Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama77

GAZIKI CZY SPIRYTUS????

Polecane posty

Gość młoda mama77
kupiłam huugies i mam nadzieje ze beda dobre

Gość mama malego Danielka
Haha :D No wlasnie o to mi chodzilo :D A u nas w PL to nawet nie wiem jak robia...Stad napisalam jak moj maly mial.:)

Gość do młodej mamy
będą bardzo dobre, to solidna marka do mamy Danielka nie odpowiedziałaś mi na pytanie, czy zakrywaliście pępek ubrankami i pieluszką, czy może wietrzyliście? jak to było u was?

Gość młoda mama77
i jeszce jedno małe pytanko czy poprzyjeżdzie do domu od razu kąpłyście dziecko czy tylk0o moczyłyście ręcznik w wodzie i dobrze je wycierałyście??? Wiadomo wprawy nie będe miała żeby dziecko od razu umyć i z resztą nie chce tego pępka nie chcący zamoczyć. Jak wy to robiłyście przy pierwszym dziecku?

Gość do mamy Danielka
nie odpowiedziałaś mi na pytanie, czy zakrywaliście pępek ubrankami i pieluszką, czy może wietrzyliście? jak to było u was?

alez mozesz pepek zamoczyc:) jak sie zanurzy na chwile w wodzie to nic mu sie nie stanie... nie przejmuj sie tak tym pepkiem:) ja tam kapalam dziecko normalnie po powrocie do domu, tym bardziej ze to byl sierpien i upaly okrutne; ale wczesniej kapalam juz w szpitalu pod kierunkiem poloznej wiec nie mialam jakichs oporow; moj maz tez sie szybko nauczyl; to wcale nie jest takie straszne jak sie wydaje...

ja osobiscie zadnych dziur w pieluszce nie wycinalam ani jej nie odwijalam, dziecko bylo normalnie ubrane - body z krotkim rekawkiem, przemywalam pepek jeden raz dziennie po kapieli, pepek sie zagoil i odpadl bez problemu

Gość Możesz zamaczać pępek
zawsze! Nic mu nie będzie. Ktoś cię niepotrzebnie przestraszył. Możesz kąpać normalnie, jak ci wygodnie - raz dziennie, albo raz na dwa dni, jak chcesz. Możesz wsadzić do wanny albo wanienki taki plastikowy profil który ułatwi ci kąpiel w pierwszych tygodniach życia dziecka, szczególnie jeśli nie masz u boku partnera, który mógłby wam asystować. Możesz namydlić dziecko na gumowym przwijaku i włożyć do wody, żeby spłukać mydliny. Możesz dolać do wody kąpielowej kilka kropel oliwki i niczym nie smaruj ani nic w dzieciaka nie wcieraj po kąpieli, jeśli nie chcesz odzwyczaić jego skóry od samoczynnego nawilżania i borykać się w przyszłości z przesuszoną skóra.

Gość Możesz też to zrobić
w umywalce w łazience albo zlewie w kuchni. Rzucasz na spód pieluszkę flanelową albo tetrową i kąpiesz jak w wanience. Trzeba tylko uprzednio wyczyścić te sanitaria.

Gość młoda mama77
aha ok dzieki, nie wiem czy mnie specjalnie strasza czy co??? ale dobrze że moge was sie o to wszystko zapytać. A o której najlepiej kąpac dziecko??? za tydzien rodze.

Gość Jak ci wygodnie
- czyli o której chcesz, może być rano, może być wieczorem, może być w południe. Dla takiego malucha to bez znaczenia, bo on w pierwszych dniach życie tylko je i śpi. Jak będzie większy, to nie kąp przed spacerami zimą, jesienią i wczesną wiosną (i generalnie kiedy nie jest zbyt ciepło na zewnątrz). Jak będzie większy i ustawisz mu jakiś grafik dnia, to sama zauważysz że najwygodniej jest kąpać na wieczór przed snem. Polacy dużo głupot gadają niestety, straszą ludzi, każą wydawać krocie na różne specjalistyczne preparaty itp. Najlepiej kieruj się matczyną intuicją i życiowym rozsądkiem a nie tym co ludzie w szpitalach gadają, bo najczęściej zwyczajnie przesadzają.

na poczatku obojetnie o ktorej godzinie dziecko wykapiesz, rob tak jak ci wygodnie; potem z czasem wyklaruje wam sie rytm dnia i wtedy najczesciej mamy kapia wieczorem miedzy 19 a 20

Gość A ja mam do was pytanko
Wszędzie na świecie używa się do zamykania pępuszka, jeszcze przed przecięciem pępowiny, plastikowych klipsów (takich jakich używamy w kuchniach do zamykania toreb z żywnością, które rozpoczęliśmy). Czy są używane również w Polsce? Jeśli nie, to czym się tu zamyka pępki? Robi się supełki, czy co?

Przepraszam, nie zauwazylam, ze pytanie bylo do mnie. Normalnie zakladalm pampersa, ubranko i nic z tym specjalnego nie robilam.

Gość Aha no okej
:) Ja akurat wietrzyłam, żeby było szybciej i sprawniej. Wyposażyłam się w tym celu w pół-śpiochy i koszulki (kaftaniki) z Hemy i po 5 dniach było po sprawie. Dzięki za odpowiedź.

Gość młoda mama77
musze sie was o to wszystko zapytać bo niestety nie bede nikogo miała przy sobie na poczatku kto na tym sie zna oprócz męża. A w książkach i na internecie za bardzo przesadzają, dlatego pytam sie doświadczonych:-)

Gość mama malego Danielk
A to ja tez je mam z Hemy, polspiochy w takie w szaro-zielone paski i do tego kaftaniki :)

Gość młoda mama77
ja nie kupowałam dużo ubranek, mam tylko jedna pare śpiochów, półśpiochów kilka sztuk a tak to same kaftaniki i body, w domu bede miała ciepło i nie chce dziecka przegrzewać, jak będzie w domu leżało w samych bodach czy kaftaniku i skarpetkach to nie bedzie jemu zimno??? Chyba nie powino...

Gość do młodej mamy
Jest mnóstwo poważnych i NORMALNYCH informacji w necie, tylko najlepiej nie wyszukiwać ich w języku polskim! Gdybym słuchała tego co mówią mi w polskich przychodniach i szpitalach miałabym w domu zaanemizowane dziecko, przyjmujące na śniadanie garść leków i suplementów diety i jedną szczepionkę ochronną miesięcznie.

Wlasnie, dobrze, ze nie masz duzo ubranek, bo taki maluszek tak szybko rosnie, ze szok. Moj synus ma niecale 2 miesiace, a juz 2 razy robilam mu porzadek w szafkach, bo powyrastal z ubranek i wielu nawet nigdy nie mial na sobie :o

Gość młoda mama77
teraz widze ze w polskim szpitalu troche przesadzaja, ważne zeby wytrzymac 3 dni i do domu

Gość do mamy Danielka
Haha! No to chyba "chodzimy" w tym samym nawet :D Teraz, jak pewnie zresztą wiesz, wyszła super kolekcja pod koniec lata ;) Wypuścili śliczną linię body (tę podstawową od rozm. 50/56) :) Polecam się przejść w weekend.

Gość do młodej
bardzo dobrze że nie nakupowałaś zbyt dużo. proponuję jeszcze złapać w jakimś h&m albo kappahlu spodenki takie w wykończeniem bez gumki w pasie. są idealne do body z długim rękawem i skarpetek, będziesz bardzo zadowolona. ściąga i zakłada się je w mig przy przewijaniu.

Gość młoda mama77
ok,na razie to i tak przez jakiś czas nie będziemy wychodzic z domu aw domu chyba nie bede tak bardzo ubierac dziecka ewentualnie jak ktos przyjdzie w odwiedziny. Ale do tych sklepików po te spodenki bede musiała zajść

Gość do mładej mamy
to nie tyle sklepiki co duże skandynawskie sieciówki. H&M i KappAhl znajdziesz w każdej dużej galerii handlowej w dużych miastach. Polecam jeszcze zajrzeć do sieci CUBUS i C&A.

Gość młoda mama77
to akurat wiem bo czesto chodze:-)

takie spodenki z mieciutkim sciagaczem w pasie sa w H&M, rewelacja! bardzo wygodne i praktyczne, super do bodziakow; polecam!

Gość młoda mama77
no to już chyba wszystko wiem, o pepku najwięcej:-) dzieki dziewczyny

Gość do lionne
Nie tylko w H&M. Są jeszcze w Kappahl i CUBUS.