Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzonabardzo

Zwolnienia kobiet w ciąży?

Polecane posty

Gość wkurzonabardzo

Jakim cudem postanowili wprowadzić zwolnienia kobiet pozostających na macierzyńskim, mało tego, nawet w ciąży kobietę będzie można zwolnić od 1 stycznia! Debile, oby ta polska się skończyła, najpewniej poprzez niż demograficzny jak tak dalej będzie. Żygać się chce patrząc na nasz rząd.

Gość polskie prawo i tak jest chore
Do tej pory i tak była luka w prawie pozwalająca na zwolnienie kobiety w ciąży - można ją było zwolnić z powodu... likwidacji zakładu pracy. Tylko żadne dodatkowe przepisy nie regulowały ani od kiedy zakład pracy ma być likwidowany ani jak długo:/

Gość a ja sypiam
kto ci powiedział ,że mamę na macierzyńskim można zwolnić ??????

A gdzie ty znalazłaś takie rewelacje? Wklej link bo coś mi się zdaje, że źle interpretujesz to co wyczytałaś.

Gość wkurzonabardzo
Nie zinterpretowałam źle niestety, podaję linka: http://finanse.wp.pl/kat,23754,title,Rzad-zwolnienia-w-urzedach-nie-omina-kobiet-w-ciazy,wid,11508620,wiadomosc.html?ticaid=18e57 Nienawidzę polski! Jak mam teraz zajść w ciążę, planowałam od początku roku się starać, nie dość, że mam problemy zdrowotne i z tego powodu przeszkody w tym kierunku to jeszcze teraz jak zajdę to mnie zaraz zwolnią i z czego mam żyć? Polityka prorodzinna w tym zakichanym kraju tak?

Gość fwefwerfef
No cóż, w końcu liberałów niektórzy wybierali, czyż nie?

Gość to jest napisane
o pracujących w urzędach państwowych ,nie rozumiem jedne kobiety będą chronione przez całą ciąże a pracujące w urzędzie moga zostać zwolnione ,chore....

Gość wkurzonabardzo
W polsce NIE WOLNO mieć dzieci, ciekawe czym te ch.... w rządzie myslą, sorry ale mam takiego nerwa, staram się wyjśc z choroby już 3 lata, żeby móc zajść w ciążę i teraz takie coś :(

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaa789
też to czytałam w gazecie prawnej,teraz już napewno nie zdecyduje się na drugie dzecko

Gość wkurzonabardzo
Ja pracuję w urzędzie państwowym, pamiętam, że jak mówiłam, że chciałabym pracowac gdzieś indziej to dziadkowie itd. mówili, że lepiej nie bo państwowe to pewne, jasne a teraz tylko czekają i na brzuch patrzą, żeby zwolnić.

Gość to jest napisane
ja co prawda nie pracuje w urzędzie ale w sklepie państwowym ,mam nadzieje że się mnie nie pozbędą :O

Gość wkurzonabardzo
Jestem tak wściekła, że najchętniej bym pojechała i zastrzeliła ich wszystkich, po co ja się tak męczę z tą chorobą kilka lat skoro to na nic :( Jestem totalnie zdołowana.

Gość wkrzonabardzo
Jak znam życie to wszyscy to zaakceptują a ileś rodzin zostanie wpędzone w taką biedę, że aż piszczy.

no teraz to sie zacznie niz demograficzny , i beda zamykac szpitale , żólbki itp. Bo nie bedzie dzieci

Jestem w szoku... Trzeba coś z tym zrobić>...! Tylko co?? Boże powybijałabym ich wszystkich!!

Gość beznadziejny kraj
czyli teraz kobieta idzie do pracodawcy, mówi, zę jest w ciązy dajmy na to w 3 miesiącu a on może za godzinę ją poprosić do biura i wręczyć wypowiedzenie, tak?

kurde nie rozumiem tego troche czyli tak kobieta pracujaca w urzedzie i bedaca w ciazy moze byc zwolniona tak samo jak kobieta pracujaca w urzedzie i bedaca na urlopie wychowawczym??? czy dotyczy to wszystkich kobiet ciezarnych ktore pracuja n u prywaciarzy?

Gość beznadziejny kraj
ja w ogóle nie kumam po co to rozróżnianie na kobiety pracujące w urzędach i całą resztę...

Gość beznadziejny kraj
ja myslę, ze to jakaś pomyłka, taki poroniony pomysł nie przejdzie. wyobrażacie sobie co by się wtedy działo?

Gość beznadziejny kraj
to nie przejdzie, zobaczycie. ten projekt jest zamachem na Polaków! bo już mamy znaczny niż demograficzny a teraz to już kobiety w ogóle by nie zachodziły w ciązę. mamy wyginąć jako naród przez jakiegoś kretyna bez wyobraźni? to nie przejdzie, zobaczycie

ale w ogole skad taki pomysl???? co to kurde za kraj!!! nie dosc ze pomoc kobiecie ktora urodzil i jest na wychowawczym to jest do dpy,bo zailek ypu 400 zl to jest smieszna kwota!!!!!!! czemu nasz kraj to tylko kurwa chce brac od nas a nic nie dawac od siebie,w tym rzadzie to tylko kurwa sami idioci!!!!!!!

Gość baznadziejny kraj
to nie przejdzie Kasia, zobaczysz

mnie w ogole dziwi skad w ogole taki pomysl????? co to za idioci ze w oogle im do glowy cos takiego pryszlo!! no kurde i jak tu zakladac rodzine no jak i potem co jesc suchy chle,? nie moc nic kupic,? mato ja jestem zalamana polityka w naszym kraju!

Gość beznadziejny kraj
ja też, ale co my możemy? prawda jest taka, ze i tak ustanowią co będą chcieli a my możemy tylko płakać w poduszkę:O

Gość beznadziejny kraj
mozesz rozwinąć sukienko?:)

Chodzi o to, że takie prawo nie może dotyczyć tylko kobiet, które pracują w urzędach. Albo dotyczy to wszystkich kobiet albo żadnej. Karta praw podstwowych mówi, że wszyscy są równi wobec prawa co ma odzwierciedlenie w naszej konstytucji art. 32 "Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne." Dodatkowo kodeks pracy również zakazuje dyskryminacji. Ustawę może zaskarżyć min. Prezydent ale również: Konstytucja RP Art. 79. 1.. Każdy, czyje konstytucyjne wolności lub prawa zostały naruszone, ma prawo, na zasadach określonych w ustawie, wnieść skargę do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie zgodności z Konstytucją ustawy lub innego aktu normatywnego, na podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o jego wolnościach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w Konstytucji. Także don't worry ladies.