Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaququ

Płaskostopie u dziecka- jak zapobiegać?

Polecane posty

Gość aaaaququ

Witam, Zastanawiam sie, jak przeciwdziałać powstawaniu płaskostopia u dziecka? Tak się jakoś dobraliśmy, że zarówno ja jak i mój mąż mamy płaskostopie i nie chciałabym, aby ta wada rozwinęła się również u mojego maluszka. Jak myślicie, czy już pierwsze buciki dziecka muszą być wyprofilowane? Czy np. kapciuszki takie jak te: http://www.soxo.pl/index.php?main_page=produ ct_info&cPath=22&products_id=564 (śliczne :) ) byłyby odpowiednie?

niech dziecko w miare możliwości chodzi boso,niech chodzi na piętach i zewnętrznych krawędziach stóp,niech chwyta paluszkami stóp np chustkę i przekłada ją sobie ze stopki do stopki-takie ćwiczenia kazał nam wykonywać ortopeda:)

a kiedy dziecko przestaje mieć płaską stópkę i zaczyna mieć taki ślad np jak my??? Mój ma 3 latka i ma płaski ślad, całej stópki. Nie wiem czy to normalne? Czy dopiero potem sie ta stópka wyrobi????

Gość czarna 28 to Twój
synek w takich różowych butach chodzi???????????? :/

Pomarańczko- niestety nie chodzi w różowych dałam przyklad autorce poniewaz ona wkleila link z bucikiami dla dziewcznki, więc też znalazłam dla dziewczynki A nawet gdyby chodził w rożowych to co cie tak strasznie to interesuje, nie masz nic innego do roboty, tylko głupotami sie zajmowac

Gość Ashley.
przede wszystkim nie wkładać dziecku, które jeszcze nie chodzi bucików do wózka, jak to często robią mamy. ciepłe skarpetki wystarczą. to samo w domu, niech gania boso. pozwól mu chodzić po różnych powierzchniach -po piasku, trawie, wysypanym grochu bądź kamyczkach. niech ćwiczy nóżkami, próbuje toczyć stopami piłeczkę, podnieść paluszkami kocyk z podłogi itp. a pierwsze buciki bez wkładki ortopedycznej. swoją drogą - czy wy z mężem nigdy nie wyleczyliście tej wady? pamiętam, że też dłuższy czas miałam płaskostopie, ale wada się cofnęła po ćwiczeniach.

Gość
Ja uwazam ze powinna Pani pöjsc z dzieckiem do ortopedy dziecinnego, dziecko dostanie odpowiednie wkladki do rozmiaru jego bucika.Niestety z plaskostopia sie tak szybko nie wyrasta, wrecz przeciwnie, wraz z powiekszaniem sie stupki dziecko bedzie dostawalo wieksze wkladki.Moja cörka byla bardzo szczesliwa gdy dostala takie wkladeczki,pierwsze co powiedziala jak wröcila z przedszkolato, Mama dzis mnie nözki nie bolaly ani troche.Zycze powodzenia .

ja tez mialam plaskostopie jako dziecko, u swojego synka zapobiegam tym, ze zainwestowalam w dobre buty bartek, nie zalozylabym mu uzywanych, do tego po domu tylko na bosaka, żadnych kapci itp. u tak małego dziecka ja mój roczniak, to można gilgotać stópki np. piórkiem

Gość gość
dobre buty to podstawa u dzieci z płaskostopiem, ja zdecydowałam się na zakup dobrych butów ortopedycznych w http://sklep.tombut.pl/ oby wada szybko zniknęła