Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no sama juz nie wiem....

drapanie za uszkami

Polecane posty

moj 8 miesieczny synek ciagla sie drapie za uszkiem raz jednym raz drugim. nic tam nie ma , zadnej ranki ani krostlki. do tego czesto podczas karmienia piersia ciagnie sie za wloski ( a ma dlugie) . od czego to moze byc? gdzie s mi sie obilo o uszy ze to jak zeby wychodza. mialo wasze dziecko tak?

uupp

Mój synek ma 4 miesiące i robi dokładnie to samo. Czasem bardzo mocno się szarpie za włosy, aż je wyrywa, innym razem za ucho. Pytałam pielęgniarki w przychodni, co to może znaczyć - powiedziała, żebym się tym nie przejmowała, bo mały w ten sposób poznaje swoje ciało.

Gość no niekoniecznie
poznaje swoje ciało. Drapanie za uszkami albo w srodku może świadczyc o alergii lub problemach z uszkami. Ciągnięcie za włoski to raczej poznawanie ciała lub forma odreagowania. Musicie obejrzeć dokładnie maluchy czy nie mają jakiejś wysypki lub suchej skóry. No i wazną wskazówką są tez kupy, czy wszystko ok z kolorem i konsystencją

Kupy ok, nic podejrzanego nie zauważyłam. Nie ma też żadnej wysypki, czasem ma małe ślady właśnie od tego drapania. Ale wydaje mi się że po prostu nie ma co z rączkami zrobić, bo ciągnie się za te włosy tylko podczas karmienia. Jak ma zabawki z zasięgu ręki to włosy go w ogóle nie interesują.

Gość robi tak zawsze
?? Czy tylko czasem? - to oznaka senności.

Robi tak często, praktycznie codziennie, tylko podczas karmienia piersią. Nieraz zamiast za włosy ciągnie się za ucho albo za swoje lub moje ubranie.

Gość moja córa
ma 6 miesiecy...ostatnio też łapie sie za uszka...podczas szczepienia zapytałam pediatre czym to moze byc spowodowane- na to ona : dziecko poznaje swoje ciałko...interesuje je co tam mu wisi , rusza sie:) nie ma sie czym przejmowac...puki łapiac sie za uszka nie placze i je normalnie ( podczas zapalenia uszu zatykaja sie jak dziecko je i wtedy placze) jest wszystko oki...:)