Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusia 22

Mąż,narzyczony,partner,chłopak - powinni być przy porodzie ?????

Polecane posty

Gość przyszła mamusia 22

Jak uważacie drogie koleżanki,lub jak to było u Was?Wasi mężowie czy partnerzy byli z Wami podczas porodu? Czy żałujecie,że byli lub nie byli przy Was ????

Gość kto to jest ten
"narzyczony"? bo juz ktorys raz spotykam sie z takim okresleniem na tym forum:P:P:P

Gość dsadsadas
narzycony to ten co rzyczy... hehe... ja też nie chciałabym być jeżeli moja narzyczona/mój narzyczony nawet nie weidzialby jak sie nazywam...

mój mąż był i bardzo mi pomógł. Miałam ciężki poród i bez jego pomocy fizycznie nie dałabym rady przybierać tych wszystkich póz, które zalecała położna. No i to wzruszenie jak miał na rękach świeżo urodzonego maluszka...

Gość mama malego Danielka
Czy powinni to sprawa indywidualna kazdej pary. Moj maz byl i tak jak Kocurowi, ogromnie mi pomogl. Nie wyobrazam sobie rodzic bez niego, a on nie wyobrazal sobie jak mogloby go nie byc podczas tak waznego wydarzenia w naszym zyciu.

Gość A mój dla odmiany nie będzie.
Przez wieki poród był zarezerwowany tylko dla kobiet... nie bez przyczyny... Pród rodzinny to moda ostatnich lat. Niektórzy faceci spełniają sie świtnie w roli pomocnika - położnika, wileu robi to tylko dlatego bo tak chcą ich żony/ partnerki... no i bo tak dzisiaj trzeba... bo inaczej to będzie złym ojcem. Mój mąż będzie tylko obecny w pierwszej fazie porodu przy skuczach natomiast na samo parcie wyjdzie z sali. Ja chcę się skupić i sokncentrować. Zresztą on też tak uważą. Bo najważniejsze żeby obie strony zgadzały sie co do organizacji porodu i nigdy nic nie robiły na siłę. Uważam także - i wiem że tu zaraz rzucą się na mnie kobiety które twierdzą że ich życie seksualne po porodzie się nie zmieniło - że seksulaność i erotyka wiąże się z pewnym mistycyzmem. Poród w pewnien sposób to obdziera. Nie golę przy mężu nóg, nie zmieniam przy nim podpasek, nie załatwiam potrzeb fizjologicznych... pewne rzeczy lepiej zatrzymać dla siebie. I mimo że mój M jest kochany i na pewno potrafi przejść wiele to postanowiliśmy że sobie tego widoku oszczędzi i wbiegnie na sale tak szybko jak tylko dziecko pojawi się na świecie.

Gość magdaamama
takich dyskusji było tu juz z tysiąc.....ile kobiet tyle opinii...a najlepsze sa opinie tych co nie rodzily i w najblizszym czasie rodzic nie zamierzają...taaa...zawsze mają najwiecej do powiedzenia..

Gość ja jednak wolalabym
oszczedzić mu tego widoku bo nie ukrywajmy - ale z czysto fizjologicznego punktu widzenia do najprzyjemniejszych nie należy.

Gość powienien
a ja żąłuje ze go nie było naprawde :( pare miesięcy po porodzie miałam żal ze mi nie pomogł wtedy gdy go potrzebowałam

a może po prostu zapytajcie tych swoich narzyczonych ,chłopaków,mężów,partnerów,kolegów a w skrócie przyszlych tatusiów czy sobie życzą być przy porodzie swojego dziecka.Mój mąż byl przy obu porodach-przy pierwszym z ciekawości,oglądał go stojąc przy położnej a przy drugim,bo skoro był przy pierwszym porodzie to drugi też zniesie :)

Mój maz był bo bardzo chciał. za 1 razem cieszyłam sie ze był bo inaczej zostałabym na sali zupełnie sama. połozne troche olały sprawe i jak zaczełam rodzic to maz biegł zeby ktos łaskawie przyszedł poród odebrac... za 2 razem byl bo chyba mu sie spodobało :P ale tedy załowałam ze był. cały poród psozedł szybko. połozne były fajne i pomocne, a on mnie troche rozpraszał... no ale ... po porodzie poszedł z małym na badania a potem mu załozył pieluche i go ubrał a połozne stały z otwartymi oczami :D:D super tata :P:D

Gość jajajajaj
Mój mąż też był i bardzo pomógł, ale ja mój poród wspominam jak jedną wielką traumę, zamach na moją intymność. Dla mnie to nie było "piekne przeżycie" i dlatego następny poród będzie przez cięcie , a co za tym idzie bez męża. On też jest tego zdania, powiedział że nie chce już tego przeżywać. Bólu cierpienia, lęku i niepewności. Mieliśmy ciężki poród, było o krok od tragedii. Dzięki Bogu wszystko dobrze się skończyło. Jednak jestem zdania, że mąż, partner, chłopak jak najbardziej powinni być przy porodzie. W końcu to trudna chwila i dobrze mieć jakąś kochaną osobę przy sobie która da wsparcie i dzięki której można nie czuć się samotnie:)

Gość do autorki....
Nie powinni być, tym bardziej, jeśli tego nie chcą i należy to uszanować.

przy pierwszym porodzie mojego M nie bylo,przy drugim byl wiec mam porownanie i zdecydowanie korzystniej wypada obecnosc twojej polowicy przy narodzinach potomka;)

Gość Nigdy nie chcialam
nie zgodzilabym sie i tyle. W ogole nie poddalam tego zagadnienia dyskusji, bo tu decyduje ja. A ja zdecydowalam tak a nie inaczej i nie bylo gadania ;) Ale okreslenie "powinni" to troche nie na miejscu. Bo kazdy robi co sam chce ;)

Moj byl podczas calej pierwszej fazy, na 2 i 3 faze, czyli urodzenie dziecka i lozyska przeszlam do innego pokoju, pokoju poloznych gdzie byl wygodniejszy fotel i gdzie mozna bylo wszystko zabrudzic bez obaw :D tam meza ze mna nie bylo z czego obydwoje jestesmy zadowoleni maz dostal pozniej synka i poszedl z nim na wazenie, mierzenie i inne badania, a ja po zszyciu zostalam zawieziona do swojego czysciutkiego pokoju takie cos bardzo mi odpowiadalo, nie mialam stresa ze maz cos zobaczy i beda w przyszlosci problemy z seksem, a w pierwszej fazie gdy byl ze mna najbardziej sie przydal, pozniej juz nie byl potrzebny