Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gaja25

ciaza na wychowawczym

Polecane posty

tez wlasnie tak mi sie wydaje bo co ja powiem ze sie zle czuje a oni mi powiedza ze to nie prawda bo dobrze sie czuje?powiem np.ze mialam plamienia to co kaza mi przyniesc dowod na to?

Gość fasola z bretani
chcesz szybko zarobić? wystarczy zalogować się na tej stronie www.polski-bux.pl/?r=nowamary i codziennie klikać w 25 reklam . zarobek gwarantowany, a na start dostajesz 6zl. warto

paszoł won gaja-ale po co masz tak krecic nie lepiej grac w otwarte karty,nie wiem jaka masz prace ale licz sie z tym ze tak jak ty z PRACODAWCĄ tak on potem z toba postapi

tak zdaje sobie sparwe ale naprawde nie moge inaczej!nie bede tu pisala gdzie pracuje!jedno jest pewne inaczej postapic nie moge!

Gość alliska
oj nie zdziwcie się kontrolą w ciąży, teraz robią takie naloty i badania kontrolne że głowa mała, a lekarze coraz ostrożniej piszą bzdury w kartach pacjentek, bo często podważane są ich diagnozy przez orzeczników zus

gaju-ja mysle ze ty i tak postapisz po swojemu nawet jagby nie wie ile osob mowili ze robisz zle czy dobrze pamietaj ze o prace cieko teraz wiekszosc osob pracuje bo musi,ja tez nie powiem ze moj zawod jaki wykonuje jest wymarzony ale ja bym byla ok,ale wiadomo to twoje zycie i twoja sprawa

alliska skad masz takie wiadomosci-napewno chodzi to o kobiety ciezarne bo ja watpie,jezeli kobieta ma skurcze np,miala plamienia i wykonuje prace fizyczna to jak ona moze pracowac? jak orzecznik zus to sprawdzi? ja wiem ze zus to sie czepia wszystkiego co moze ale ja nie slyszalam o problemach kobiet w ciazy,

dziewczynki musze zmykac!bo moja pociecha sie obudzila i musze zrobic jej sniadanko!:) dzieki dziewczyny za zainteresowanie!pozdrawiam serdecznie!papa

ja zaszlam w ciazy na wychowawczym i poszlam normalnie do gina, moj szwagier pracujacy w zusie powiedzial mi ze jeden dzien musze byc w pracy zanim pojde na l4 gin to potwierdzil, musialam najpierw napisac w niosek ze rezygnuje z dalszego urlopu (trzeba to zrobic z dosyc duzym wyprzedzeniem) wrocilam na jeden dzien do pracy i nst dnia zanioslam im zwolnienie

Gość alliska
mam znajomośći w zusie i słyszę co robią, jeśli chodzi o plamienia to od razu lekarz powienien wysłać na obserwacje do szpitala więc szpital weryfikuje, poza tym plamienie jeśli ustąpi nie jest już przesłanką do zwolnienia, jeśli nie ma innych niepokojących objawów, które orzecznik też potrafi zweryfikować. jeśli chodzi o inne dolegliwości to najbardziej bezpieczne są bóle kręgosłupa diagnozowane jednocześnie przez neurologa wszystkie inne oszustwa są troche ryzykowne

Gość bnnn
przeczytałam :) gaja w a którym jesteś tygodniu ciaży?? jak chcesz iść na l4 i jesteś pewna że nei chcesz tam wrócić do pracy to napisz pismo np dzisiaj i wysli pocztą że od dnia np.5.11 chcesz wrócić do pracy i od tego dnia daj l4 nie musisz iść na badania kontrolne/okresowe przed pójściem do pracy ponieważ l4 to osoba chora i nie musisz mieć badań zeby być na l4 i nei wracaj do pracy na 4 dni bo mogą ci dać wypowiedzenie jak już kombinujesz to daj odrauz l4 i siedz w domu nawet się w pracy nei musisz pokazywać a zus jak sie bedzie miał przyczepic to sie przyczepi i tyle ale co ci zrobią ? jestes w ciaży a to że przerwałaś wychowawczy to powiesz że nei wiedziałąś ze ejsteś dostałąś plamienia np dwa dni przed powrotem i lekarz wystawił ci l4 kto ci udowodni że było inaczej??? teraz nie tzreba robić badań kontrolnych po 30 dniowej nieobecności

hej!jestem w podobnej sytuacji, wychowuje synka 2,5 rocznego i jestem w 3 m-cu ciąży...tez myślałam o takim rozwiazaniu, bo po macierzyńskim nie mam żadnych wpływów, tak nasze państwo dba o kobiety, kóre pragną miec rodzine i wychowywać dzieci...zdecydowałam sie na dziecko teraz, bo chciałam by synek mial rodzeństwo, by nie była duża różnica wieku miedzy nimi, chciałam również od razu zajac sie wychowywaniem, a nie na rok wócic do pracy a potem znów ciąża,a wiadomo im dłużej sie zwleka z ta decyzja tym gorzej...odchowam dzieciaczki a potem spokojnie zajme sie praca zawodowa. Słyszałam, ze Zus bardzo jest wyczulony na tego typu sytuacje, troche sie boje, bo jak mam miec potem wieksze problemy to wole dać sobie spokój...Zus to stawia fortece Bóg wie jakie, tym sie nikt nie zajmie...pozdrawiam....gaja-jak sie czujesz?

Gość bnnn
alliska nie strasz gaji :) pracuej w kadrach i na 30 kobiet cieżarnych żadna nei miała kontroli a dodam że wsyztskie dokumenty z zusu muszą byc u mnie jeśli była kontrola nawet teraz mimo, ze jest taka nagonka. Jakby tak każdą z plamieniem wysyłali do spzitala to gdzie kobiety miały by rodzić, teraz prawie co druga ciaza jest na podtrzymaniu Evi nie musi być jednego dnia w pracy nie ma takeigo przepisu !! a jak ma ciaże zagrożoną od początku ale np wychowawczy kończył jej sie normalnei np 30.09 a ona leży bo musi i lekarz wystawia jej niezdolnosć do pracy od 1.10 i dalej jest na l4 to keidy ma sie stawic do pracy jak musi leżeć ??

Gość alliska
bnn totalne bzdety piszesz, wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy należy się tylko osobie chorej, która do tej pory pracowała nie przebywającej na wychowawczym. osoba podejmująca pracę musi mieś aktualne badanie lekarskie bo inaczej pracodawca nie może dopuścic jej do pracy, to co piszesz zupełnie się wyklucza i jeśli zrobi tak jak piszesz (czyli nie wróci do pracy ani na jeden dzień) nie dostanie ani grosza chorobowego

Gość bnnn
kasia nie moze zwolnic ale moze np dyscypilinarnie miałam taką sytuacje w pracy że dzieczyna pracowała na kasie była w 6m ciaży i ukradła kase z kasetki i dostałą dyscypilinarke

z tego ja wiem to trzeba chodzby na 1 dzien wrocic do pracy aby moc isc na l4 i otrzymywac 1005 wynagrodzenia

Gość bnnn
alliska to ty gadasz bzdury wychowawczy jest okresem pracującym wliczającym sie do stażu pracy !!!!! tak jak macierzyński !!!!! czy osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem jest chora????????

z tego co ja wiem nie ma juz kontroli z zusu co do plaeminia ja plabilam do 27 tyg ciazy co jakis czas (po porodzie okazalo sie ze mialam bardzo patologiczne lozysko) a lezec caly czas nie musialam ja musialam wrocic na 1 dzien do pracy, tak samo jak moja kolezanka zreszta tak napwet w necie czytalysmy...

tak z tym sie zgodze,taka sytuacja to i nawet ciezarnej nie uchroni,sa pewne prawa niestety nie omijajace ciezarna ale nikt tu nie pisze o takiej sytuacji

tak jak pisalam moj szwagier pracuje w zusie i on mowil ze nie robia juz kontroli i "nalotow" na kobiety ciezarne ja kontrole mialam w 1 ciazy mimo ze pracowalam!!!!! na l4 poszlam pare dni przed porodem a z corka bylam od samego poczatku na l4 i nie bylo kontroli

Gość alliska
ale to nie ma zupełnie znaczenia czy jest chora czy zdrowa lekarz ma napisać zaświadczenie że jest zdrowa i zdolna do pracy i tylko pod takim warunkiem może wrócić do pracy. podam ci przykład że kobieta w trakcie porodu utraciła częsciowo wzrok a jej praca wymaga bardzo dobrego wzroku, po wychowawczym chce wrócic do pracy i co uwazasz że powienien ją przyjąc bezwarunkowo? w tych kadrach to chyba na stażu jestes. a nie chce mi sie wiecej tłumaczyć napisałam to w czym jestem 100% pewna i już mi sie nie chce wiecej dyskutowac

Gość alliska
a przepraszam użytkownik Mszcz który pisze na tym forum to niby jakiś profesor specjalista czy kto? że go tu cytujesz?

Gość bnnn
alliska MUSI ja przywrócić do pracy ale to czy pracownik jest zdolny do pracy stwoierdza lekarz a nei pracodawca i jesli lekarz napisze że ma problemy ze wzrokiem MUSI ja przywrócić do pracy ale na inne stanowisko albo ja zwolnic z powodu likwidacji miejsca pracy :D:D bo w tej sytuacji nei może ona pracować na dotychczasowym stanowisku a innego w zakładzie pracy nie ma i wtedy sie zwalnia z przyczyn nei leżących po stronie pracowdawcy alliska poczytaj troche a potem sie wypowiadasz moze ty jeste kadrową z powołania ale bez praktyki

Gość atakatam
ja zaszłam w ciążę na wychowawczym, więc mogę ci napisać, jak zrobiłam. Być może ktoś już to napisał, ale jak zaczęłam czytać te wypociny niektórych to zrezygnowałam. 17 sierpnia złożyłam wniosek z prośbą o wcześniejsze przerwanie urlopu wychowawczego i pozwolenie na powrót do pracy od 17 sierpnia (od tego dnia miałam zwolnienie lekarskie). W tym samym wniosku napisałam: w przypadku odpowiedzi odmownej chciałabym wrócić do pracy z dniem 17 września zgodnie z kodeksem pracy (nie pamiętam dokładnie numeru artykułu, ale go wpisałam, bo kadrowa mi powiedziała, żeby tak zrobić). Po kilku dniach dostałam odpowiedź, że mój prezes zgadza się na mój powrót od 17 sierpnia i tyle. Jeśli by się nie zgodził to bym zaniosła zwolnienie od 17 września, a to by przepadło. Nie musiałam zjawiać sięw pracy i przepracowywać żadnego dnia. Od razu dodam, że moja ciąża jest zagrożona i prawdopodobnie jej nie donoszę. Nikomu nie życzę takich przeżyć. Lekarz daje mi bardzo małe szanse. Ale to zupełnie inny temat.