Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_Karolinki

Przedszkole Montessorri

Polecane posty

Gość Mama_Karolinki

Witam ! Szukam przedszkola z na terenie Warszawy w z metodą montessorri. Proszę o porady co myślicie o posyłaniu dzieci do takiego przedszkola ? Czy to dobry pomysł ? Czy ktoś ma dzieci w takim przedszkolu? Bedę wdzięczna za konkretne odpowiedzi :)

Tak - moje dziecko - Kasia chodzi do tego przedszkola. Ma 3,5 roczku :) Powiem tylko że wczesniej chodziła do państowego i nie byłam zadowolona z uwagi na bardzo dużą grupę i brak zainteresowania moją córką. Potem siostra - psycholog - doradziła mi poszukanie jakiegos z metodą montessorri z uwagi na indywidualne podejście do opieki nad wychowankami . No i to był strzał w dziesiątkę bo małej bardzo sie tam podoba . Zresztą widzę na serio u niej już zmiany w zachowaniu - dlatego polecam bo się opłaca dołożyć trochę kasy. Poza tym plusem jest tez to że zajęcia są dwujęzyczne i jest duży ogród do zabawy - a tego niestety nie doswiadczy się w państwówkach. Dlatego z czystym sercem polecam

Jest szeroka gama zajęć które są normalnie opłacone w co miesięcznym czynszu. Wiem że mają niedługo pojawić się zajęcia dodatkowe opłacane osobno . Na ten moment wystarcza mi to co jest zaplanowane w ciągu dnia bo uważam że mają bardzo fajnie zorganizowany dzień :) Ale też nie mówię że w przyszłości się nie skusze na coś dadtkowego np. basen bo to tez ważne dla malucha :) Generalnie mają b. dużo takich zajęć dydaktycznych, językowych i wszystko bez narzucania tylko w postaci zabaw i dostosowane do każdego dzieciaka osobno - biorąc pod uwage to że kazdy jest inny. To jest właśnie super :)

Gość Hej chciałam wam tylko
powiedzieć, że istnieje na rynku lepsza od Montessori pedagogika i praktykuje się ją w tzw. Wolnych Szkołach Waldorfskich. Jest już chyba nawet do nich dostęp w Polsce, musielibyście poszukać info. w internecie. Mają również swoje przedszkola. Moje dzieci chodzą Geert Groote Vrije School w Amsterdamie i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. Też na początku rozważaliśmy opcję posłania ich do szkoły Montessori, ale ponieważ ostatnio jest głośno o kontrowersjach wokół ich metod nauczania, zdecydowaliśmy się właśnie na wolną szkołę.

Gość dzieci montessorriańskie
czy wychowanie metodą montessorri jest rzeczywiście takie kontrowersyjne ? być może ja pobieżnie znam wszystkei aspekty takiego profilu wychowawczego ale ciekawi mnie jakie według Ciebie są minusy. Ja słyszałam że dzieci które chodzą do takiego przedszkola dużo więcej wynosza niż z innego - jeśli chodzi o wychowanie w tym systemie dzieciaki są do przodu edukacyjnie o ok. 2 lata !! Dlaczego? Bo dzięki systemowi montessorriańskiemu mają możliwość rozwijania się wszechtronnie, zgodnie z ich indywidualnym ja. To ma też docelowo bardzo duży wpływ na ich wewnętrzna siłe i poczucie wartości. Myślę że to ciekawy temat do rozwinięcia. Ciekawa jestem innych opinii :)

Gość I jest tu jeszcze otwarta
dyskusja na forum: http://www.mothering.com/discussions/showthread.php?t=199390 I jeszcze dwa fachowe porównania: http://www.ourkids.net/blog/?p=1036 http://www.whywaldorfworks.org/02_W_Education/documents/ALookatWaldorfandMontessori.pdf Moim skromnym zdaniem kontrowersje wokół szkół Montessoriańskich zeszły na grunt późnego nabywania przez dzieci umiejętności pisania i czytania, ponieważ nieproporcjonalnie dużą wagę przywiązuje się w nich do zajęć "ręcznych"/praktycznych, które z pewnych względów są częściej preferowane przez dzieci, niż te umysłowe (bardziej złożone) - zauważmy, że problem bierze się stąd, iż dziecko ma zawsze wybór i swobodę decydowania o tym co chce robić, co w konsekwencji sprowadza się do późnego poznawania zasad poprawnej pisowni, itp. W szkołach Steinerowskich ten problem nie istnieje, natomiast niektórym nie odpowiada, że nauka u Waldorfa opiera się głównie na wyobraźni (dzieci wyobrażają sobie że są Germanami, potem Grekami, Rzymianami, rycerzami, zakonnikami, Kolumbami, napoleończykami ciągnącymi na Rosję, itp.). Oczywiście ma to swoje plusy, choć i tu nie brak opozycjonistów.

Gość Acha i pisałam na temat
szkół, a nie przedszkoli. O przedszkolach jest natomiast sporo informacji w linkach, które wkleiłam wyżej.

Gość Literówka....
* Aha

Gość ciekawe ciekawe
Z tego co piszecie wynika że po przedszkolu montessorriańskim dziecko tak naprawdę mniej czy więcej wynosi ? Bo już się pogubiłam.. czy to nie jest tak że zwraca się uwagę na to czego dziecko potrzebuje w danym momencie ale przecież musza być jakieś ogólne zajęcia dla wszystkich. Jak to jest?

Gość Mama_Karolinki
Byłam w czwartek w przedszkolu Mądre Główki.Jestem pod wielkim wrazeniem ciepłem jakie tam panuje.Ciocie - nauczycielki sa bardzo miłe, widac ze kochaja dzieci i z wielkiego serca zajmuja sie dziecmi. Na pierwszy rzut oka - przedszkole super.

a ja wolę montessorri :) jak widać są zwolennicy i przeciwnicy ale wydaje mi się że nie ma się co tutaj kłócić która metoda lepsza (bo róznym osobom będą pasować różne rzeczy). Ważne jest aby służyła naszym dzieciom i dzięki niej mogły jak najwięcej wynieść i fajnie się rozwijać :)

Gość Mama_Karolinki
Czy w Waszych przedszkolach placi sie za zajecia dodatkowe ? Takie jak angielski ,rytmika, zajecia korekcyjne?

Gość marzennia
ja mam synka w publicznym to z doswiadczenia własnego nie wiem - ale slyszalam ze w takich prywatnych to za kazde dodatkowe zajecie sie placi kase. na tym polega specyfika prywatnego przedszkola :)

źle przeczytałam :) te zajęcia o których piszesz sa w opłacie miesięcznej w mądrych główkach. ale są tam i zajęcia dodatkowe za które płacisz osobno. Wiem że w niektórych prywatnych przedszkolach osobno płaci się np za język itp. Ale to zalezy do jakiego przedszkola chcesz posłać dziecko. Najlepiej dopytać dyrektora :)

Gość mamkajadwini
moja córeczka - 3,5 roczku - chodzi do przedszkola z elementami tej pedagogiki i ja jestem bardzo zadowolona. Generalnie cała rodzina jest :) czesc zajec jest w grupach mieszanych wiekowo i dzieci super ucza sie opieki nad mlodszymi a mlodsze nawiazywania kontaktow ze starszymi , wszystkie dzieciaczki pracują we wlasnym tempie i we własnym tempie się rozwijają :) zabawki sa moim zdaniem rewelacyjne - tzn. one są takie edukacyjne, niektorym wydaje sie ze to nie zabawki ale moja Jadzia od tego sie oderwac nie może. Mogłabym powiedzieć że ona jest zakochana w tym przedszkolu. W ogole nie mam zadnych problemów żeby rano wstać i iść na zajęcia :) a jak wracam to trajkocze po swojemu co robiła cały dzien. Dlatego ja polecam wychowanie montessorri.

Gość Mama _Karolinki
Ja czytałam gdzies ,ze jesli dziecko chodzi do przedszkola gdzie wykorzystuje sie ta metode , to powinno tez isc za ciosem i wysyłac do takiej samej szkoły.

Gość pelar_gonia
bo to prawda ze najlepiej byłoby kontynuowac naukę w placówce o podobnym profilu pedagogicznym w celu dalszego rozwijania tego co się rozpoczęło w przedszkolu. Jednak nie ma żadnych przeciwskazań żeby potem dziecko posłać do zwykłego przedszkola - najlepiej jeszcze wspomnieć wychowawcy o tym do jakiego przedszkola uczęszczalo dziecko

Gość Mama_Karolinki
Czyli jesli posłałam do przedszkola z ta metoda, aby przyniosła ona skutek i zamierzony cel musze szukac tez takiej szkoły podstawowej.Narazie jest to przedszkole w Ursusie,ciekawe czy jest tez tam taka szkoła.

Gość Nie zapominajcie tylko że
w szkołach Montessori nie ma egzaminów ani testów ani ocen, tak więc wyobraźcie sobie jakim stresem okazałoby się później dla dziecka liceum i studia, czy nawet głupi certyfikat z języka... Jak poradzi sobie wówczas ze stresem i rywalizacją o ocenę, jeśli nie będzie z tym oswajane za młodu?

Gość kozetka
metoda Marii Montessori jest b. stara. Nie ma wspolczesnie przedszkola dzialającego tylko i wylacznie tą metodą. Sa przedszkol, ktore wykorzystuja elementy tej pedagogiki. Czy wiecie, ze w zalozeniach Montessori nie ma miejsca na zabawę? Wszystkie materialy (stworzone przez M. Montessori) to środki dydaktyczne- nie zabawki- tylko przedmioty slużące nauce. MEtoda ma swoje wady i zalety. Problem moze byc pozniej z poslaniem dziecka do pierwszej klasy do zwyklej szkoly- dziecko przyzwyczajone bylo do innego systemu pracy, bardziej indywiduwalnego podejscia, porządkuu, a w zwyklej szkole panuje hałas ( u Montessori są lekcje ciszy) , bałagan, zamieszanie, i wielka ponad dwudziestoosobowa grupa z tylko jedna nauczycielka, o ktorej uwage walczy kazdy uczen.

Gość zabawki montessori
a ja sie nie zgadzam z tym że nie ma przedszkoli działającyh tylko i wyłącznie ta metodą ? skąd w ogóle takie informacje ??? właśnie jest teraz coraz więcej przedszkoli i szkół gdzie wykorzystuje sie tylko te metode. Nawet złobki zakładają. Jesli chodzi o to że w przedszkolach montesorriańskich nie ma zabawek tylko pomoce dydaktyczne to strasznie zabrzmiało ale właśnie te pomoce są tak skonstruowane żeby przez zabawe dzieci mogły się uczyć. Niejedno dziecko własnie chce z nich skorzystać bo one tak naprawde nie przypominaja pomocy ale własnie zabawki. Są dostosowane do wieku i potrzeb maluchów więc nie uznawałabym tego za minus :)

Gość beatryczka
Oczywiscie ze sa tego typu przedszkole. Tak jest u mojego dziecka w Madrych Główkach.To własnie tam wykorzystuje sie ta metode podczas nauczania.

Gość jutrzenki i prawnicza
oprócz tych mądrych główek które stosują montessori w tamtych rejonach jest jeszcze jedno przedszkole - na Prawniczej. Które lepsze ? Czy ktoś widział oba?