Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fia

Pimafucort - czy to normalne?

Polecane posty

Gość Fia

Od pewnego czasu na wewnętrznej skórze dłoni mam ni to wysypkę ni egzemę. Oczywiście to dziwne "coś" zaczęło mnie swędzieć. Gdy zjechałam na weekend ze studiów do domu wybrałam się na dyżur POZ - było to w ubiegłą niedziele. Lekarz obejrzał dłonie oraz nadgarstki, gdyż "wysypka" przeniosła się nawet tam. Stwierdził, że to po prostu jakaś dziwna egzema, ale on nie wie od czego, i zapisał mi krem "Pimafucort". Jednak od kiedy zaczęłam go używać moje dłonie nie tylko swędzą, ale po kontakcie z dość gorącą bądź zimną wodą - bolą. Prócz tego bezpośrednio po wtarciu kremu czuję jakby pieczenie, a dłonie się rozgrzewają... Kiedy jednak krem się wchłonie w miejscach, w których były czerwone plamki pęka skóra... Czy to jest normalne? Niestety nie mam możliwość wybrać sie do lekarza przed weekendem, bo zapewne i tak nie przyjęliby mnie nigdzie, poza lekarzem, którego wybrałam sobie, jako "mojego", przez co muszę znów czekać do weekendu, a z dłońmi jest jakby coraz gorzej - po każdym użyciu kremu coraz bardziej pieką - co prawda jedynie przez jakieś pół godziny, ale zawsze... Zastanawiam się, czy krem odstawić, czy to są działania normalne - ponieważ nawet w ulotce nie ma na ten temat żadnych danych...

Gość kimlisianya
Masz egzeme na dloniach. Po kremie bola jeszcze a nie tylko swedza i Ty sie >> zastanawiasz

Gość fia
tak, zastanawiam się, ponieważ chwilowe nasilenie sie objawów chorobowych podczas użycia tego leku jest możliwe - przynajmniej wg załączonej ulotki.

Gość Strina
Sama uzywałam Pimafucort na rózne wysypki i nigdy nie miałam takich objawów jak Twoje. Radzę odstawić lek i póki co udac się do apteki, może farmaceutka poradzi jakiś inny łagodzący lek.

Gość Fia
w ubiegły piątek dostałam się do mojej pani doktor. Istotnie potwierdziła, że Pimafucort należy odstawić, ale zapisała mi w zamian maść Elocom. Początkowo skutkowała, i nawet cieszyłam, się, że moje dłonie wrócą do normy. Dzisiaj jednak w miejscach, w których zeszła pierwsza warstwa skóry zaczyna łuszczyć się kolejna - tak, że cale dłonie wyglądają jeszzce gorzej... Do tego możliwość dostania się do jakiegokolwiek dermatologa na kasę chorych graniczy z cudem...