Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szafiroowy zmierzch

Śmierć noworodka a palenie w ciązy

Polecane posty

Gość szafiroowy zmierzch

Chcę was zapytać, czy znacie przypadki kobiet, które paliły w ciązy i ciążę donosiły, ale po porodzie dziecko zmarło? :(

Gość szafiroowy zmierzch
Czyli straszenie "gwałtownym zgonem łózeczkowym" jest straszeniem na wyrost? Bardzo sie boje, że mogłoby coś mojemu dziecu sie stac po porodzie, bo niestety nie rzuciłam palenia w ciazy.

Gość izauura
no to gratuluje. Palenie bardziej szkodzi niż alkohol. Niezła z Ciebie mamuśka.

Gość szafiroowy zmierzch
Zdaję sobie sprawę, że to okropne, ale nie poradziłam sobie, bo miałam bardzo stresująca ciążę. Zachowaj uwagi dla siebie, albo skup się na swoich wadch, bo na pewno nie jestes ich pozbawiona

Gość izauura
każdy ma wady , ale palenie w ciąży to nie wada tylko głupota i brak wyobraźni.

Gość do palacych w ciazy....
Nie wiadomo jakie dokladnie wady moze pwodowac palenie w ciazy, bo nie jest humanistarne prowadzenie takich badan rzecz jasna na przyszlych matkach... Moim zdaniem mozesz sie martwic, ale nie zmieni to juz nic teraz. Nie pal przy dziecku, bierne tez bardzo szkodzi.

Gość szafiroowy zmierzch
Przygotowuje sie psychicznie do rzucenia zanim urodze i bede karmic:) Pomagaja mi bliscy, ktorzy wiedza, jaki to dla mnie problem. dziekuje za bezkrytyczne wypowiedzi. Nie potrzebuje uświadamiania mnie w kwestiii, ze robię zle.

Gość campari34
dziecko jest bardziej narażone na śmierć łóżeczkową a moje sąsiadka urodziła z porażeniem mózgowym paliła całą ciążę

Gość szafiroowy zmierzch
A USG nie wykryło porażenia? lekarze twierdzą, że to od palenia?

Gość dudiiii
Zeby nie bylo-nie twierzde,ze palenie w ciazy jest zdrowe i sluzy dziecku badz matce.Jednak ja palilam w obydwu ciazach(w drugiej znacznie mniej)i dzieci sa okazami zdrowia.Moje kolezanki wszystkie palily i j/w. Czytalam gdzies,ze raptowne odstawienie nikotyny w ciazy moze skutkowac poronieniem,Nie wiem na jakiej zasadzie.Nie tlumacze sie,odpowiadam tylko na pytanie.Nie ma wynikow badan i do konca nie wiadomo jak z tym jest,wiec prosze was,nie straszcie kobiety w ciazy.

Gość jdiwjefojewo
Ja również paliłam w ciąży i to sporo- nie ma się czym chwalić. Ale dziecko ma pół roku i jest zdrowe. Moja koleżanka ograniczyła się do 2-3 dziennie, ma 3 letnie dziecko - również zdrowe. Powodzenia!

Gość do palacych w ciazy....
Moja siostra jest ginekologiem i oczywiscie palenie w ciazy jest zle, ale nie wiadomo ile i kiedy zaszkodzi i komu. Nie ma badan, bo nie mozna ich przeprowadzic... No bo niby jak? Podawac ciezarnym nikotyne i obserwowac? Jej tez kobiety sie pytaly, czy nagle odstawienie nie stanowi zagrozenia - nic bardziej mylnego. Tak jak narkotyki trzeba odstawic jak najszybciej. Jesli nie mozna to ograniczac i jeszcze raz ograniczac. Osobiscie zna przypadki palacych kobiet ze zdrowymi dziecmi, ale to nie dowod, ze nie szkodzi, nie wiadomo tylko ile, kiedy i jak. Zna tez te przypadki, w ktorych nie bylo wesolo. Kobieta palace w ciazy moze miec czarne wody plodowe od nikotyny wlasnie. Nie wiadomo dokladnie skad sie biora takie wady jak porazenie mozgowe itp. Nie zawsze jest jednoznaczna odpowiedz. Kobieta, ktora zadala to pytanie, wie, ze zle robi. I choc tyle w tym dobrego. Moze kup plastry zaraz po ciazy, a dziecko karm sztucznie, tak byloby pewnie lepiej.

Gość wdfregthyu
to z epalisz w ciazy i przy dziecku nie znaczy ze dziecko urodzi sie chore czy martwe czy umrze neidlugo po tym :O 'Gdy przyszła matka pali, ryzykuje nie tylko własnym zdrowiem. Lekarze od dawna nie mają co do tego wątpliwości. Ustalono już, że papierosy mogą wywoływać u dzieci całą gamę chorób: astmę, problemy z sercem i układem krążenia, schorzenia układu oddechowego. Ale to nie wszystko. Najnowsze badania opublikowane właśnie na łamach „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” dowodzą, że kobieta paląca w ciąży może przyczynić się do specyficznych zmian w metylacji DNA płodu. Nie chodzi zatem o mutacje genów, ale o bardziej subtelne zakłócenia materiału genetycznego. Zespół z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles przeprowadził badania DNA u trzech setek przedszkolaków. Ich matki zapytano o palenie w ciąży. - W trakcie ciąży odbywa się naturalny proces przeprogramowywania metylacji, gdy drobniutkie związki chemiczne odczepiane są od DNA i chwilę później ponownie przyczepiane - tłumaczy Hyang-Min Byun, jedna z autorek badań. Naukowcy spodziewali się, że takie czynniki jak krążące w organizmie dziecka związki z dymu tytoniowego mogą wpływać na ten proces. Okazało się, że badacze mieli rację - dzieci, których mamy paliły w ciąży miały nienaturalne wzory metylacji w badanych genach. To jeden z pierwszych dowodów na to, że palenie tytoniu wpływa na DNA. Mechanizmy metylacji są jeszcze bardzo słabo zbadane i wciąż nie wiadomo, jak przeciwdziałać szkodliwym efektom palenia w ciąży. Poza tym oczywistym wnioskiem. - Mamy nie powinny palić w czasie ciąży - komentuje prof. Linda Birnbaum z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia. - To nie tylko szkodzi zdrowiu matki i dziecka. Z badań takich jak te wynika, że palenie matki może mieć wpływ na całe życie dziecka i prawdopodobnie również na kolejne pokolenia. - Przypuszczamy na przykład, że właśnie odkryty przez nas mechanizm wywołuje u dzieci kobiet palących podatność na astmę - dodaje kierująca badaniami prof. Carrie Breton.' Jak wynika z British Journal of Psychiatry - kobiety, które palą w czasie ciąży, narażają swoje dzieci na zwiększone ryzyko wystąpienia objawów psychotycznych w wieku nastoletnim. Naukowcy z czterech uniwersytetów - w Bristolu, Warwick, Nottingham i Cardiff - analizowali przypadki 6356 dwunastolatków uwzględnionych w Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Wszystkie dzieci wzięły udział w wywiadzie dotyczącym objawów psychotycznych, np. halucynacji czy omamów. U nieco ponad 11% nastolatków (734) podejrzewano lub stwierdzono symptomy choroby psychicznej. Naukowcy zauważyli, że palenie w czasie ciąży wiązało się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia objawów psychotycznych u dzieci. Efekt był proporcjonalny do natężenia palenia: ryzyko było najwyższe dla maluchów, których matki paliły najwięcej. czytaj dalej Brytyjczycy sprawdzali, czy spożywanie alkoholu i palenie marihuany w okresie oczekiwania na dziecko działa tak samo. Konsumpcja procentów zwiększała ryzyko psychozy, ale tylko wtedy, gdy we wczesnej ciąży kobiety piły ponad 21 jednostek alkoholu na tydzień. Do palenia trawki w stanie błogosławionym przyznało się zaledwie kilka kobiet. Nie natrafiono jednak na jakikolwiek istotny statystycznie związek w tym zakresie. Naukowcy na razie nie wiedzą, w jaki sposób palenie przez matkę w ciąży wiąże się z objawami psychotycznymi. Przypuszczają, ze wystawienie na oddziaływanie tytoniu pośrednio wpływa na impulsywność, uwagę i przebieg procesów poznawczych dziecka. W przyszłości psycholodzy zamierzają sprawdzić, jak ekspozycja tytoniowa w łonie matki oddziałuje na rozwój i działanie dziecięcego mózgu. W badanej przez Brytyjczyków grupie w ciąży paliły matki ok. 19% nastolatków. Jeśli nasze wyniki nie są tendencyjne i odzwierciedlają związek przyczynowo-skutkowy, możemy szacować, że u ok. 20% grupy nie rozwinęłyby się symptomy choroby psychicznej, gdyby ich matki nie paliły - podsumowuje szef zespołu, dr Stanley Zammit, psychiatra z Cardiff University.' ludzie wystarczy troche poczytac ze sprawdzonych zajmujacych sie tym zrodel :O czy wam ktos w kompie zaintalowal tylko forum kafeterii z niemozliwoscia wchodzenia na inne strony ??? nie wiecie co to jest google.pl ??

Gość martaagacka
Kobitki, glupio pisac - palilam, a dziecko zdrowe. Moja siostra na poczatku ciazy wziela dwa razy twarde narkotyki i dziecko tez zdrowe, jednak nie mozna stad wyciagnac wniskow, ze to jest ok w takim razie. Do pytajacej - usg nie zawsze wyciaga wszystkie wady. Nie martw sie juz teraz, tylko staraj sie palic malo albo rzucic. Martwienie nic juz teraz nie pomoze, a spokoj jest wazny tez.

Gość safdgjh
i to ze dostanie astmy czy choroba krazenia czy serca nie musza byc zaraz w pierwszym roku czy nawet pierwszych 5 latach :O

Gość moja kuzynka
paliła w ciazy nie duzo 3 4 dziennie urodziła dziewczynke zdrowa i zmarła po kilku dniach jak byli juz w domu nikt z lekarzy nie powiedział ze to przez papierosy ale ona sobie to strasznie wyzuca drugie dziecko ok.

Gość niestety ja tez znam
taki przypadek :( a tak sie wszyscy cieszyli ze dziecko urodzilo sie zdrowe i z dobra waga bo matka palila w ciazy.. zmarlo nagle w wieku 5 miesiecy, matka znalazla je martwe w lozeczku cos strasznego.

Gość ...........oj............
co z tego że dziecko zaraz po porodzie jest zdrowe? Nie wiecie co będzie potem i w jakim stopniu wpłynęło na to Wasze palenie.

Gość az mi ciary przeszły

Gość sangroww
jak USG moze wykryc porazenie mozgowe :) co wy piszecie, to mozna stwierdzic dopiero po urodzeniu, bo jest to schorzenie układu ruchu. czyli jesli dziecko nie osiaga posczególnych etapów rozwoju ruchowego to wtedy dopiero jest podejrzenie o to, dopiero około roku mozna stwierdzic czy jest to porazenie czy inna wada. Najpierw nazywa sie to ZOKN, potem jak rehabilitacja nie działa neurolg diagnozuje MPD

Gość sungrown
moja matka paliłą w ciąży, jestem oczywiscie zdrowa :) ale urodziłąm sie z wagą 2600 i przedwczesnie. miałam wrodzoną anemię i przetaczano mi krew zaraz po porodzie i to wszystko przez fajki.

Gość sdhgfsdhsfh
Ja znam przypadek, że dziewczyna piła i paliła w ciązy z bliżniakami. W 7 miesiącu dziewczynka obumarła w łonie, a chłopiec po 3 dniach urodził się z niską masa i problemami. Teraz ma 1,5 roku i chyba porażenie mózgowe. Tak czy inaczej nadal nie siada sam i jeżdżą z nim na rehabilitację... A to była jej 3 ciąża. W poprzednich też piła i paliła i ma 2 zdrowych dzieci (coś koło 7 i 10 lat).