Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Steskniona i zaplakana

Boze jak ja tesknie za Polska

Polecane posty

Za tym zapachem :( Za niedzielna msza,za tymi ladnymi jesiennymi dniami,za polskim chlebkiem,za zapachem polskiego deszczu :( Kiedys myslalam,ze nigdy nie bede tesknic..a teraz oddalabym wszytsko by moc tam wrocic :(

W brukseli..myslalam sobie,ze przeciez tyle mozliwosci tu bede miala.. A ja jestem kompletnie zalamana..Jak sobie pomysle o tych porankach..tak ladnie tam slonce swieci,rano na trawie jest rosa..a tutaj..:(

Gość nie placz...i nie martw sie
zawsze mozesz pojechac do Polski na urlop :) ja jestem w Londynie ale bylam na urlopie w gorach i wiesz co, to byl najwspanialszy urlop jaki mialam. zapachu gorskich stokow, traw, drzew, widokow nie da sie tak szybko zapomniec. zrobilam mnostwo zdjec i to one dodaja mi otuchy i sile przetrwania tutaj. glowa do gory ! wytrzymasz ! 🖐️

Gość latte_
wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, dziewczyny! weźcie to do serca;)

Gość kicia kiciaa
a w Brukseli nie ma rosy na trawie?

Nie,nie ma rosy..to jest miasto,tu jest smrod,jest szaro.. Nie jezdze czesto do pl bo nie moge,ale za kazdym razem gdy tam jestem serce mi peka,bo wiem ze musze spowrotem tam wrocic :(

Gość i slonce nie swieci
? ;) spoko, wiadomo, ze jest inaczej.... ale mozna inne rzeczy tam polubic :) a jak nie umiesz... to co stoi na pzeszkodzie by zdecydowac sie na powrot?

Gość hunabuna
A musisz w tej Brukseli mieszkac jak ci tak zle? Chyba nie jestes banita i mozesz do kraju wrocic w kazdej chwili.

Gość i slonce nie swieci
" Nie,nie ma rosy..to jest miasto,tu jest smrod,jest szaro.." sorki ale tak jest w kazdym miescie czy to polskim czy nie w warszawie, krakowie czy wroclawiu tez bys tesknila za rosa w takim razie...

Musze tu siedziec :( Nie mam wyjscia..mam umowe w pracy.. Slonce swieci ale to nie jest to samo..Ja jestem ze wsi,na pomorzu..I nigdy nie zapomne skad pochodze..Mowie dumnie,ze jestem Polka..mimo ze wiem ze Polakow tu nie lubia,bo maja nas za złodziei

I SLONCE NIE SWIECI- Napisalam wyzej,ze jestem ze wsi..I za ta moją wsia tesknie..Ale bylam tez w Wawie itd..uwierz mi,ze warszawa to nie bruksela :( Niby miasta i stolice,ale calkiem inne.

Gość i slonce nie swieci
" Musze tu siedziec Nie mam wyjscia..mam umowe w pracy.." przeciez umowy maja okres wypowiedzenia nawet jesli sa bezterminowe a jak to jakis terminowy kontrakt to predzej czy pozniej sie skonczy...i wtedy mozesz wrocic :)

Gość trzymaj sie
mi na szczescie jest wszedzie dobrze poza Polska :) siedze tu juz pare tyg i na łeb dostaje :o 🖐️

I slonce nie swieci- studiuje tu tez.. Gdybym mogla cofnac czas to nigdy bym tu nie wyjechala..zaluje :(

Gość i slonce nie swieci
inne ale rownie szare :) mieszkalam 6 lat w warszawie, w brukseli tez bylam wiec mam porownanie... jesienno-zimowa pora warszawa nie jest ani troche ladniejsza od brukseli a swoja droga co jak co ale w beglii to obszarow wiejskich nie brakuje zawsze mozna sie wyprowadzic i wynajac cos pod miastem lub na jego obrzezach tylko cos za cos...dochodza dluzsze dojazdy do pracy...wiadomo... ale bedziesz rose miala :)

Gość hunabuna
I to wlasnie przyklad jak ludzie zle dobieraja sobie prace :O Rozumiem, ze kochasz wies i tam najlepiej sie czujesz. Trzeba bylo konczyc jakis kierunek rolniczy, zalozyc chociazby gospodarstwo agroturystyczne - tak modne disiaj i zarabiac, bedac szczesliwa. Oj ludzie, ludzie. Myslcie glowa!

Gość kwiatuszkowa
kup sobie kwiatkow do biura...i je zraszaj. Tylko niech Ci nie uszczypuja, bo ja z powodu u szczypywania swoje eksmitowalam z powrotem do domu. :o

Gość ja tez jatez jatez
ja tez jestem ze wspi na pomorzu :)))) okolice gdanska a teraz mieszkam w angli,ale juz nie dlugo wracam do Polski mojego domu

Gość i slonce nie swieci
i co bedziesz zalowac zamiast cos zmienic? czasu nie cofniesz...wiec nie ma co sie uzalac nad tym co bylo.. skoro studiujesz to znaczy, ze jestes jeszcze raczej mloda i jeszcze wiele w zyciu mozesz zmienic jak szybko to zalezy od ciebie a) mozesz sprobowac wrocic do polski po skonczeniu studiow b) mozesz sprobowac sie przeniesc jakos by miec czesc studiow zaliczona c) mozesz olac te studia wszystko zalezy od tego jaka podejmiesz decyzje i jak chcesz by wygladalo twoje zycie

HUNABUNA- ciekawe za co?? Rodzice mi szybko zmarli,potem babcia i zostalam sama..musialam wyjechac.skonczylam tu liceum zaoczne.. Wiec niby za co mialam tam studiowac..Na poczatku pracowalam tu jako sprzataczka.. Ale Polska to Polska..a tu belgia!

Gość jestem przekonana ze
jeli wrocicisz do Pl tez bedziesz narzekac. pomimo tej rosy, slonca, spokoju, znajdziesz wiele powowodow zeby narzekac na Pl... tak to juz z nami jest.

Gość i slonce nie swieci
sorki ale nikt nie zmieni twojego zyciaza ciebie ja wiem, ze to moze byc trudne i moze sie wiazac z zostaniem w brukseli jeszcze jakis czas... ale jesli wiesz, ze na pewno chcesz mieszkac w polsce i na wsi...to nalezy powoli zaczac dazyc do tego by predzej czy pozniej bylo to mozliwe no i starac sie poszukac jakiegos tymczasowego lepszego rozwiazania by przetrwac ten czas teraz...

Gość kwiatuszkowa
a ja bym chciala miec prace w Belgii;)

JA TEZ JA TEZ - A skad jestes? gdzie mieszkasz na pomorzu? ja z okolic nowego dworu gdanskiego

Gość i slonce nie swieci
" HUNABUNA- ciekawe za co?? " czekaj, jak to za co? a za co teraz studiujesz? no bo zakaldam, ze za cos... to moglabys studiowac cos co ci da taka przyszlosc jaka chcesz :) choc w sumie moze cos takiego studiujesz? a gospodarstwo agroturystyczne za co? za lata ciezkiej pracy i oszczedzania, kredyty, dotacje unijne i tak dalej... nikt nie mowi, ze zycie jest latwe... nie kazdy jest z bogatej rodziny niestety

Gość JA TEZ JA TEZ JA TEZ
to nie dALEKO mnie ja mieszkam 23 km od gd.w strone tczewa

I slonce nie swieci-tak,teraz mam za co..ale jak mialam 17 lat i wyjezdzalam na zachod pracowac to nie mialam na chleb.

Gość i slonce nie swieci
rozumiem.... ale co bylo to bylo... no ale jak podejmowalas studia to juz mialas za co studiujesz chociesz cos co lubisz i co "prowadzi" do takiej przyszlosci jakiej chcesz? zacznij raczej myslec o tym co jest teraz i o tym jak zmienic sytuacje na lepsza dla ciebie w przyszlosci nawet jesli teraz w dokladnie tym momencie sie nie da... sorki ale samo narzekanie "gdybym mogla cofnac czas" nic nie da... bo nie mozesz za to teraz jak wrocisz do polski to ze znajomoscia jezyka, skonczonym ogolniakiem i pewnie studiami, jakims tam doswiadczeniem zawodowym, wiec pewnie w lepszej sytuacji niz gdybys w polsce zostala... pomysl lepiej jak to wykorzystac ! tak by twoje zycie bylo w przyszlosci takie jak chcesz! tego nikt za ciebie nie zrobi zakladam, ze jestes jeszcze dosc mloda, wiec masz ciagle czas by ulozyc swoje zycie tak by bylo jak najfajniejsze i takie jak chcesz