Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo ciekawa świata i ludzi

Pomoc finansowa dla samotnych matek

Polecane posty

Jestem prawie na finiszu ciązy. Nie mam stałej pracy i chciałabym Was zapytać, czy orientujecie się, skąd mogę otrzymać pomoc. Nie wiem, gdzie się udać w dużym miescie, do jakich instytucji i czy jesli mieszkam z rodziną, przysługuje mi taki dodatek?

Przedstaw dokladniej swoja sytuacje to Ci napiszę. Jestes mężatką? Dziecko ma ojca? Czyje nazwisko bedzie nosilo? Jak to mieszkasz z rodzina? Mama,tatą? Tak? Ile Was tam jest? Zyjecie ubogo,skromnie? Napisz to Ci odpisze.

Nie jestem męzatką, moje dziecko będzie nosiło nazwisko ojca (tak myślę)_, mieszkam z mamą i dziadkami, żyjemy od pensji do pensji, raczej skromnie

Sluchaj,zastanow sie..Ojciec bedzie Ci placil alimenty jak podasz jego nazwisko? Pomysl nad tym.. Czuje,ze nie jest miedzy wami dobrze,wiec jesli jest on nieodpowiedzialny to lepiej,zeby dziecko nosilo Twoje nzwisko,bo on moze Ci utrudniac wszystko..Naprawde.Wiem z doswiadczenia-po siostrze. No i jezeli dziecko bedzie nosilo Twoje nazwisko to nie bedziesz musiala sie od niego dopraszac o jakies papiery o dochodach itp. Nalezy CI sie od panstwa rodzinne(68zl) Zasilek dla samotnej matki(170zl) Zasilek dostaniesz tylko wtedy gdy dziecko bedzie nosilo Twoje nazwisko. Po porodzie idziesz do najblizszej placowki opieki spolecznej i skladasz o becikowe 2.000 zl.Nie daj sie zrobic w konia.1000zl na pewno Ci sie nalezy. No i liczne zapomogi z MOPSu. To wszystko dostaniesz wtedy gdy dochody nie przekraczaja 504 zl na osobe.

Gość grubababazrynku
maria, nie wprowadzaj dziewczyny w błąd, najpierw doczytaj

Dziękuję za radę. Widzisz, wiem, że łatwiej byłoby mi, gdyby dziecko nosiło moje nazwisko, ale nie mogę pozbawiać ojca prawa do dziecka. Mimo, że nie jesteśmy razem, on dba o mnie i myslę, że dbał będzie o dziecko. Moi dziadkowie maja łacznie 2000 emerytury, mama zarabia ok. 1600 netto. Strasznie to wszystko skomplikowane, jestem pewna, ze po porodzie znajde pracę od ręki, bo jestem doceniana w zawodzie, ale teraz jest mi trudno, a nie chce z kazdą potrzeba zwracac się o pomoc do ojca dziecka. Poza tym wszystko jest potwornie drogie.

z tym dla samotnej matki to nie jest tak ze od razu dostanie cytuje z wniosku jakie warunki musza byc spelnione "dodatek z tytulu samotnego wychowywania dziecka przysluguje samotnie wychowujacym dziecko matce i ojcu jezeli nie zostala zasadzone swiadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego rodzicow poniewaz 1)drudi z rodzicow dziecka nie zyje 2)jest nieznany 3)powodztwo o alimenty zostalo oddalone dodatek przysluguje rowniez osobie pelnotetniej uczacej sie nie pozostajacej na utrzymaniu rodzicow,w zwiazku z ich smiercia lub ustaleniem wyrokiem sadowym lub ugoda sadowa prawa do alimentow z ich strony jesli chodzi o rodzinne to tak dochod nie moze przekraczac 504zl/osobe,ale jesli chodzi o zapomogi to nie moze przekraczac bodaj ze 407 lub dla samotnej osoby cos ok 387zl owszem zalezy cie sie rodzinne + dodatek z tytulu urodzenia dziecka oraz becikowe czyli w sumie 2068zl

Gość autorkoo
ale nie mozna dziecka pozbawiac ojca.... dla pieniedzy...

jesli cos zle napisalam w zwiazku z kwota progowa na zapomoge z mopsu to przepraszam ale nie pamietam dokladnie ile to wynosi.podalam tak mniej wiecej

Gość grubababazrynku
Nic sie nie zmieniło, świadczenia rodzinne wynoszą 48 złotych na dziecko do 5 roku życia, dodatek z tytułu samotnego macierzyństwa 170 złotych i nie ma znaczenia, jakie nazwisko nosi dziecko, tylko kto sprawuje nad nim opiekę, czy jedno, czy oboje rodziców.

No to sluchaj..Opieka jest taka,ze jak zobaczy,ze masz partnera to Ci zrobia tak,ze nie dostaniesz nic. Myslalam,ze mamy doczynienia z jakims nieodpowiedzialnym facetem,skoro pytalas o te zasilki. A zasilek dla samotnej matki sklada sie wraz z podaniem o becikowe i rodzinne.

Mnie osadzasz a sama nie wiesz jak jest..Zmienilo sie w Polsce i rodzinne wynosi 68 zl..nie 48. Swoja droga mało..Polska nie dba o samotne matki :-o

Oczywiście, że ojca dziecka z żadnego powodu nie będę pozbawiać praw do niego. Wielkie dzięki, Dziewczyny, czyli starać się mogę o jakiekolwiek pieniadze dopiero po urodzeniu. A dokąd się muszę udać, by złożyć wniosek o becikowe i ile się czeka na pieniądze?

Gość grubababazrynku
miało być 68

Musisz isc do opieki spolecznej.Zalezy jakie beda Ci sprawiac problemy i czy dochody Twoje i męża nie przekrocza tej kwoty.

Dzięki🌼

Gość n otak lepeij dla korzysci
materialnych (i tak niewielkich) kombinowac kosztem ojca dziecka, pogratulowac zasad etycznych co niektorym. :O

Gość no i co teraz z tym rodzinnym
Po pirwsze, żeby otrzymać zasiłek rodzinny i dodatki do niego zakładając że ojciec dziecka uzna je w usc, musisz przedstawić zarówno swoje jak i jego zaświadczenie o dochodach z urzędu skarbowego. Jeśli nie planujecie być razem to musisz mieć prawomocny wyrok sądu o zasądzonych alimentach na malucha. Musisz sie zorientować jak to odbywa się w Twoim mieście, bo w jednych miastach zasiłkami rodzinnymi zajmuje się pomoc społeczna, a w innych urząd miasta[ w moim mieście urząd miasta] Zaraz po urodzeniu przysługuje Ci 1000zł becikowego, drugi tysiąc dostaniesz dopiero jak przedstawisz dokumenty o których pisałam wyżej. W przypadku starania się o zasiłek rodzinny, liczą się tylko dochody waszej trójki[Ty ojciec dziecka i dziecko] no chyba że będziesz miała wyrok o alimentach to wtedy tylko Ty i dziecko. Jednak jeśli chcesz otrzymać coś z mopsu to policzą dochody wszystkich osób mieszkających z tobą pod dachem, a w tej sytuacji nie sądzę żebyś coś dostała

Gość do wypowiedzi wyzej
chyba cos ci sie pomylilo.Ja jak skladalam papiery o becikowe i rodzinne to musialam przedstawic dochody tych z ktorymi mieszkam(rodzice i brat) i na nich wszystkich byly liczone dochody..i nie mow mi,ze "u mnie w takim razie jest inaczej" bo prawo jest jedno w Polsce.

Gość nie musi miec zasadzonego
wyroku..jesli dziecko nie bedzie nosilo jego nazwiska.

No wlasnie! Ona napisala,"ze tak mysli",iz ojciec uzna dziecko i bedzie nosilo jego nazwisko. Moja siostra sama wychowuje 2 dzieci.Jedno nosi jej nazwisko,drugie ojca dziecka.Ale razem nie mieszkaja.Siostra mieszka z babcia i wujkiem.I zawsze licza dochody nie tylko na dzieci i siostre ale tez na babcie i wujka :-o

Gość studentka wsz
hej moja kolezanka jest samotna matka i otrzymuje 620 zl miesiacznie dzis dziecko ma rok a tak bedzie dostac do 3 roku zycia nie wiem co napisala

Gość studentka wsz
samotną czyli bez slubu dla urzedu to samotna ale mieszka z chlopakiem/ narzeczonym

Zreszta kurcze masz internet to poczytaj. Wystarczy,ze wpiszesz w google ZASILKI OPIEKI SPOLECZNEJ i bedziesz wiedziala wszystko. Ja pisalam z wlasnego doswiadczenia. I musze sie powtorzyc,ze Polska nie dba o samotne matki,rozwodki.. Masakra 68 zlrodzinnego:-o Zaraz ktos napisze,ze do roboty a nie na opieke czekac.. A co maja powiedziec te zgwalcone kobiety? :-o Albo te ktore pracy znalesc nie moga a wiadomo,ze bezrobocie u nas..

Gość studentka wsz
ale dziecko ma jej nazwisko

Gość no i co teraz z tym rodzinnym
Do zasiłku rodzinnego i dodatków do niego, liczy się dochód rodziny czyli: żony, męża i dzieci nie zależnie czy mieszkają sami, czy z piętnaściorgiem innych krewnych. Natomiast do zasiłków okresowych z mopsu liczą się dochody wszystkich osób które mieszkają w danym domu. "nie musi miec zasadzonego wyroku..jesli dziecko nie bedzie nosilo jego nazwiska." Nie mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić, bo owszem nie musi mieć wyroku jeśli w usc powie że nie zna ojca dziecka i nie wie gdzie go szukać, albo gdy ojciec dziecka nie żyje. Jeśli jednak dziecko zostało uznane przez ojca, ale na mocy porozumienia obojga rodziców nosi nazwisko matki to wyrok sądu jest konieczny. Cały czas mylicie zasiłki rodzinne z zasiłkami okresowymi lub celowymi, przyznawanymi dla osób w trudnej sytuacji. Nawet wiem skąd się to bierze. Stąd, że w wielu miastach zasiłkami rodzinnymi zajmuje się właśnie mops. Moja sytuacja jest taka, że w moim domu jest zameldowanych 7 osób [moi rodzice, brat i ja z mężem i dziećmi]mieszkamy jednak tylko my z mężem i z dzieciakami i jakoś nikt nigdy do zasiłku rodzinnego nie wołał od nas, że mamy okazać dochód rodziców i brata. Tylko do zasiłku z mopsu jest potrzebny dochód wszystkich!!! "studentka wsz samotną czyli bez slubu dla urzedu to samotna ale mieszka z chlopakiem/ narzeczonym" Kiedyś tak było, teraz niestety sprawdzą wszystko i albo jesteś samotną matką i masz wyrok o [alimentach, akt zgonu ojca dziecka, albo akt urodzenia dziecka w którym ojciec jest nn] albo musisz okazać zaświadczenie o dochodzie swojego partnera, niezależnie czy jest Twoim mężem, czy nie.