Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona-23

Badanie profilu steroidowego/sterydowego moczu

Polecane posty

Gość Ona-23

Witam!! Chciałabym się podzielić z wszystkimi internautkami informacja na temat wykonania profilu steroidowego/sterydowego moczu. Badanie to można wykonać w Polsce tylko w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu w Warszawie. Oczywiscie badanie to jest płatne- cena z września 2009r. wynosi 190,00zl. Badanie to jest dobową zbiórką moczu, którą należy wykonać według następujących zasad: 1. Badanie musi zostać wykonane w 7-9 dnia cyklu. -Zbiórkę moczu prowadzi się od rana jednego dnia ( przy czym ten pierwszy mocz po spaniu oddaje się do toalety) i zbiera przez 24 godziny.Włączając porcję moczu po nocy następnego dnia.Wszystkie porcje wlewa się do butelki po wodzie mineralnej . Butelkę przechowuje się w lodówce. Całość należy wymieszać. -Nastepnie mierzy się całkowitą ilość oddanego moczu w ciągu 24h - wynik podaje sie w ml. Wynik musi byc dokladny, nie mozna mierzyć "na oko"( Pomiar ilości mozna dokonać za pomocą miarek-czajniczkow, które mozemy nabyc w sklepie gospodarczym.) Na miejsce zawozimy tylko próbkę moczu z całej naszej dobowej zbiórki. Próbkę tą wlewamy do zwyklego pojemniczka na mocz, ktory mozemy kupic w aptece. Wazne jest to, zeby przed wlaniem moczu do pojemniczka, wymieszac caly mocz w butelce po wodzie mineralnej ( by nasza próbka przedstawiala usrednione wlasciwosci badanego obiektu). -Na koniec na kartce należy zanotowac: jakie jest podejrzenie/choroba Całkowita Ilość oddanego całego moczu Z którego dnia cyklu pochodzi zbiórka moczu  Na wynik czeka sie okolo 6 tyodni. Gdy juz będziemy na miejscu, proszę się kierować do poradni specjalistycznych. Ps. Piszę te informacje, gdyż sama musialam sie fatygowac 2 razy do Warszawy, gdyz lekarze nie powiedzieli mi wszystkiego. Dowiedzialam sie dopiero na miejscu. Mam nadzieje, ze komuś pomogę :-)

Gość lng
Mam pytanie : do której godziny trzeba dostarczyc próbke ?

Gość hmhmhmhmhm
najprościej do nich zadzwonić ja dostarczałem z rana , pośpiechu raczej nie było czuć u pracowników ;)

Gość gość
Wiem, że temat stary, ale może autorka to zagląda. Dziękuję:) Przydała się ta informacja:)

Gość gość
podnoszę temat, jeśli wysyła się pocztą próbkę, gdzie się ją adresuje? czy do laboratorium czy gdzie????

Gość gość
Próbki lepiej nie wysyłać samemu, bo nie dasz rady zapewnić jej odpowiednich warunków. Lepiej zanieść do laboratorium diagnostyki, wybrane punkty obsługują to badanie ;) Koszt to 250 zł na dzień dzisiejszy;)

Gość gość
ale czy nadal robią to tylko w Centrum Zdrowia Dziecka w Miedzeszynie?

Gość gość
przed chwilą zadzwoniłam do CZD (22 815 1707) i mało miła pani odpowiedziała, że badanie kosztuje 300 zł i czeka się na wynik 3 miesiące.

Gość Badanie w warszawie

Koszt z 2019.10. W labolatorium diagnostyka w warszawie 268zl

Gość kasia

Coś podejrzanie tanio w Diagnostyce w porównaniu z CZD.. obecnie koszt tego badania (stan na 11.2019) wynosi 400 zł, na wynik czeka się około 2 miesiace. Kasy czynne pn-pt do 18, laboratorium by oddać próbkę czynne pn-pt 8:00-15:30. Jeśi zdarzy się tak, że nie można od razu oddać próbki do badania i upłynie min 40h to próbkę zamrozić, i w formie nierozmrożonej dostarczyć do laba.

Gość profil sterydowy

W labolatorium "diagnostyce" oddaje się próbke a badania wykonują w Centrum Zdrowia Dziecka Ale dużo wygodniej jest zanieść do diagnostyki bo nie każdy ma możliwość pojechania do CZD.Cena 268zl