Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o pomoc...

straciłam miesiączkę...

Polecane posty

Gość proszę o pomoc...

jak w temacie... a jak do tego doszło: schudłam 19 kg w czasie ok. 1 roku, więc bez wariactw. problem w tym, że już od ok. pół roku nie mam okresu... nie chcę iść do lekarza, ale obawiam się, że to bedzie konieczne. czy ktoś miał kiedyś podobną sytuację? wiecie co to może być?

Gość afdgg
ja nie mialam przez pół roku, przytyłam ( sporo) i się pojawiła.

Gość o rajuśku...
ale ja nie chcę tyć ponownie! nie po to schudłam...

Gość to zacznijmy
ile ważysz i ile masz wzrostu?

ja to widze tak: schudłaś sporo, organizm nie chce już chudnąć i oszczędza. Dlatego skończ narazie z dietą i okres po jakimś czasie się pojawi ;) lekarz to też dobry pomysł;)

Gość o rajuśku...
165 cm, 53,5 -54 kg nie jestem na diecie i nigdy nie byłam :) po prostu odrzuciłam słodycze, ograniczyłam ogólnie żarcie, przerzuciłam się na niesmażone posiłki i zrezygnowałam z soków i białego pieczywa... i ćwiczyłam, na początku "odchudzania" troszeczkę na rowerku stacjonarnym, po drodze był tez basen, brzuszki, bieganie...

ja wiem co to może być. Kobieta, aby miesiączkować MUSI mieć okteślony procent tkanki tłuszczowej w organizmie, ponieważ ta tkanka produkuje hormony decydujące o wystąpieniu menstruacji. Dlatego pierwsze miesiączkują dziewczynki pełniejsze, te chude muszą poczekać na zaokrąglenie sie sylwetki. norektyczki nie miesiaczkują, bo tracą kobiece kształty. Przyjrzyj sie swojemu BMI, zapewne tu kryje się przyczyna Twoich problemów.

Gość to zacznijmy
to wage masz w normie. ja niestety nie rozwiąze twojego problemu więc raczej będziesz musiała isc do lekarza. a jesli sie wstydzisz do gina to najpierw idz do rodzinnego.

Gość o rajuśku...
hej, hej, nie jestem anorektyczką!! moje BMI jest w normie... po prostu tego nie rozumiem, a boję się pójść do ginekologa i w ogóle... dlatego tutaj szukam wpierw pomocy...

czyli mówiąc krótko dodaj do diety zdrowe tłuszcze- moze to coś da;) ale najlepiej to idż do lekarza- specjalista wie najlepiej. komarzyca ozdobna- teoria dobra, tylko że ja nie mam miesiączki zawsze gdy jestem na diecie, nie wie mczeu, ogranizm poprostu się wyłacza czy co? ( a jestem gruba ;)

Gość o rajuśku...
ok.. rano na śniadanie jak jem kanapki to smaruję masmixem, czasami dodaję masło do jakiś sosów czy coś... piję mleko 3,2% czy coś koło tego... hmm.. ogólnie, staram się :) ale dziękuję za pomoc :)

hmmm...u mnie to moze być dlatego że kiedyś ( pół roku temu) faktycznie byłam anorektyczka;/ wydaje mi się że teraz przy każdym ograniczeniu kalorii organizm przypomina sobie tamte czasy i strasznie oszczędza, dlatego też wolno chudnę;/ proszę o pomoc... - może lepiej idź do lekarza;) podobno można wywołać okres za pomoca hormonów.

Gdyby bylo wszystko w porzadku, nie balabys sie isc do lekarza, a to konieczne..... moze byc anemia, anoreksja....

pomyślałam, że może przegięłas z odchudzaniem. Teraz widze stopkę. jakieś zaburzenia hormonalne raczej masz, ale od tego jednak jest gin, forum nie wyleczy. Trzeba zrobic wyniki na poziom hormonów i moze ogólne też.

hej Autorko:) ja nie mialam miesiaczki od maja 2008 do stycznia 2009...tez schudlam bo prowadzialam dosc wykanczajacy tryb zycia ( wiaze sie to z owczesna praca)..przytyc juz nawet nie moglam bo duzo stres mi zjadal energi...generalnie bylam na wizytach u gina ale ani luteina ani zadnen bromergon mi nie pomagaly i tak w listopadzie wreszcie udalam sie do endo-gina i tam po badaniach (calej masie) wykryto u mnie zespol policystycznych jajnikow i bez tableteczek yaz ktore biore od poczatku roku o okresie w moim przypadku nie ma mowy--- nie czekaj tylko pedz do lekarza