Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amitka

jak skłonić niemowlaka...

Polecane posty

Gość amitka

pytanie do mamus: jak skłonic 3-miesięczne niemowlę, przyzwyczajone do spania na prawej stronie główki, by sypiało też na lewej? Czy odwracać jej łebek w czasie snu? Macie takie doświadczenia ze swoimi smykami?

Gość bbgtyu
ale po co go sklaniac? jak tak lubi niech tak śpi, poza tym ja kładlam dziecko na boku i pod plecki dawałam taki specjalny waleczek o trójkątnym przekroju.

Ja stosowałam taką technikę.Kładziesz na lewy boczek i podkładasz coś za pleckami,żeby dziecko nie mogło się odwrócić.Najlepiej zwinąć jakiś koc w rulonik i podkładać,choćby na noc.Moja córunia poprzez leżenie na prawym boku miałam delikatnie wgniecioną główkę,ale potem wszysko wróciło do normy.Pozdrawiam.

Ja stosowałam taką technikę.Kładziesz na lewy boczek i podkładasz coś za pleckami,żeby dziecko nie mogło się odwrócić.Najlepiej zwinąć jakiś koc w rulonik i podkładać,choćby na noc.Moja córunia poprzez leżenie na prawym boku miałam delikatnie wgniecioną główkę,ale potem wszysko wróciło do normy.Pozdrawiam.

U mnie pomogło przełożeie córci w łóżeczku główką tam gdzie do tej pory miała nóżki. odwracała glówkę za mną wtedy . Stosowałam też kładzenie na boczku i podpieranie plecków podusią żeby się sama nie mogła pbrócić.

Gość amitka
dziękuję karina :) właśnie dlatego chcę ją do tego skłonić, bo zaczyna mieć płaską główkę. a czy jak kładłaś dzidzię na boczku wkładałaś jej coś pod główkę?

Gość amitka
karina- podpowiesz mi?

Gość deeeeee
nie wkłada sie pod glówkę, bo dziecko moze opaść na poduszkę i sie udusi. Daj pod materacyk kilka ksiażek lub poduszkę, tak żeby miala wyzej

Nie.Nic nie wkładałam.po prostu,jak piałam wcześniej,tylko za plecki,ale to jakiś czas musi potrwać.

Gość hehehehehhehhehhehhe
łebek chyba glowke ty ,,mamusiu,,

a może Twoje dziecko ma kręcz szyjny? Mój syn miał z tym problem, układał główkę tylko na jedną stronę, aż zaczeła się zniekształcać. Polecam wizytę u neurologa, sama nic nie kombinuj bo możesz zrobić dziecku krzywdę. Mała rehabilitacja i powinno być ok, o ile to kręcz. Pozdrawiam

Gość studentka wsz
moze zmien strony zakaldajac jakies zabaki na lozeczku by sie sama tak odwracala i patzryla:) ja robilam ze jedna noc na prawo druga na lewo kocyk zwiniety za plecki taki rulonik :)

Gość od mammy
musisz zwrócić uwagę czy dzieciatko trzymane w pozycji pionowej lub położone na brzuszku przekręca samowolnie główkę na drugą stronę czyli lewo, bo jeśli nie to może to być kręcz i idź do pediatry po skierowanie do neurologa. Jeśli kręci swobodnie główką w obie strony a problem jest tylko podczas spania to długa droga przed Tobą aby go tego oduczyć. Moja córcia upodobała sobie też prawą stronę aż zaczęła spłaszczać się jej główka i "walczyliśmy" z nią przez ok 3tyg aż się odzwyczaiła. "walka" ta polegała na ciągłym pilnowaniu aby patrzyła w drugą stronę tzn kładliśmy w łózeczku tak aby podchodząc do niej odwracała się w lewo, z lewej piersi karmiłam ją z pod pachy aby jej główka była na lewo, jak usnęła to główkę delikatnie przekręcałam, ale największy efekt przyniosło układanie jej do snu na brzuszku z główką skierowaną w lewą stronę. Nie wiem czy Twój maluszek lubi spać na brzuszku bo moja miała miesiąc jak zaczeliśmy "walkę" i wtedy lubiła tak spać bo teraz już nie a ma 6 miesięcy. Moja koleżanka brzydko mówiąc olała problem i nie robiła nic w kierunku upodobań swojego synka i efekt taki że chłopczyk ma teraz 5 miesięcy i brzydką nierówną główkę, ale ona twierdzi że jej starszy syn też miał tak spłaszczoną główkę ale potem mu sie jakoś wyrównała i faktycznie teraz ma ładną okrągłą :-)