Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewa075

zaparcia i movicol

Polecane posty

Gość ewa075

Witam,dołanczam jak się okazuje do dość dużego grona mam borykajacych się z zaparciami u swoich pociech.Jestem mama 3,5 letniego chłopca,który urodził się z chorobą Hirschsprunga,po urodzeniu przeszedł 4 zabiegi i miało byc wszystko w porządku.Jednak gdy przyszedł czas na oduczenie od pampersów pojawiły sie problemy z oddawaniem stolca.Nie wołał że chce kupe,popuszczał kilkakrotnie w pampersa czy tez w majtki,przy czym miał straszne bóle brzuszka.Skonsultowałam się z chirurgiem myśląc że jest cos nie tak z jego zwieraczami odbytu-na szczęście myliłam się,nastepnie był gastrolog który stwierdził ze mały ma lekką barierę psychiczną oraz zaparcia,które trzeba było niwelować za pomocą Debridatu,biogaii oraz kropli z Czech Hylak forte.Podawałam,ale jestem za granicą i nie zrobiłam zapasów.Udałam się więc do tutejszego lekarza który także stwierdził zaparcia,zalecił podawanie leku Movicol.Przez pierwsze 3 dni podawałam 1 saszetkę 2 razy dziennie a następnie 0,5 saszetki 2 razy dziennie.Dzisiaj jest 4 dzień stosowania tego leku i dosyć że mam problemy żeby mój mały to wypił to na dodatek usnął wcześniej i już nie ma szans żeby wypił nawet z butelki.Nie wiem jaki będzie efekt dalszej kuracji ale na razie jest tak-kupa leci o konsystencji wody,słychać przelewania w brzuszku,boli go brzuszek,dosyc że jest niejadkiem to teraz praktycznie nic nie je.Pytam doświadczone mamy-czy tak na razie ma być?Dodam że mój mały cały dzień potrafi nic nie jeść ale 3 razy dziennie pije kaszę mannę na mleku z kartonu(wiem że mleko powoduje zaparcia ale jak nic nie je...?)Aha i jeszcze jedno lek dostałam bez problemu w Norwegii.Czekam na jakąkolwiek podpowiedź.Pozdrawiam.

co do movicolu to moge tylko powiedziec, ze jest to taki zel polietylenowy jakos spreparowany i przede wszystkim u nas stosuje sie go u osob starszych, ktore maja zaparcia spowodowane przez caly koktajl lekow jakie z racji wieku zazywaja. Wiecej nie powiem bo nie wiem :-) Ale...nie probowalas dodawac do tej kaszy na mleku owocow-np.startej gruszki/jablka. Moze polubi a zawsze moze pomoc w wyproznieniu. Siemie lniane tez chyba mozna kupic-czy to w zielarni czy nawet w markecie na polce z kaszami czy ziarnami. Taka galaretka z siemienia dobrze dziala-mysle ze podobnie jak movicol tylko naturalnie. A kto wie...dziecko moze to polubic. ja przynajmniej lubilam :)

Gość mama Damianka
ewa075 nie wiem czy jeszcze odwiedzisz to forum,ale po przeczytaniu twojej wiadomosci po prostu usiadłam.Mieszkam w Norwegii a movicol zamawiałam z Berlina,nie miałam pojecia ze moge go dostać tutaj.Jutro rano jade do apteki zobaczyć czy uda mi się go kupić.Pozdrawiam.Chce podać go mojemu 2,5 letniemu synkowi bo juz nie mam siły patrzeć na jego męczarnie.Po dzisiejszej lewatywie powiedzialam koniec_trzeba podać lek,jak juz nic kompletnie nie działa,a naprawde ma dietke bardzo bogatą w błonnik.

Gość krokodyl100
Sprzedam Movicol niemieckiej firmy Norgine. 30 saszetek w cenie 80 zł. tel. kontaktowy 509620609. Mogę wysłać pocztą. Dodatkowy e-mail: adam1de@interia.pl

Dla wszystkich chętnych mam do sprzedania MOVICOL w atrakcyjnej cenie, chętnych proszę o kontakt jolanta-wronka@o2.pl

Gość abas
Sprzedam Movicol niemieckiej firmy NORGINE . Cena 60zł 30 saszetek. data waż. 10.2013 rok. e-mail: sebacz79@interia.pl

Gość aga200715
Sprzedam Movicol niemieckiej firmy NORGINE . 24 saszetki. data waż. 03.2014 rok oraz Macrogol Hexal plus Elektrolyte 16 saszetek o podobnym działaniu (zaparcia). email- aga200715@o2.pl

Gość Poooooooo
A to w polsce na recepte jest ? U mnie w kazdej aptece mozna kupic i z tego co czytam na ulotce to dzieci ponizej 12 lat nie moga uzywac ...

Gość gość
Tez mieszkam w norwegii mozna tez dostac czekoladowy movicol tutaj.wlasnie robimy kupke po 9dniach picia movicolu, mloda ma 4 lata i po 2 latach zaparc i roznych lekow i diet zaczelismy z movicolem obecnie 2 saszetki dziennie docelowo nawet 5_6 sztuk dzienie i tak wg lekarza przez okolo 2 lata'jest ktos kto stosowal ten lek tak dlugo ?

Gość gość
A czy znasz w ogóle przyczyne zaparć córki? Tak długi czas stosowania może spowodować że jelita rozleniwią się zupełnie.