Jagódka11 0 Napisano Październik 6, 2009 hej poszlam do apteki i poprosilam kwas foliowy, aptekarka podala mi folik.. czy to, to samo co kwas folowy? moja siostra twierdzi ze to jest za mala dawka dla kobiet w ciazy i ze kwas foliowy musi lekarz przepisac, bylam u lekarza ale nic mi nie przepisal ;/ powiedzcie jak to jest z tym kwasem???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość folik jest dla kobiet w ciąży Napisano Październik 6, 2009 to kwas foliowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość garfieldowa Napisano Październik 6, 2009 Twoja siostra się myli. Folik to kwas foliowy (Folik to jedynie nazwa handlowa). Jedna tabletka ma dokładnie taką dawkę, jaką powinna przyjmować kobieta starająca się o dziecko i w pierwszym trymestrze ciąży. Wyjątkiem są kobiety, które mają w bliskiej rodzinie lub urodziły już wcześniej dziecko z wadami cewy nerwowej, wówczas zaleca się większą dawkę. Jednak w normalnej profilaktyce dawka 0,4mg jest wystarczająca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach