Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flaszeczkaaaa

PASZPORT PO ŚLUBIE

Polecane posty

Gość flaszeczkaaaa

witam.jestem 2 miesiace po ślubie.złożyłam już wniosek o dowód który odbieram za kilka dni.z nowym już dowodem mam się udac składać wniosek o nowy paszport z tym że jak to będzie wyglądać-mam już paszport który nie ma nawet roku a jest ważny 10 lat.jakie dokumenty mam zabrać?nowy dowód,akt małżeństwa?czy coś jeszcze?czydostanę całkiem nowy paszport czy jakoś w tym zmienią mi dane osobowe?trwa to około miesiąca?

Gość flaszeczkaaaa
a właśni4 i jeszcze jedno-powiedziano mi,że w paszportowym honorują tylko zdjęcia zrobione w tym właśnie urzędzie-tj.że nie można przynieść zdjęć od innego fotografa.czy w waszych urzędach jest coś takiego czy tylko ja się spootkałam z czymś takim?

Gość podnosimyyyyyyyyyyy

"jakie dokumenty mam zabrać?nowy dowód,akt małżeństwa?czy coś jeszcze?czydostanę całkiem nowy paszport czy jakoś w tym zmienią mi dane osobowe?trwa to około miesiąca?" myślę że spokojnie wystrczy tylko nowy dowód. jakbyś miała jeszcze stary i chciała zmieniać równocześnie dowód i paszport to musialabyś miec akt malżeństwa. ale weź obydwa dokumenty, ciężkie to przecież nie jest :) dostaniesz całkiem nowy paszport i...za niego zapłacisz. trwa zaleznie od urzędu, np. u nas dwa tygodnie, w Gdańsku ok. miesiąca. "powiedziano mi,że w paszportowym honorują tylko zdjęcia zrobione w tym właśnie urzędzie-tj.że nie można przynieść zdjęć od innego fotografa.czy w waszych urzędach jest coś takiego czy tylko ja się spootkałam z czymś takim?" to jakaś nowość. widać próbują sobie dorobić. chociaz moze związane jest to z tym, ze wymogi co do zdjęć paszportowych się zmieniają, ludzie przynoszą niepasujace zdjecia i potem są afery. myślę że jak przyniesiesz zdjecie w odpowiednim formacie to nikt Ci problemów robić nie powinien.

Gość twarz na zdjęciu
do paszportu wynosi chyba 31 mm a format to zdaje się 3.5x4.5 cm

Gość No ja normalnie u fotografa
robiłam zdjęcie.Składasz wniosek z nowym dowodem i odpisem aktu małżeństwa.Ja czekałam 2 tygodnie.Musisz wypełnić papiery i opłacić na poczcie np paszport i przyjść z potwierdzeniem zapłaty co by 2 razy w kolejce nie stać:)

Gość pozeczka nie czarna
wniosek o nowy paszport składasz już z nowym dowodem.jesli to twój 1 paszport a nie jesteś studentką/uczennicą opłata 140 zł.jeśli twój 2 zapytak w urzędzie ile opłata-w przypadku zmiany danych jest niższa.czyli jeśli twój paszport jest jesszcze wazny 8 lat to mnozysz 8 lat x 14 zł(każdy 1 rok ważności to 14 zł ulgi) wychodzi że za paszport dajesz tylko 28 złotych.140(pełna opłata) minus te 8 lat wazności x 14 zł=112 zł.140 zł - 112 = 28zl opłata za zmianę danych zalezy od lat,ile paszport będzie jeszzce wazny.wypełniasz wniosek,2 zdjęcia(można zrobic u kaqżdego fotografa,(chyba że to głupi wymysł danego paszportowego)dajesz stary paszport i nowy już dowód.jeśli to twój 1 paszport to dajesz nowy dowód.pani sprawdza,dajesz odciski paluszków.dostajesz karteczkę z datą i miejscem odbioru,czasem można sprawdzić na stronie internetowej czy paszport gotowy wprowadzając specjalny numer.przynajmniej w moim urzedzie tak jest,nie wiem jak w innych miastach.czkeasz miesiąc,czasem krócej,zabierasz po odbiór nowy dowód i stary paszport i już.ode mnie nie chcieli aktu małżeństwa.

Gość ja juz 3 lat po
i wciaz ten sam panienski paszport, duzo podrozuje i nigdy nie bylo problemu, a wynienie dopiero za rok jak straci waznosc