Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dysan232

komornik-list do pracy

Polecane posty

Gość dysan232

witam z 5 lat temu wziełem kredyt . Siadł 2 lata temu na mnie komornik... Raz mu wpłaciłem z 700zł ale to niecałe 2 lata temu. Dzisiaj dostałem list do pracy... i co teraz ? Moje wynagrodzenie wynosi 1276 zł... Ile może mi z wypłaty zabierać kasy ? A mój kredyt wynosi ponad 4 tysiące zł ;/

Gość dysan232
no to wiem... ale jak mam najniższą krajową to ile % może z niej zabrać ?

Gość dysan232
google nie gryzą...tylko może ktoś wie coś lepiej na ten temat, może ktoś miał tak jak ja ;/

Gość niewiele
musi Ci zostac do reki 700-800zl,wiec niewiele Ci zajebie,ale i w czsie sie wydluzy,bo on juz nie popusci dopoki nie sciagnie wszystkiego.

Gość srututtu13
ponoc z najnizszej krajowej gówno moga sciagnac

Gość komornik71
mozna zabrac Ci nawet 75% pensji ale to wszystko zalezy od sytuacji w jakiej obecnie sie znajdujesz - czyli rodzina itd. jezeli jest rodzina to: pierwszenstwo jest w oplaceniu czynszu i potrzebnych srodkow do zycia. najlepiej bedzie jak pojdziesz do komornika z ladnym listem i propozycja splaty zadluzenia na raty - jezeli ma serce (a sa tacy) to pojdzie na kazdy z toba uklad. Pamietaj ze jezeli masz naprawde ciezka sytuacje wezmie tylko 25%. pozdrowienia i powodzenia Ewa

Gość komornik71
mozna zabrac Ci nawet 75% pensji ale to wszystko zalezy od sytuacji w jakiej obecnie sie znajdujesz - czyli rodzina itd. jezeli jest rodzina to: pierwszenstwo jest w oplaceniu czynszu i potrzebnych srodkow do zycia. najlepiej bedzie jak pojdziesz do komornika z ladnym listem i propozycja splaty zadluzenia na raty - jezeli ma serce (a sa tacy) to pojdzie na kazdy z toba uklad. Pamietaj ze jezeli masz naprawde ciezka sytuacje wezmie tylko 25%. pozdrowienia i powodzenia Ewa

Gość dysan232
a jest to poparte jakimś kodeksem prawnym ?

Gość nic nie może
ci zabrać, jeśli zarabiasz najniższą krajową.

Gość musi Ci zosatć na przeżycie cz
yli około 800-900 zł. Nietety odsetki pewnie lecą i po mimo spłacania dług wcale nie maleje w zawrotnym tępie. Jeżeli to tylko 4 tys to radze Ci pozyczyc od kogos kasę, spłacić dług a ze swojej wypłaty spłacac ta osobe. Wiem jeszcze że po kilku latach mozna się starać o częsćiowe umożenie długu czyli zanosisz 2 tyś i oni 2 Ci umożaja ale nie wiem czy to dotyczy takich małych kwot.

idź proś komornika,ubierz gorsze ciuchy ,bądź załamany,niewyspany,zagraj na litość,powiedz o tragicznej sytuacji finansowej i poproś najmniejsze raty innego wyjścia nie ma

Gość dysan232
nie mam rodziny, mieszkam z rodzicami... nie mam nic kupionego na siebie. Kiedyś komornik był u nas w domu,straszył ,że weźmie rzeczy jak nie będę spłacać...ale wszystko jest na rodziców. I po tym zdarzeniu wpłaciłem 700zl... Ale przez prawie 2 lata nic. Wogle inny komornik się teraz mną zajął.. Nie ten wcześniejszy co miałem go z 2 latat temu

Gość komornik71
wez list - kopie ktora pewnie ty tez otrzymales zobacz na samym dole masz napisane z procentami zreszta malym drukiem na jakiem podstawie mozna Ci zabrac 75%. Nie masz rodziny mieszkasz z rodzicami - musisz napisac i jechac do nich - wszystko da sie zalatwic - wez w garsc jakas kwote pieniedzy jaka mozesz oczywiscie nie 10 zl a przynajmniej 100 i wykaz dobra wole splaty naleznosci w ratach. W liscie nie wiem moze - twoi rodzice sa na emeryturze rencie, chorzy wydaja duzo leki opalacasz inne naleznosci jak rowniez musisz utrzymywac kogos - wiesz ciezko mi tutaj pomoc jak nie znam szczegolow.

Gość dysan232
ja listu nie dostałem,tylko mój szef. Na liście pisało, że ma dać (szef) odpowiedź czy pracuję czy nie ... jeśli nie udzieli odpowiedzi to kara z tego wynosi 3 tys zł. Ale i tak jak pracuję na biało...to oni przeciesz wiedzą, czy pracuję czy nie ;/ A sytuacje mam taką , że tato pracuję...mama teraz jest na umowie zlecenie, a tak siedziała z niecały rok na bezrobotnym

Gość komornik71
pracodawca musi odpowiedziec - wystarczy telefonicznie i powinien wiedziec iz zgodnie z kodeksem pracy Art 87 moze dokonac potracenia. Z tegoc co widze zarabiasz najnizsza krajowa i motywuja tak: ze sam musisz sie utrzymywac - czyli oplacasz w czesci podzielnej rachunki za mieszkanie i utrzymanie do tego wyzywienie. W takiej sytuacji bez ukladania sie z komornikiem zabierze ci najwyzej polowe pensji chociaz i to mozna wnioskowac jakbys mial spore koszty utrzymania. Aby udowodnic koszty utrzymania wystarczy iz rodzice napisza oswiadczenie iz w 1/3 oplacasz TY na przyklad. Pamietaj wcale nie musi dojsc do zabrania tak duzej kwoty - zalezy od Twojej woli. Z tego co przeczytalam jest to niesplacony kredyt w banku i trafil do komornika. Mozesz rowniez zrobic tak. Idz do tego banku i zrob z nimi umowe ukladu splaty zaleglosci - jest to mozliwe. A wtedy unikniesz wysokich kosztow komorniczych. Banki ida na to - bo wiedza ze wtedy odzyskaja naleznosci.

Gość dysan232
ale,żebym mógł wziąść kredyt to muszę mieć poręczyciela :( A kredyt brałem 5 lat temu w S*K*o*k* u

Gość komornik71
Ty nie masz brac kredytu tylko wnioskowac o wycowanie zadluzenia od komornika oraz o uklad ratalny splaty zadluzenia z odsetkami. Oni to wycofaja, nastepnie policza ile byla kwota wyjsciowa i odsetki do dnia dzisiejszego oraz odsetki do dnia propozycji splaty. To bedzie o wiele lepsze - obawiam sie tylko czy ten bank ma taka mozliwosc - duze banki maja i tak robia. Jest to dla nich o wiele lepsze w sciagalnosci gdyz otrzymuja wplaty ktore ty dokonujesz co miesiac w calosci i szybciej nastepuje splata niz przez komornika. Tym bardziej ze nie posiadasz majatku jest to dla banku korzystniejsze.

Gość dysan232
a wkońcu, jak szef jutro da mu odpwiedź ,że pracuję....i pracuję za niajniższą krajową to ile % może wziąść z mojej wypłaty ? Czy naprawdę nic jak mam najniższą krajową? -

Gość komornik71
pracodawca moze ochronic czesc twojego wynagrdzenia i powinien o tym wiedziec zgodnie z cytuje: Art. 87. § 1. Z wynagrodzenia za pracę - po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - podlegają potrąceniu tylko następujące należności: 1) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych, 2) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne, 3) zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi, 4) kary pieniężne przewidziane w art. 108. § 2. Potrąceń dokonuje się w kolejności podanej w § 1. § 3. Potrącenia mogą być dokonywane w następujących granicach: 1) w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia, 2) w razie egzekucji innych należności lub potrącania zaliczek pieniężnych - do wysokości połowy wynagrodzenia. czyli moze zabrac ci polowe twojego wynagrodzenia netto. tego co Ci pozostaje po potraceniu Zus-u i podatku Dlatego moja rada taka idz do banku jak nie da rady tam to idz do komornika.

Gość dysan232
jak by zabrał połowe t tragedia. Wolałbym mu płacić 200zl miesięcznie ;/

Gość komornik71
dlatego idz albo do banku a jak nie to do komornika zaproponuj mu splate po 200 zl co miesiac bez opoznien. motywuj to iz masz duze koszty utrzymania i placic jakies moze inne raty. Powodzenia Ci zycze

Gość komornik71
no i z pracodawca pogadaj - zawsze mozna to przeciagnac o jakies np. dwa miesiac. jak to zyciowy czlowiek to zrozumie. Bo moze zawsze powiedziec ze przed listem udzieli ci zaliczki a'konto dwoch najblizszych wyplat. czyli on ma pierszenstwo potracenia polowy z najblizej pensji a drugiej polowy z kolejnej. wtedy to da rowniez komornikowi duzo do myslenia - zawsze lepsze 200 niz nic przez najblize dwa miesiace a ty bedziesz mial czas na rozmowe w banku badz wlasnie u owego komornika.

Gość Komornik71
No zakladajac ze twoj pracodawca to prywatny przedsiebiorca nie prowadzacy pelnej ksiegowosci czyli ksiag rachhunkowych a np. podatkowa ksiazke przychodow i rozchodow.

Gość asia88-84
komornik nie moze ci zabrac wiecewj niz polowe wylaty.wlasnie w tym misiacy zabierze mi na szczescie ostatnia czesc kredyty i od pol roku zyje na 500 zl:(

Gość dysa232
dziś idę do komornika zobaczyć ile będzie mi zabierał z wypłaty. Jak by zabierał 50 % ( bo tyle niby może najwięcej) to mogę nie zgodzić się ? Bo u mnie ciężko by było jak bym został z zaledwie 500zł ;/. A co by było gdybym się zwolnił z zakładu pracy?