Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alieneczka

kiedy na nocnik????

Polecane posty

kiedy uczycie swoje bobaski robic beee do nocnika???? od ilu miesiecy???????? i jak Wam sie to udaje??????????

Moj mial rok jak zaczal juz sam,bez mojej interwencji siadac. Ale nie kieruj sie tym,kazde dziecko jest inne. Zaraz przybedzie tu sztab mam ktore beda ci mowic po co itp.. Ale nie sluchaj tego..to nie prawda,ze roczne dziecko nie bedzie z wlasnej woli robilo..bedzie..my przeciez robilismy

Moj mial rok jak zaczal juz sam,bez mojej interwencji siadac. Ale nie kieruj sie tym,kazde dziecko jest inne. Zaraz przybedzie tu sztab mam ktore beda ci mowic po co itp.. Ale nie sluchaj tego..to nie prawda,ze roczne dziecko nie bedzie z wlasnej woli robilo..bedzie..my przeciez robilismy

Moja córka zaczynał jak miała ok roku, ale się zraziła bardzo, bo najpierw spadła z nocnika, a potem przestraszyła się swojej kupki. Nocnik trochę odleżał, bo nic na siłę i już. Mała po jakimś czasie sama zaczęła się znowu interesować sprzętem. Teraz ma rok i 4 m-ce i od jakiegoś czasu sama woła na nocnik, nawet mówi czy będzie robić siusiu czy kupkę ;) Każde dziecko ma swój tryb, więc możesz śmiało próbować, tylko nic na siłę żeby nie zrazić.

I jeszcze dodam, że w nauce nocnikowania bardzo przydają się pieluchy wielorazowe, bo w nich dziecko czuje prawo przyczyny i skutku ;) Dzieci pampersowe zazwyczaj później się odpieluchowują, bo jest im w pieluszce dobrze - sucho. Oczywiście nie jest to ścisła reguła.

Gość do cyny ...
to nie prawda ! moja corcia ma juz 15 miesiecy - o nocniku nie chce slyszec - owszem usiadzie ale na pare sekund i wstaje . z nocnikiem zaczela przygoda jak miala 8 mc i ani razu jeszcze nie zrobila do niego siku czy kupki . a co ciekawe ze od miesiaca jak zrobi siku czy kupke w pampersa to lapie sie za krocze i mówi ee lub aa i rzeczywiscie jest albo kupka lub jeszcze cieple siusiu . i jak widac mimo ze dziecko jest madre i rozumie ze cos zrobilo nie panuje jeszcze nad zwieraczem ! mam nadzieje ze w koncu zapanuje !

A co konkretnie jest nieprawdą? Jeśli chodzi o panowanie nad zwieraczami, to inna sprawa "panowanie", a inna to samo odczucie, że zaraz się zrobi siusiu.

Gość to ze dziecko bedac
wielorazówce szybiej poczuje ze cos zrobilo . Moja corcia od zawsze jest w pampersie i od razu jak tylko zrobi sisiu to pokazuje na krocze mowi aa i sciaga sobie spodnie i pieluche he he. czyli nie tylko dzieci wychowane na tetrze poczuja dyskomfort pelnej pieluszki . co prawda pielluszki jednorazowe sa chlonne ale jak dziecko robi porzadne siusiu ta pielucha jest naprawde ciezka . a moja starsza pociecha wychowana wylacznie na tetrze - sadzalam ja na nocnik okolo 10 mc zycia i swiadomie zawolala na nocnik jak miala 2 lata i 3 miesiace i od tego momentu pozegnalysmy sie z pieluszka w dzien a po 2 miesiacach w nocy .

Dlatego napisałam: "ZAZWYCZAJ później" oraz "Oczywiście nie jest to ścisła reguła". Inna sprawa, że ciężka jednorazówka to się robi raczej po kilkukrotnym zrobieniu siusiu, a w wielorazówkach dziecko zawsze czuje już od razu, że mokro. Ja akurat nie używam tetry, tylko bardziej "współczesnych" wielorazówek ;)