Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

-Agatka-

Leczenie kanałowe zęba

Polecane posty

Hej! Mam dzis umowiona wizyte u dentysty. Bardzo boli mnie zab, prawdopodobnie bede miala leczenie kanalowe. No i mam pare pytan. Czy mozna to zrobic na kase chorych? Jak wyglada taki zabieg, tzn na czym polega? I czy konieczne jest znieczulenie, czy wplywa ono na antykoncepcje hormonalna?

Z tego co wiem leczenie kanałowe nie jest refundowane - koszt 100-150 zł. Plomba powinna juz być refundowana. Znieczulenie jest raczej potrzebne, nie wpływa na anty bo ma działanie miejscowe, ale zawsze warto spytać lekarza. U mnie wyglądało to tak, że rozwierciła mi zęba i mnie to strasznie zabolało - nie miałam znieczulenia, bo nie wiedziałam że będzie kanałowe, zatruła zęba - wprowadziła specjalne lekarstwo i wstawiła tymczasową plombę. Po tygodniu ją wyjeła i czyściła żeba w środku - usuwała nerwy i naczynia krwionośne - trwało to godzine az i miałam znieczulenie, bylo to ząb jednokorzeniowy, przy dwu jest więcej roboty. WYpełniła zęba, kazała zrobić zdjęcie i po tygodniu zrobiła właściwą plombę.

Gość motyl zielony
Leczenie nie jest refundowane a koszt uzalezniony jest od liczby kanalow! Ja zaplacilam 150 zl. Plomba jest juz na kase chorych ale mozna poprosic o taka lepsza i ona kosztuje 60 zl. Zeba robilam 2 tyg temu i takie wlasnie byly ceny! Mialam lacznie 3 wizyty.