Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawdziwa furiatka

Rozryczałam się u dermatologa.

Polecane posty

Gość po pierwsze to NIE
zmienia sie lekarzy jak rękawiczk Po drugie trądziku nie leczy się w miesiąc a po 3 diana 35 na zachodzie jest juz wycofana ze sprzedazy Jest ogromnym obciązeniem dla organizmu Owszm poprawia stan skóry ale dopóki ją bierzesz a jak przestaniesz to trądzik wraca z większą siłą D ługo jej nie pobierzesz Ja brałam pół roku obciązyła mi wątrobę zmieniła smak zabiła ochote na seks Nie biore jej juz ponad rok a nadal mam skutki uboczne Inna antykoncepcja tez pomaga nie niszczac organizmu az tak jak diana A izotek Zastanów sie dobrze 5 razy zanim sie na niego zdecydujesz

Gość aaalllaaa
też kiedyś leczyłam trądzik i powiem Ci tak : do końca to go nigdy nie wyleczysz. mojemu dermatologowi nawet do głowy nie przyszło żeby leczyć mnie tabletkami antykoncepcyjnymi. one nie są od leczenia trądziku. ja brałam antybiotyki na cerę przez jakieś 2-3 miesiące, a później były długie miesiące smarowania twarzy maściami. dziś moja cera wygląda prawie idealnie. wiadomo, taka jak modelki nie będzie nigdy. nie pamiętam jak się nazywały te leki które brałam, ale pamiętam że bardzo pomogła mi maść aknemycin (nie żaden płyn). oczywiście do tego zero pudrów, fluidów, solarium itp. mój kolega też miał straszny problem z cerą (straszliwe ogromne różowe krosty) i wyleczył go całkowicie Zineryt (czy jakoś tak)

Gość prawdziwa furiatka
po pierwsze to NIE- ale ja nie zmieniam lekarzy jak rekawiczki :O to moj DRUGI dermatolog, bylam zmuszona go zmienic bo 1szy zwyczajnie skonczyl ta prace. no i jak widac kazdy dermatolog ma inne podejscie nr1-antybiotyk i masci, nr2-hormony i masci. nie mam zamiaru testowac na sobie sposoby kazdego dermatologa w miescie.. i wiem ze diana jest wycofana, ma wiele skutkow ubocznych i tradzik moze powrocic..ale prawde mowiac to smao mozna powiedziec o kazdym leku na tradzik..

Gość co do diane35
"a jak przestaniesz to trądzik wraca z większą siłą D ługo jej nie pobierzesz" no moze nie zawsze z wieszka sila... ale jednak wraca zazwyczaj :o ja bym sie nigdy juz na diane nie zdecydowala, prawde mowiac :o

Gość co do diane35
"i wiem ze diana jest wycofana, ma wiele skutkow ubocznych i tradzik moze powrocic..ale prawde mowiac to smao mozna powiedziec o kazdym leku na tradzik.." nie o kazdym leku na tradzik mozna powiedziec, ze jest wycofany i ze wplywa na cala gospodarke hormonalna organizmu na nastroj, ochote na seks, na zatrzymywanie wody w organizmie i inne takie... owszem to mzna powiedziec o antykoncepcji ale nie o lekach na tradzik

Gość co do diane35
sorki ale hormony moim zdaniem powinno sie brac po badaniach hormonalnych i gdy jest wyrazne wskazanie, a nie na zasadzie, ze a moze pomoga... ale niestety lekarze sa rozni :o

Gość prawdziwa furiatka
o samym tradziku tez mozna powiedziec ze wplywa na nastroj i odbiera ochote na seks ;) :O

Gość po pierwsze to NIE
oczywiscie jest Dokładne tak jak mówicie Antykoncepcja jest na co innego a nie na tradzik a ze dodatkowo pomaga to jej plus Diane odradzamy bo nie pomoze tak jak sie pokłada w niej nadzieje A zaszkodzic zaszkodzi napewno Lekarzowi warto zaufac jak to trwa od niedawna Ja sie leczyłam ponad rok a i tak mam jeszcze duzo do wyleczenia CIERPLIWOSC CIERPLIWOSC I JESZCZE RAZ CIERPLIWOSC

Gość prawdziwa furiatka
ja mam wrazenie ze wogole te wszystkie leki podawane są na chybił trafił :O moze pomoze a jak nie to za miesiac co innego..zacznie sie drugi miesiac a ja mam już 6 roznych tubek.. i dodam tylko jeszcze, że na całą kolejke do dermatologa, tylko ja wygladam jak ukarana przez niebiosa! naprawde nei wiem, z czym ci ludzie przychodzą do niego...ale czuje sie conajmniej niekomfortowo wsrod ludzi z niby podobym problemem :O

Gość co do diane35
ludzie do dermatologa przychodza nie tylko z tradzikiem przychodza z grzybicami, kurzajkami, luszczyca, lojotokowym zapaleniem skory glowy (sama to mam) i wieloma innymi problemami powiem tak, ja wygladam w kolejce w miare ok...co z tego jak najgorze jest albo pod bluzka albo pod wlosami :o "zacznie sie drugi miesiac a ja mam już 6 roznych tubek.." a ile z nich stosujesz teraz? juz raz ci kazal zmieniac odkad zaczelas leczenie we wrzesniu? w koncu to nawet nie jest miesiac :o co do "chybil-trafil" to niestety troche tak dziala... szuka sie czegos na co skora zareaguje niestety :o

Zinneryt jest dobry. Trzy lata temu wyskoczyły mi jakieś syfy na dekolcie i za nic nie chciały zejść. Miałam miesiąc do ślubu brata męża. Suknie miałam z gorsetem, więc wszystko odsłonięte. Dostałam Zinneryt od pani dermatolog i na weselu nie miałam ani jednego wyprysku. Możesz też spróbować Benzacne. do Verdin, napisałaś - Aha i te syndi sa reundowane, bo ich głównym zadaniem jest poprawa cery (czyli maja duzo antybiotyków) ja płaciłam jakies 12 zł.. a teraz 45 :/ To są tabletki antykoncepcyjne? Pierwszy raz słyszę o tab. ant. z antybiotykiem. Proszę, napisz coś więcej o tych tabsach. Chętnie uzupełnię wiedze. Czyli one są refundowane i głównie używa się ich do regulacji poziomu hormonów, tak aby możliwa była poprawa cery? Jako normalnej antykoncepcji się ich raczej nie używa?

Gość prawdziwa furiatka
co do diane35- tak, w peirwszy miesiacu zapisal mi 3, a teraz 3 inne..ze niby mocniejsze.. szczerze to nie wiem czy temu lekarzowi ufac :O wszystko chyba zostalo w rekach diane, zadziala albo nie.. bo strzelil mi dzis tez tekst ze "po miesiacu to dopiero działanie antykoncepcyjne dziala" :O no jakto? takie silne tabsy i po miesiacu? w ulotce pisze ze od 1szego dnia :O

Gość co do diane35
niestety, na kazdego dziala co innego na mnie zineryt nie dzialal dobrze za to nadtlenek benzoilu (czli wlasnie brevoxyl, benzacne) dziala ale tez nie na dluzsza mete, a za to juz wiele razy totalnie przesuszylam sobie nim skore... niestety z lekami nie ma reguly i stad to chybil-trafil :o co do syndi czy diane on NIE MAJA antybiotyku to zwykle hormony z dodatkiem substancji pomocnej przy leczeniu hirsutyzmu (octan cyproteronu), sa refundowane bo to wlasnie lek, a nie tabletki anty sensu stricte (dzialanie antykoncepcyjne jest uboczne) nie powinno sie ich stosowac gdy potrzebna jest JEDYNIE antykoncepcja, choc faktycznie zapewniaja antykoncepcje przy okazji :) http://www.doz.pl/leki/p4480-Diane-35

Gość co do diane35
akutat z kazdymi tabletkami anty tak jest, ze wielu lekarzy mowi, ze w pierwszym miesiacu nalezy uwazac choc niby jak sie je zacznie prawidlowo (czyli na poczatku cyklu) to powinas juz pierwszy miesiac tez byc zzabezpieczona ale nigdy to nie jest od pierwszego dnia, tylko po prostu zazwyczaj zaczyna sie je z poczatkiem cyklu i gdy jest w poblizu jajeczkowania to juz dzialaja... ale co jak co to akurat dermatolog nie jest od mowienia o skutecznosci antykoncepcji :p co do zmiany, to moim zdaniem dobrze, ze zmienil na mocniejsze po ocenie stanu skory a ile w sumie stosowalas te pierwsze? jakies 3 tygodnie, tak?

Gość prawdziwa furiatka
co do diane35 -dokładnie od 3 wrzesnia, keidy miałam wizyte używałam do dzis kiedy miałam drugą- 30wrzesnia. wiec prawie 4tygodnie. wlasnei najbadziej irytuje mnie to ze te smarowanie wydaje mi sie malo sensowne, bo moze to i zasusza i pomaga zniknac- ale co z tego gdy mi wciąż codziennie mnożą sie nowe przyszcze!

Gość kup tormentiol forte
kosztuje ok 10 zł . Mam problemy z cerą ,u mnie kompletnie nic nie pomagało..a wydałam krocie. znajoma poleciła ta masc i jest swietna. gruba warstwą smaruje i nastepnego dnia tylko kilka pryszczy widac.

Gość miilkuunia
diane pomoze, zobaczy a do tego relaks, nie stresuj się, to szybciej zniknie wiesz? naprawde:) trzymam kciuki:)

Gość prawdziwa furiatka
kup tormentiol forte - dzieki, wyprobuje w koncu nic nie moge stracic.. miilkuunia- dzieki za mile slowa, jednak trudno jest byc zrelaksowana w takim stanie :P

Gość co do diane35
"wlasnei najbadziej irytuje mnie to ze te smarowanie wydaje mi sie malo sensowne, bo moze to i zasusza i pomaga zniknac" to nie na tym to dzialnie ich polega...wysuszanie to skutek uboczny retinoidy dzialaja tak a nie inaczej i dlatego czesto jest pogorszenie bo oczyszcza sie to co jest w skorze, a potem powoli przestaja nowe wychodzic... wysuszenie jest skutkiem ubocznym i nalezy skore dobrze nawilzac by sie nadmiernie nie wysuszyla

Gość co do diane35
co do tormentiolu to ja bym UWAZALA to jest dosc tlusta masc, owszem przyspiesza gojenie i troche wysusza ale tez wyciaga wszystko na zewnatrz czesto bo takie dzialanie ma ichtiol w niej zawarty czesto to wskazane dzialanie i ja ja w sumie lubie i stosuje miejscowo od dawna na jakies syfki co bola, a nie chca wyjsc do konca dobra jest miejscowo na syfki ale na pewno nie rozwiaze problemu tradziku... to nie jest jakas masc cud http://www.doz.pl/leki/p1298-Tormentile_Forte kosztuje mniej 5 zl :) ja bym jednak nie mieszala za bardzo , skoro juz masz 3 rzeczy do stosowania

Gość prawdziwa furiatka
co do diane35- no ale ile czasu to moze wychodzic? bez przesady przeciez nie mam jakiejs warstwy syfu która chowa sie pod skórą i czek ana wyjscie..to jest jakis dramat, co prawda ja nie wiem na jakiej zasadzie dzialaja retinoidy, wiec moge wyrazic tylko swoja głęboka frustracje, ktorej dna nie widac!:P nie wiem czy retinoidy mogą w koncu to jakos zachamowac..poprostu bardziej wierze w siłe odsrodkowego działania tabletek..

Gość co do diane35
niestety po retinoidach przez ponad miesiac bywa pogorszenie ja nie mowie, ze to siedzi pod skora i czeka... ale ogolnie one jakos tak dzialaja, ze sie pogarsza na poczatku nie jestem dermatologiem :) "poprostu bardziej wierze w siłe odsrodkowego działania tabletek.." no tak tyle, ze one dzialaja tylko wtedy kiedys sie bierze...a nie mozna ich brac bez konca mascie maja ta zalete, ze mozna jest stosowac duzo dluzej... a swoja droga mowilas, ze masz 3 rzeczy, co jeszcze poza retinoidami

Gość prawdziwa furiatka
co do diane35 - wiec: retinoidy(aknemycin w plynie) na noc, na dzien masc davercin, a do mycia twarzy - effaclar- to dotychczasowe trzy. od jutra bede uzywac nowych to napisze bo jutro je wykupie a z recepty ciezko rozczytac :D i powiedzial zeby te ktore uzywam dotychczas wstawic do lodowki - bo moga sie jeszcze przydac :P kurde to ciekawe jak pełna stanie sie moja lodowka za kilka miesiecy.. :P

Gość nie chce mi sie czytac
wszystkiego czytac, ale moge poradzic jedno curacne albo izotek to ten sam lek na tradzik i bardzo skuteczny. ma skutki uboczne, ale wiekszosc osob dobrze go toleruje. popros lekarza o leczenie bo antybiotyki nie pomagaja na stale, pigulki tez nie.

Gość co do diane35
no to napisz jak odbierzesz i sie nie poddawaj :) effaclar to niezla seria, ja tam stosuje krem ostatnio sam zel na pewno jeszcze sobie zuzyjesz bo to po prostu dobry zel :) a moze ty masz aknemecin plus - antybiotyk razem z tretoina, tak?

Gość prawdziwa furiatka
hmm bo moze to ma duze znaczenie ze to jest "aknemycin PLUS", jak wpisalam w google to rzeczywiscie, na niektorych stronach ze to retinoid zewnetrzny a na innych ze erytromycyna choc dermatolog mowil mi wyraznie ze ten aknemycin plus zawiera retinoidy i dlateog musze go uzywac tylko na noc..

Gość prawdziwa furiatka
jutro na pewno napiszę co mam nowego :) zastanawiam sie ile moze trwac stan pogorszenia przez ten aknemycin..i czy jak np zrobie z nim przerwe, to potem gdy zaczne uzywac-znów zacznie sie od zaostrzenia.. zawsze sie irytuje że ludzie chca leczyc raka, jak nawet pryszczy wyleczyc nie mozna! :P i nie da sie nie myslec o tym jak sie wyglada, bo to poprostu wszystko czuc! pieczenie, albo bolace miejsce zanim jeszcze nawet prysz wyjdzie ehh cieżk z tym :(

Gość co do diane35
to wszystko zalezy co masz teraz do stosowania :) ja mialam pogorszenie po innym retinoidzie tak troche ponad miesiac...a potem powolutku bylo coraz lepiej pamietaj retinoidy dzialaja inaczej niz antybiotyki, nie tylko zabijaja bakterie ale tez powoduja odblokowanie porow ------------------------ Popularne retinoidy - tretinoina i isotretinoina Retinoidy zmniejszają gruczoły łojowe i wydzielanie łoju, redukują liczbę bakterii w mieszkach włosowych, działają przeciwzapalnie i przeciwzaskórnikowo. Blokują praktycznie wszystkie mechanizmy inicjujące powstawanie trądziku. Popularnymi środkami leczącymi trądzik są tretinoina ( tzw. kwas all-trans witaminy A) i izotretinoina (kwas 13-cis witaminy A). Stosowane są zwykle w postaci żelów, kremów i roztworów. W kontakcie ze skórą normalizują nieprawidłowe rogowacenia w obrębie mieszków włosowych. Działają także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Przy ich stosowaniu może początkowo wystąpić podrażnienie skóry (zwłaszcza pod wpływem światła słonecznego!) oraz jej nadmierne wysuszenie i złuszczanie. Toteż preparaty stosuje się ostrożnie pod nadzorem lekarza. Standardowy czas terapii miejscowej retinoidami wynosi od 5 do kilkunastu tygodni. Uwaga - ich stosowanie jest przeciwwskazane u kobiet w ciąży. ------------------------