Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karolinka już jestem

Badanie moczu-interpretacja wyników

Polecane posty

Może tu ktoś mi pomoże. Odebrałam wyniki badań i niepokoją mnie trochę wyniki badania moczu, może ktoś się zna i powie mi coś na ten temat: pH 8,0 Leukocyty obecne Azotyny nieobecne Białko ujemne mg/dl Cukier ujemny % Ketony nieobecne Urobilinogen w normie Bilirubina nieobecna Erytrocyty nieobecne Osad moczu: Nabłonki płaskie pojedyńcze w preparacie Leukocyty 1-2 w polu widz, Fosforany bezpostaciowe liczne Bakterie pojedyńcze No i dodam że jestem w ciąży, 26 tc, bo nie wiem, ale to może mieć znaczenie.

Gość google nie boli
naprawdę :)

Gość google nie boli
a co na to lekarz?

Gość campari34
twoje wyniki sa dobre nie martw się

Gość lekarz chyba ci zlecił
te badaia, to niech zinterpretuje wyniki...

Gość leukocyty w moczu to niepokoją
ce...:o to moze oznaczac stan zapalny:( borykałam się z tym 2 lata to wiem. zrób posiew moczu. zobaczysz co to za bakteria i czy można ją leczyć w ciąży, bo nie wszystkie można.

Do lekarza idę dopiero w poniedziałek i się martwię, chciałabym wiedzieć wcześniej żeby wiedzieć czego mam się spodziewać, bo obawiuam się, że albo lekarz zaleci kolejne badania albo od razu do szpitala, nie wiem czy kobieta w ciązy może mieć takie wyniki, czy też nie, bo do tej pory wszystko było albo ujemne albo nieobecne, a tu nagle coś innego.

Gość na pewno od razu do
szpitala na OIOM :D. Kobieto, wyluzuj

na pewno od razu do...- akurat wiem, co mówię, moja koleżanka też miała jakieś bakterie tylko to były, a od razu wysłali ją do szpitala. W ciąży nie ma żartów, zwłaszcza, że ostatnio nie czuję się dobrze, miewam skurcze, więc staram się dużo odpoczywać, bo to niebezpieczne.

Gość pojedyncze bakterie
to nic nie znaczy, z reguły dostają się podczas pobierania moczu do pojemnika. A jak się boisz to biegnij do szpitala, może cię nie wysmieją.Jezuuuu ależ delikatne te ciężarówki teraz

Gość nie ma sie czym przejmowac
Karolinka fosforany związane są z wysokim pH ich wykrycie w moczu nie ma większego znaczenia diagnostycznego, za wyjątkiem profilaktyki i leczenia kamicy nerkowej. Przyczyną wytrącnia się fosforanów może być też dieta zawierająca duże ilosci bogatych w fosfor produktow: mlleko, twarozek, jaja, sery(tylko biale), rosliny straczkowe, buraki, marchew, rzodkiewka, salata, orzechy, seler, kalafior. Ne masz się czym niepokoić - lekarz na pewno Cię uspokoi.

Gość alliska
wg mnie są ok, te fosforany to podobno zależa od diety też tak miałam i lekarz powiedział że nic złego, a jeśli chodzi o bakterie to jeśli są pojedyńcze a nie ma żadnych objawów infekcji to też nic złego, może niedokładnie się podmyłaś przed sikaniem ph też w dużej mierze zależy od diety, ja bym się nie martwiła

Karolinko nie panikuj,to pewnie twoja pierwsza ciąża i za bardzo sie przejmujesz .Poczekaj spokojnie do poniedziałku Wysokie pH i fosforany w moczu świadczą o diecie bogatej w warzywa. Warto więc się trochę zakwasić - więcej mięska i witamina C. Jak pH zrobi się bardziej kwasowe, to i fosforany znikną, bo wytrącają się tylko w moczu zasadowym

Karolinko nie panikuj,to pewnie twoja pierwsza ciąża i za bardzo sie przejmujesz .Poczekaj spokojnie do poniedziałku Wysokie pH i fosforany w moczu świadczą o diecie bogatej w warzywa. Warto więc się trochę zakwasić - więcej mięska i witamina C. Jak pH zrobi się bardziej kwasowe, to i fosforany znikną, bo wytrącają się tylko w moczu zasadowym