Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amaretka18

sauna - koniecznie nago?

Polecane posty

Gość gość
Trudno żeby Ciebie brał w ubraniu :)

Gość ewkaaaaa______
sauna w kostiumie to obciach

Gość gość
Jeżeli nagość nas krępuje, owijamy się ręcznikiem. Kostium może się zniszczyć w tak wysokiej temperaturze, a rozgrzany materiał syntetyczny to katorga dla naszego ciała, które nie jest w stanie swobodnie oddychać. Syntetyk może wydzielać także substancje toksyczne. Dlatego zdecydowanie lepiej po prostu usiąść lub poleżeć sobie w saunie nago.

Gość gość
Ja chodze na saune z kolegą. rezerwujemy na pol godzny tylko dla siebie i nie ma problemu z tym zeby byc nago. Jeśli krępujecie sie przed obcymi to lepiej chodzic ze znajomym/znajomymi.

Gość gość
ze znajomym to obciach , ja tlko przy nieznajomych wchodze nago do jakuzzi

Gość Gość 234
Mam Wejściówkę dla 2ch osób do Saun w Termach Rzymskich. Może jakaś pani da się Zaprosić na taki relaks w Świątyni zdrowia i energii??

Gość Izuńka1979
Nie rozumiem, o co kaman.. :/ Jeśli komuś, z jakiegoś powodu nie odpowiada zdjęcie, za przeproszeniem, gaci w saunie, to niech idzie do przybasenowej "smażalni gaci" i nie robi z tego pytania klasy "być albo nie być". Mnie osobiście nie odpowiada siedzenie w saunie w mokrych gaciach, więc jeżdżę 60 kilometrów do takiego obiektu, gdzie nikomu nie przeszkadza kawałek gołego tyłka w saunie. Ale jeśli dla kogoś jest to najważniejszy problem egzystencjonalny - feel free....

Gość gość
W saunie przebywa się nago. To logiczne, w końcu jest to najbardziej naturalna forma terapii. To właśnie nagość zapewnia bezproblemowe pocenie się i utrzymanie właściwej termiki ciała. Właściwie jedynym okryciem, jakie można stosować w saunie, jest ręcznik luźno okrywający intymne miejsca - jeżeli z sauny korzysta kilka osób wstydzących się nagości ale dla nich nie będzie to z pewnością relaks dla ciała i duszy. Zawsze powinno się tam siedzieć całkowicie nago, na ręczniku pościelonym na ławeczce. Żenujący jest - często zresztą spotykany np. w aquaparkach (choć jest to zabronione) - widok osób korzystających z sauny (suchej) w kostiumach kąpielowych z syntetycznych materiałów. To zaprzeczenie idei sauny, można powiedzieć, że wręcz jej profanacja.

Gość gość 777
Potwierdzam w saunie Tylko nago powinno się przebywać. Zarówno w suchej jak i parowej. To samo się ma do basenu prysznicu i jakuzzi!

Gość gość
To prawda,ale chyba tylko w su saray można nago korzystać z jacuzzi.Zna ktoś może jeszcze jakieś inne miejsce w Warszawie z takim jacuzzi.

Gość gośćpoz
W weekend będe nago w saunie w poznanskich termach jakiech chetne panie? mam 23 lata szczupły

Gość gość
Ja mam ten luksus ze rodzice obecnego chlopaka maja w domu wlasna saune, najczesciej to jak na jakas impreze jade to my do sauny i tak to czasami jestem rznieta, nawet w buzie juz mi calego ladowal az myslalam ze zwymiotuje jak w buzi mi sie sposzal. Jest to super sprawa gdy cialo jest mocno rozgrzane i podniecone,

Gość gość
Widze że wakacje i młodzież gimnazjalna puszcza wodze fantazji. .. Tak – w saunie przebywa sienago. Obojętnie czy to sauna publiczna czy prywatna. My od Pol roku mamy saune z AMS Sauna i też chodzimy z żoną tylko nago. Ze znajomymi tez. To nie jest kwestia kultury, tradycji tylko zwykłę praktyczne podjeście – żeby cała powierzchnia ciała „oddychała”, itd.

Gość gość
Nago sauna daje największe efekty dla zdrowia,bo ciało całą swoją powierzchnia oddycha i nie jest izolowane jest przez ręcznik.

Gość Anka Sosnowiec19
My Polacy jesteśmy jeszcze bardzo zacofani w tych sprawach korzystania z sauny itp rzeczy . Byłam za granicą parę razy w saunie to tam jakby któraś dziewczyna była w ręczniku to by sie z niej nabijali , a nawet zwracali uwage że to jest nie zdrowe . Poza tym siedzieć w saunie w owiniętym reczniku to jest bezsensu , bo ten recznik po kilkunastu minutach jest cały mokry i nie mozna bedzie sie nim wytrzeć a bedzie ziębił poza sauną . Ja mam 19 lat i nie wstydze sie nagosci , chodzimy do Aquadromu do Tarnowskich Gór , przez weekend mnóstwo ludzi , ale wiekszość nago i nikt na nikogo nie patrzy za pod byka ! . Wstydliwym dziewczynom radzę pujście ze swoim chłopakiem lub koleżanką , jest razniej i weselej . W Saunarium jest pomieszczenie Terminarium z Jacuzzi , tam żeby wejść trzeba ściągnąć recznik i nago wejść do jacuzzi , to norma . życzę powodzenia wszystkim poczatkującym .

Gość gość
W saunie powinno się rozbierać ponieważ tkaniny w tak wysokiej temperaturze wydzielają toksyczne związki.

Gość gość
Takie seanse są świetne. Seanse w saunie są zabiegami terapeutycznymi, odprężającymi, relaksującymi, pomagającymi usuwać napięcia nerwowe, dające poczucie odprężenia fizycznego i psychicznego, ale saunę i łaźnię parową można równocześnie wykorzystać do zabiegów aromaterapii. Aromaterapia wykorzystuje w zabiegach terapeutycznych i kosmetycznych pachnące naturalne olejki eteryczne, pozyskiwane z roślin. Mamy tu do czynienia z dwojakim oddziaływaniem. Po pierwsze oddziaływanie zapachowe na psychikę człowieka, po drugie olejki te będąc wieloskładnikową mieszanką związków chemicznych biologicznie czynnych, w czasie zabiegów aromaterapeutycznych dostają się do organizmu i oddziałują leczniczo. Dlatego aromaterapię możemy porównać w pewnym sensie do ziołolecznictwa. Najczęściej stosowaną definicją w pełni określającą aromaterapię jest definicja określająca ją jako metodę naturalnej medycyny i kosmetyki, w której stosuje się naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z roślin, wprowadzane do organizmu przez drogi oddechowe.

Niektórzy nie dorośli do swoich lat albo tak jak ktoś określił do forum dorwali się niewyżyci gimnazjaliści. jaki seks w saunie! To miejsce, gdzie chodzi się dla zdrowia, urody (paniom pomaga przy cellulicie) oraz dobrego samopoczucia i relaksu. Frajdą są zwłaszcza ceremonie zapachowe, które są przeprowadzane w większości dobrych saunariów. A dlaczego powinniśmy w saunie przebywać nago lub w bawełnianym ręczniku- a to dlatego aby podczas ceremonii pachniało olejkami eterycznymi a nie przepoconymi gaciami sąsiada lub, o zgrozo jednoczęściowym strojem sąsiadki z saunowej ławki. Kiedyś, zanim zacząłem przygodę z saunami, oczywiście pełen obaw przed nagością, na pytanie dlaczego nago, znajomy zadał mi jedno pytanie - "jak myślisz ile osób pierze strój po basenach, bo ja myślę, że mniej niż 10%". Ponadto dobry obyczaj i zasady korzystania z saun nakazują dokładne umycie całego ciała przed wejściem do sauny. Jak ta dokładność wygląda gdy ktoś robi to w stroju i kąpielówkach nietrudno się domyślić - przykład maiłem jak obok mnie "mył się" osobnik w pomarańczowych gaciach kąpielowych. Tak się "umył"m że po wyjściu spod natrysku jego gacie były w niektórych miejscach zupełnie suche. I jeszcze jeden argument za nagością w saunie - większość basenów do schładzania się lub jacuzzi jest niewielkich rozmiarów, tak więc nietrudno wyobrazić sobie jakość wody, gdy wejdzie do nich kilku lub kilkunastu osobników w przepoconych po saunie strojach. Ja i chyba nie tylko do takiego basen nie wejdę na pewno. Dlatego też unikam saun przybasenowych. Wolę jechać nawet 200 - 300 km, ale posaunować zgodnie ze zdrowymi zasadami. Nagość to w saunie sprawa normalna, a że ktoś na ciebie spojrzy, no cóż przecież ostentacyjnie się nie odwróci (bo co nie może na ciebie patrzeć?). W polskich saunariach, oprócz Term Rzymskich w Czeladzi saunaria przeznaczone są dla osób pełnoletnich, od których powinniśmy spodziewać się dorosłego poważnego zachowania. Pisanie na forum, że do saun przychodzą stare zboki, aby popatrzeć na nagie kobiety jest bzdurą a co najmniej nieuzasadnionym uproszczeniem. I jeszcze jedno wspólne z żoną spostrzeżenie - najgorzej zachowują się w saunariach ludzie młodzi (25 -30 letnie osiłki). Odnieść można wrażenie, że to ich najbardziej interesuje nagość innych użytkowników saun). Nie wiem skąd też bajki o onanistach, osobach uprawiających sex itp. Nic takiego się nie dzieje (bynajmniej nic takiego nie zauważyliśmy)a takie posty zniechęcają ludzi do spróbowania tej wspaniałej dla zdrowia i ducha rozrywki.

I jeszcze jedno. Tym osobom, które wstydzą się przełamać problem nagości w saunie polecam ośrodki niemieckie. Ludwigsfelde, tuż pod Berlinem - totalnie wyluzowane miejsce ze wspaniałymi saunami i odlotowymi basenami termalnymi(prawdziwymi termami), Satama, Sauna OASE w Bremie, Lubenau (z aquaparkim), gdzie dzieciaki mogą popływać obok pingwinów a rodzice zdrowo posaunować i wiele, wiele innych. Koszt całego dnia to około 25 - 30 euro, ale naprawdę warto. W tych miejscach nie ma ograniczeń wiekowych (młodzież do 16 lat pod opieką dorosłych). Tam nikt nie saunuje w "ubraniu", nikt na nikogo nie spoziera, przez co relaks jest najpełniejszy.

Gość gość
Nie mogę pojąć jak można chodzić do sauny nago ,a wstydzić się partnera podczas badań pochwy u ginekologa czy porodzie szok.

Gość gość
zycie jest piekna przygoda i lepiej robic co sie chce 333 www.youtube.com/watch?v=WKZKItSfrTw

A najlepiej i najzdrowiej saunować nago. Pisanie o majtających przyrodzeniach, obwisłych piersiach i innych niedoskonałościach ludzkiego ciała, które prędzej czy później dotkną każdego z nas jest niewłaściwe. Przecież większość forumowiczów ma partnerów, których nagość ich nie razi-no chyba, że seks uprawiają wyłącznie w długich koszulach i przy zgaszonym świetle. Jak ktoś nie może patrzeć na niedoskonałą kobietę lub niedoskonałego mężczyznę to niech nie patrzy. Można patrzeć a nie widzieć i to jest oznaką dojrzałości. Utożsamianie sauny z zachowaniami seksualnymi, zgrajami zboków, chcących się przyglądać naszej nagości jest złe i powoduje, że ludzie chcący skorzystać z dobroczynnego działania sauny boją się odważyć do niej pójść. Razem z żoną też nie wyobrażaliśmy sobie, że możemy przebywać całkiem nago wśród innych nagich ludzi. Odważyliśmy się i teraz nie wyobrażamy sobie pójścia do sauny, w której, mówiąc kolokwialnie "suszy się gacie". Nagość nie jest zła, złe jest tylko postrzeganie jej wyłącznie w kategorii zachowań seksualnych.

Nie wszyscy muszą być w saunie nago, mogą być zawinięci w bawełniany ręcznik. Niewłaściwe jest tylko bycie w saunie w stroju kąpielowym zwłaszcza syntetycznym, bo to po prostu niezdrowe. No i należy pamiętać, że po seansie w saunie, zanim zanurzysz się w basenie, jakuzzi lub beczce z zimną wodą, należy wziąć prysznic, aby spłukać z siebie pot a nie zostawić go w ww. zbiornikach.Jak ktoś jest uparty aby saunować w stroju, tam gdzie jest to dopuszczalne to powinien sprawić sobie strój z naturalnych tkanin. Po seansie powinien iść pod prysznic, zdjąć strój, dobrze go wypłukać i dopiero potem założyć. Najwłaściwsze jest aby mieć co najmniej dwa stroje, aby nie wchodzić do sauny w mokrym

Gość gość
Widocznie niektóre kobiety maja jakieś kompleksy,małe lub obwisłe piersi są grube lub jakieś inne niedoskonałości i dlatego saunują w ręczniku.

Gość gość
Ja jestem piękna, ładna i zgrabna i nigdy nie rozbieram się w saunie do naga, zawsze jestem w strój kąpielowym i z ręcznikiem.

Gość gość
Pomijając kwestię wygody i lepszego samopoczucia bez stroju,przecież jeśli się wstydzisz swojego ciała i jest z nim coś nie tak to wystarczy że owiniesz je ręcznikiem.To polecam nie wchodzić w kostiumie kapielowym do sauny bo zamiast oczyścić ciało z toksyn to wchłaniasz te z plastikowego rozgrzanego stroju.Szkoda kostiumu i zdrowia a poza tym twoje ciało w takim przypadku nie oddycha i możesz sobie coś odpażyć.

Gość gość
To wyjaśnia dlaczego jeszcze nie widziałem nigdy żeby któraś kobieta miała coś nie tak ze swoimi piersiami.Pewnie takie kobiety chodzą do sauny okryte ręcznikiem.

Gość gość
A jesli mają cycki obwisłe to dlatego zakładają kostium kąpielowy.