Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gaja25

ciaza na wychowawczym

Polecane posty

Gość bnnn
gaja nie słuchaj gadania ludzi tylko zajmij sie sobą a tym co szkoda paru zł bo przecież oni płąca podatkiitp to neich pomyślą o tych co przepijają pod sklepem zasiłki a nei o tobie bo ty zajmujesz sie swoimi dziećmi !!!!!! Nie wsyztscy maja babcie, ciocie i szlak wie kogo do opieki !!!!!!!!!!! i też nie każdy zarobi na opiekunke ludzie dajcie spokój co wam tak szkoda tych paru groszy !!! Gaja ja jestem kadrową w firmie i zrób tak : napisz pismo ( bądź idz do pracodawcy) i powiedz ze chcesz przerwać wychowawczy i wrócic do pracy np z dniem 05.11.2009 (jesli parcodawca jest spoko powiedz mu co chcesz zrobić a jeśli nei napisz pismo i nic nei mów że ejsteś w ciaży) a dnia 5.11.2009 idż do gina i neich ci da l4 od tego dnia. Mozesz zadzwonic do firmy rano tego 05.11) i powiedzieć że nei przyjdziesz do pracy bo źle sie czujesz i idziesz do lekarza itp.

Do bnnn - błagam czy mozesz mi jeszcze poradzic czy jak zrobie tak jak mówisz to czy zus nie potraktuje tego jako wyłudzenie bo wiedzialam ze jestem w ciazy i specjalnie wrocilam do pracy zeby miec kase!?bo slyszalam ze oni za zwolnienia lekarskie ostro sie wzieli?!no ale z drugiej strony moge powiedziec ze mialam miesiaczke i ze nie wiedzialm ze jestem w ciazy!co nie?!a czy np. zaklad pracy nie chce zaswiadczenia gdy wracam do pracy po wychowawczym ze nie jestem w ciazy?i jestem zdolna do pracy?jeszce chce jutro isc do lekarza i zapytac sie czy mial taki przypadek i czy moze mi pomoc!kurde naprawde potrzebne mi sa te pieniadze bo po urodzeniu dziecka nie poradzimy sobie finansowo!:( A czy u ciebie w przcy byl taki przypadek jak mój?i jak zaklad do tego podszedł jesli mozna wiedziec oczywiscie! Bnnn odezwij sie jeszce prosze jak bedziesz miala wolna chwile! Tymaczasem dziekuje za rady i mile słowa!serdecznie pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego!

Do bnnn - błagam czy mozesz mi jeszcze poradzic czy jak zrobie tak jak mówisz to czy zus nie potraktuje tego jako wyłudzenie bo wiedzialam ze jestem w ciazy i specjalnie wrocilam do pracy zeby miec kase!?bo slyszalam ze oni za zwolnienia lekarskie ostro sie wzieli?!no ale z drugiej strony moge powiedziec ze mialam miesiaczke i ze nie wiedzialm ze jestem w ciazy!co nie?!a czy np. zaklad pracy nie chce zaswiadczenia gdy wracam do pracy po wychowawczym ze nie jestem w ciazy?i jestem zdolna do pracy?jeszce chce jutro isc do lekarza i zapytac sie czy mial taki przypadek i czy moze mi pomoc!kurde naprawde potrzebne mi sa te pieniadze bo po urodzeniu dziecka nie poradzimy sobie finansowo!:( A czy u ciebie w przcy byl taki przypadek jak mój?i jak zaklad do tego podszedł jesli mozna wiedziec oczywiscie! Bnnn odezwij sie jeszce prosze jak bedziesz miala wolna chwile! Tymaczasem dziekuje za rady i mile słowa!serdecznie pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego!

Gość autorko weź zadzwoń do pracy
i powiedz jak wygląda sprawa, może kadrowa coś doradzi bo jak zrobisz pracodawce w trąbę to potem nie będziesz miała gdzie wracać a wiesz jak cholernie ciężko jest teraz z pracą? Załatw sprawę z klasą a nie jak burak!

mysle ze akurat moj zaklad pracy nie zalatwi tego z klasa tylko wlasnie wrecz przeciwnie!niestey!dlatego sie boje zagrac w otwarte karty!bo przyznam ze to zaoszcedziloby mi wielu niepotrzebnych sytuacji stresujacych!:( ale niestey tego nie zrobie bo sie boje!

ja bardzo sie ciesze ze ze swoim pracodawcom nie mialam problemow tez zastanawialam sie kiedy powiedziec o ciazy czy jak wroce od listopada do pracy cy teraz,ale postanowilam byc z nimi fair i powiedzialam jak tylko usg potwierdzilo ciaze i jejciu jak mi z tym dobrze,a tez myslalam ze bedzie niezbyt ciekawie a np jezeli chcesz tak te l4 i wystawi ci je lekarz to jak np ZUS udowodni ze l5\4 jest wystawione bezpodstawnie,do ciaz chyba tak sie nie czepiaja,

Gość bnnn
jestem :D Zus raczej sie nei przyzcepi tzn osobiście nei spotkałam sie z taka sytuacją żeby zus czepiał sie tego ale nie moge obiecać bo to już zalezy od zusu ale myślę że gra jest warta świeczki i warto spróbować. Z tego cow iem ciężarnych az tak sie nei czepiają bo co im zrobią przecież jesteś w ciaży U mnei w pracy takich sytaucji było kilka i dziewczyny potem szukały innej pracy :) ale !!!! szef zmienił sie dwa razy więc nie wiem czy to miało wpływ no i u nas duzo sie pracuje więc wcale nei ejst powiedziane że to dlatego zmianiały pracę a jak masz chamskie szefostwo to i tak moga cię zwolnic po powrocie do pracy zakłąd pracy nie chce żadnego zaświadczenai zreszta to nie ich sprawa mogą cie tylko wysłać na badania kontrolne/okresowe prze powrotem do pracy ( a raczej muszą cie wysłąć bo takie jest prawo) ale tym sie nei martw ) w sumei to jak odrauz dasz im l4 to nei musisz mieć tych badań. Co do podejścia zakłądu pracy dla nas jako kadrowych to żaden problem dostarczasz l4 na czas i my wypłacamy kase zreszta łąski ci nikt nei robi !!

ale co up??? decyzja i tak nalezy do ciebie,nikt ci nie powie na 1005 ze ZUS sie nie przyczepi albo przyczepi

nie nie powiedziec pracodawcy wprost nie wchodzi w gre!a jak bylo u ciebie pracowalas troche czy od razu poszlas na l4?

wiesz ja mysle tak ze jezeli potem chcesz do tej pracy wrocic jak odchowasz 2 dziecko to ja bym byla jednak szczera z pracodawca,a jezeli nie chcesz tam wrocic to nawet sie nie przejmuj i zanies l4 i sobie siedz w domku

jesli to pytanie jest do mnie to juz pisalam ze do pracy ide od listopada i nie wybieram sie na chwile obecna na l4,ale o ciazy dowiedzialam sie 20 wrzesnia i juz 23 zadzwonilam do kadrowej i wszystko jej opowiedzialam,

o bnnn jestes!:):):):) no bardzo sie boje tak zrobic i jest to dla mnie stresujace ale musze nie mam innego wyjscia!chyba ze np. popracowala bym z 4 dni i powiedziala ze sie zle poczulam i pojde do lekarza i sie okaze ze jestem w ciazy tylko gorzej jak sie dowiedza i w tych 4 dniach mnie zwolnia!ech...... bo wie moja kolezanka z tad tylko no ale w pracy mam dzwiganie i wogole i tak troche bym sie bala wiec bym sie migala od tego wiec mogli by sie domyslec ze jest cos nie tak!a juz sama nie wiem!bo gdybym popracowala troche to by lepiej wygladalo co nie!?

no wlasnie na dobra sparwe to praca nawet w miare tylko ludzie strasznie wredni i nawet nie ma kogos zyczliwego z kim mozna by pogadac!naprawde wracalabymz bólem!:(

do bnnn dzis ide do lekarza zobaczymy co on mi doradzi i czy wogole mi pomoze gorzej jak kaze mi wyjsc z pokoju jak mu powiem ze chce tak zrobic!no ale coz trzeba sie lapac kazdej deski ratunku! bnnn dziekuje Ci bardzo,że sie odezwalas!pozdrawiam!

aza jest chroniona od momentu poczecia!!!! wiec nawet jagbys pracowalal i chceli ciebie zwolnic a okazalo sie ze jestes w ciazy to nie maja prawa!

a ja wiem bo dowiadywalam sie i wiekszosc kobiet nie wie ze jest chroniona od momentu poczecia tlko mysli ze dopiero po 3 miesiacach co jest brednia

Kodeks pracy stanowi, iż ochrona pracy kobiet w ciąży i wszelkie związane z tym uprawnienia szczegółowe obowiązują "w okresie ciąży". Liczy się więc sam fakt bycia w ciąży i od momentu poczęcia owa ochrona już obowiązuje. Nie wyłącza to jednak obowiązku dostarczenia przez kobietę zaświadczenia lekarskiego stwierdzającego stan ciąży na ręce pracodawcy. Niemniej jednak jasnym jest, iż od momentu poczęcia do wystawienia takiego dokumentu zawsze musi upłynąć trochę czasu i wtedy już obowiązują regulacje kodeksowe co do ochrony zatrudnienia. Jeśli więc w tym okresie pracodawca rozwiązał z kobietą umowe o pracę (nie wiedząc, że jest ona w ciązy), to ma obowiązek przywrócić ją do pracy na jej żądanie. Owego prawa można dochodzić również przed sądem pracy. zrodlo: http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=5588

Gość alliska
w całych tych rozważaniach zapomniałyscie o tym że ona musi fizyczne wrócic do tej pracy czyli tam być, musi przynieść zaświadzczenie lekarskie od lekarza że jest zdolna do pracy czyli badanie okresowe ( po każdej 30 dniowej przerwie należy takie coś przedstawić pracodawcy inaczej nie może dopuścic do pracy) i dopiero wtedy ewentualnie iść na l4 - zaznaczam że kontrola murowana ponieważ jeśli jednego dnia lekarz wystawia że jest zdolna do pracy a na drugi dzień przynosi L4 od ginekologa to zus nie popuści

ale chwileczke dajmy na to ze chcesz gaju wrocic do pracy to i tak musisz zlozyc podanie z 30 dniowym wyprzedzeniem wiec skladajac podanie np jutro masz mozliwosc wrocenia do pracy nie wczesniej niz za 30 dni,takie sa przepisy,badania do pracy mozeszzrobic na dwa tyg przed powrotem do pracy i zaniesc je od razu do pracodawcy ja bede tak robic,ale np do gina mosz pojsc np 3 dni przed powrotem do pracy i wtedy pogadac z lekarzem,przeciez wtoj stan moze sie pogorszyc z dnia na dzien i niby jak zus udowodni ze tak nie jest?

no ale przeciez gineklog mi nie bedzie wystawial tego pierwszego zaswiadczenia tylko jakis inny lekarz z medycyny pracy a z kad on bedzie wiedzial czy ja jestem czy nie?

ZUS moze sobie cwniaczyc z rentami,itp bo to robia doskonale ale nie slyszalam wsrod znajomych aby zus czepial sie do l4 wydanego dla kobiety w ciazy,bo niby jak oni sprawdza,karza przebadac? wydaje mi sie ze raczej oni sie podwazaja opini ginekologa,chodz nie jestem pewna jak to w innych mistach jest