... Teraz biorę tabletki i mam seks na pełnym gazie bez zmartwień :)

To Twoje zdanie. Ja twierdzę inaczej. W przypadku gumki to raczej facet kontroluje czy wszystko jest ok, w przypadku tabletek to kobieta o tym decyduje...

Gość wiola1234564789
madzia mmmmmm - a jak zajde w ciążę to co ? Nie lepiej się poświęcić, niż później płakać i wychowywać dziecko w takim wieku ?

Gość niby tak ale jak dla mnie
to seks z tabletkami jest bardziej komfortowy. Nie stresuję się potem. Miałam razy sytuację awaryjną po której musiałam wziąć tabletki 72h po i to zadecydowało o tabletkach :) pozdrawiam :)

Gość tak właściwie to mam pytanie
dziewczyny, gdy facet w was kończy to jak radzicie sobie z ta wypływającą sperma? macie zawsze w poblizu jakis papier?chusteczki?recznik?

Gość madzia mmmm
nie bedziesz miala 100 % pewnosci ze biorac tabletki w ciaze nie zajdziesz...Poczytaj niektore tpoiki-dziewczyny mimo ze braly tabletki zaszly w ciaze... A jesli gumkajest dobrze zalazona( jest wystarczajaco duzo zostawione miejsce na sperme),to gumka nie peknie... Zawsze kupujcie je w aptece... Taka moja rada. A co zrobisz ,to juz Twoja decyzja...:)

Gość brudne gacie
madzia mmmmm wez przestan z tymi gumkami to sa dzieciaki,ktore nie potrafia dobrze zalozyc gumki a jak peknie to co???????????? tabletki lub plastry to pewne prawie 100% watpie zeby wpadla glupoty piszesz

Gość w ciąże zachoddzą
tylko te które nie stosują się do zaleceń na ulotkach tabletek antykoncepcyjnych. Nie wierze w bajki, że któraś zaszła mimo że brała wszystko jak nalezy 🖐️. I ogólnie tabletki dają 100% pewności przy odpowiednim stosowaniu. Ale co do autorki z tabletkami poczekaj jeszcze kilka lat, jesteś za młoda na nie - tak jak powiedziała ginekolog. Do prezerwatyw stosujcie globulki i będziesz miała pewność że nawet jak pęknie jesteś zabezpieczona.

Gość małolataczzynie
ja mam 18 lat. poszlam do gina po pigułki, jednak on tez mi je odradził. stwierdziłam wiec że bez tej pewnosci jaką dają pigułki, to się sexu nie dotknę. jestem przed maturą, to jest czas na naukę a nie na sex ( i to jeszcze niepewny jesli chodzi o ciążę). a o ssexie pomysle po maturze i jak juz bede brać pigułki.

Gość samotna dziewczyna23
dobrze robisz. naprawdę mądre postępowanie. az strach mnie bierze jak pomyslę sobie że np; miesiąc przzed maturą dowiedziałabym sie że jestem w ciąży!?!?! to by byl koszmar!

Gość cytrusekkkk
Mam 19 lat i od od ponad orku stałęgo cłopca. Wcześniej używałam prezerwatyw oraz tabletek. Ale nie uważam tego za dobre postępowanie. Jednak teraz od orku współżyje ze sowim cłopakiembez żadnego zabezpieczenia i nic się nie dzieje - liczy sie wspólne zaufanie. I to czy cłopak jest rozgarnięty i odpowiedzialny. Ja pamiętam słwoa mojej nauczycielki od wychowania do życia w rodzinie SEKS W PREZERWATYWI JEST JAK JEDZENIE LIZAKA W PAPIERKU i w pełni podizelam jej zdanie. Dlatego też wszystkim dziewczynom polecam nie farmakologiczne metody antykoncepcji... niewiem testy owulacyjne..

Gość cytrusekkkk
a swoją drogę jest RYZYKO JEST ZABAWA ;)))

do CYTRUSEKKK Tobie sie chyba w głowie coś po przewracało Życzę ciąży w niedługim czasie i to najlepiej 5raczki żebyś razem ze swoim odpowiedzialnym chłopakiem miała wory pod oczami na 1kg kartofli po nie przespanych nocach to przestaniesz doradzać seks bez żadnego zabezpieczenia. Tą twoją nauczycielkę jeśli ma takie same poglądy powinni wyrzucić na bruk. W roli wyjaśnień Kalendarzyk to mit nie uważam tego za zabezpieczenie. Do autorki Tematu Nie radze brać tabletek ze względu na młody wiek. Proponuje tak jak już ktoś napisał prezerwatywę i globulki albo wariant drugi Prezerwatywę i tabletki PO które powinny leżeć w domu na półce na wszelki wypadek gdyby gumka pękła, przeciekała albo zsunęła się podczas stosunku. Wtedy na spokojnie bierzesz tabletkę PO . jeśli wszystko jest dobrze z gumką to tabletek PO nie bierzesz.

Gość samotna dziewczyna23
podzielam zdanie powyzej. cytrusekkkk -> CO TY GADASZ?!?!?!?!?!? :? :/ :/

Gość wiolka123456789
Zastanawiałam się, żeby kupić tabletki "po" tak na wszelki wypadek... Nie wiem już sama. 50% twierdzi tak, a drugie 50% inaczej...

Gość wiolka123456789
up

Gość cytrusekkkk
Każdy ma własne metody antykoncepcji.Dla mnie moja jak najbardizej odpowiada...i naprawde w najblizszym czasie nieplanuje zajsc w ciaze no chyba ze zaplanuje to zajde.