Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ateista więc nie wiem

prośba do katolików w zadaniu domowym dziecka z religii

Polecane posty

jestem ateistą więc trudno mi pomóc, ma napisać na temat: w jaki sposób w czasach dzisiejszych mogę być świadkeim chrystusa? szkoła podstawowa klasa 6 prosze o kilka przykładów, dziękuję :)

Gość jolamama
posłałes dziecko na religie ...w głowie sie nie miesci..

Gość onaafds
ciężko powiedzieć .. :)

Gość burzba
świadek Chrystusa chodzi do Kościoła , spowiada sie i przyjmuje komunię pomaga innym , dzieli się tym co ma nie imponują mu złe rzeczy typu -nałogi , pzrestępstwa

Gość jolamama
mozna byc swadkiem Chrystusa przez czynienei dobra pomoc innym noszenie krzyza...kazdy z nas ma jakis krzyz..pomysl napewno dacie rade ale zastanów sie co chcesz swojemu dzeicku przekazac...mówienie o Chrystusie nie wierzac w niego ..o czym swiadczy co o Tobie pomysli twoje dziecko..

Gość chr up
dobre uczynki np. pomaganie mamie w sprzątaniu, pożyczanie kolegom zeszytów gdy są chorzy, modlitwa za potrzebujących np. chorych, biednych to może napisać

wydaje mi się że w tym zadaniu nie chodzi o to co ja robię ale o świadectwa, obecności i działalności chrystusa w dzisiejszych czasach

Jesteś ateistą a twoje dziecko chodzi na lekcje religii więc jest katolikiem?? Co do zadania to :1 modlić się 2 przestrzegać przykazań bożych 3 nie grzeszyć 4 naprawiać błędy które się popełniło 5głęboko wierzyć 6 być uczynnym dla innych 7. Przystępować do sakramentów świętych 8.uczęszczać na msze święte a z resztą dziecko które ma 12 lat nie potrafi takiego czegoś zrobic? Bardzo ciekawe;]

Gość nie chłopak
hmm, może napisz, że klikacie w pajacyka, przekazujecie jedzenia na zbiórkach (często przed świętami w marketach są takie specjalne wózki), za małe ubrania przekazujecie na pck - coś w stylu głodnych nakarmić, bosych przyodziać itd. Tylko nie pamiętam jak to dalej szło.

Gość nie chłopak
a ja rozumiem to polecenie w ten sposób, że dziecko ma napisać co robi, żeby hmm, przybliżyć, upodobnić się do Chrystusa.

no ja właśnie się nie znam wydawało mi się że chodzi gdzie dzisiaj mogę "zobaczyć" chrystusa i jego dzieła a nie co ja dobrego mogę zrobić ja jestem ateistą moja żona jest katoliczką i dzieci chodzą na religię, dlaczego nie? nie widze powodu żeby nie chodziły

Gość nie chłopak
no w sumie tak też można, ale katolicy jako świadectwo Chrystusa bardziej rozumieją to jak oni mogą dawać to świadectwo, czyli co takiego mogą robić, żeby przybliżyć ludzi do Chrystusa m.in pomagając innym.

jeśli tak to proste kłopot mam w wymyśleniu gdzie ten chrystus się dzisiaj pojawia i co robi :)

Gość nie chłopak
no to może być trochę nie logiczne, ale może weź to od drugiej strony, Chrystus jest w każdym katoliku, więc po prostu opisz jaki powinien być ten "modelowy" katolik wtedy będziesz mógł odnaleźć w nim Chrystusa