Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wege_Wege

Pyszne przepisy wegetariańskie -zapraszam do wymiany kulinarnych pomysłów

Polecane posty

Gość Wege_Wege
Zacznę - "sałatka żółta z pieczarkami" puszkę kukurydzy kawalek żółtego sera paprykę czerwoną i żółtą (po jednej) pieczarek 3-4 sół,pieprz odrobina kurkumy pieczarki umyć,obrać i poddusić na patelni,pokroić papryki w kostkę kukurydzę odsączyć a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać wszystkie te produkty,dodać majonez (ile kto lubi) posolić dodać pieprzu i ewentualnie kurkumy. :)

Gość Wege_Wege
przekąska z pomidorów i jajek 4 pomidory 2 jajka majonez natka pietruszki umyć pomidory,jajka ugotowac na twardo nastepnie obrać ze skrupek i pokroić na plasterki.Pomidory ponacinać w kilku miejscach i wsadzić plasterki jajek otoczone w majonezie-udekorować pietruszką :)

Gość Wege_Wege
dawaj :) każdy przepis przetestujemy:P

Gość o rzeszty
a tunczyk to jakies nowe warzywo? czy moze jednak mieso :D

Gość do małej mi
Jarosz spożywa ryby, ale wegetarianinem nie jest. Wegetarianin nie je żadnego mięsa, nawet z ryb... bo chyba nie utrzymujesz, że ryby (a właściwie ich mięso, no, mięśnie) zawierają błonnik, chlorofil, karotenoidy, skrobię czy celulozę? :)

Gość do małej mi
Chodzi o to, że danie z tuńczykiem nie jest bezmięsne, no. pozdr.

Gość o rzeszty
kobito, nikogo przspis nie frustruje, tylko chodzi o rzeczowe gadanie ;) aczkolwiek ty wydajesz sie nieco zfrustrowana niepochlebnym komentarzem ;) potrawa z tunczykiem nie jest daniem bezmiesnym. to nie zarty, nawet niektore kantyny np. studenckie pisza o daniach rybnych - wegetarianskie ... mam tu na mysli takie miasto lodz :P czas ukrocic stosowanie blednego nazewnictwa :classic_cool:

Gość Wege_Wege
ejj toż to temat o wymianie przepisów a nie kłotni odnośnie nazewnictwa ;) nowy przepis makaron z jabłkami pachnący cynamonem makaron(1paczka 0,5) jabłka (mogą być twarde) (1/2kg) śmietana 12% i cynamon: makaron gotujemy wg przepisu,jabłka myjemy,kroimy i usuwamy pestki.Ugotowany makaron dzielimy na kilka części i pierwszą wrzucamy do lekko otłuszczonej brytfanki, na nią jabłka (najlepiej je zetrzeć na tarce) wymieszane ze śmietaną,znów makraon i tak przekladamy aż do konca posypujemy cynamonem.Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na około 20 min.

Gość ta sałatka pierwsza jest mniam
sos pieczarkowy-masło/olej,pieczarki ( 30dkg),smietana 12% i przyprawy-czyścimy i kroimy pieczary,podduszamy na ogniu ale malutkim i zalewamy smietaną (tak pół szklanki) i mieszając dalej dusimy-6-8minut.Solimy i dodajemy przyprawy: )

Gość nadziewane cukinie
wydrazyc cukinie tak zeby zostala cienka skora, napelnic gotowana kasza gryczana (jeczmienna, ryzem itd) ze smazona cebulka i dowolnymi przyprawami, to co zostalo wydrazone udusic na oliwie z serem zoltym i pietruszka, polac na wierzch nadzianych cukinii, zapiec (w piekarniku lub na przykrytej patelni w odrobinie wody i oliwy). Nikt sie temu daniu nie oprze. PS. ryba, kurczak, parowka, pasztet, kielbasa itd to NIE SA dania wege. Odpadlam, jak kiedys zaproponowano mi kanapke z kielbasa jako danie bezmiesne, bo tam "przeciez miesa prawie nie ma" - i to nie byl dowcip...

Gość a propos tych ryb to
mam taka znajoma, ktora jada kurczaki, a zadnego innego miesa nie, i uwaza sie za wegetarianke. Cos jej sie chyba pomieszalo... przepis: pomidory(najlepiej pachnace z ogrodka) pokroic w plastry, polac oliwa, wycisnac czosnek, posypac odrobine soli i troche wiecej cukru, na wierzch natka pietruszki.

Gość pieczarkowe carpaccio
plastry pieczarek posolic, wycisnac czosnek, polac octem balsamicznym i oliwa, posypac pietruszka, wstawic do lodowki na kilka h. Dosc ciezkie ale warte grzechu.

Gość zupa krem z cukinii
ugotowac cukinie z sola i pieprzem, zmiksowac, dodac troche soku z cytryny i jak ktos woli ostrzejsze - chilli

Gość ananwioletta
Sałatka ryżowa: puszka kukurydzy puszka groszku 30 dag sera zółtego pokrojonego w kostkę Czerwona papryka oparzona i pokrojona w kostkę 10 dag ryżu (ugotowanego w słonej wodzie i ostudzonego) Składniki łączymy, dodajemy majonez, łyżkę musztardy, trochę soli, pieprzu i ulubionych ziół. Smacznego!

Do 'do malej mi' sa rozne odmiany wegetarianizmu: semiwegetarianie laktowegetarianie laktoovowegetarianie witarianie weganie ja przez 4 lata bylam semiwegetarianka - czyli jadlam wszystko, procz miesa: jadlam ryby, jajka, nabial, owoce, warzywa

polecam sałatkę z tuńczykiem ^^... 1 puszka tunczyka w sosie wlasnym neptuna (tylko tego kupuję) 1 woreczek ryżu 1 puszka kukurydzy ogórki konserwowe (3-4 sztuki) 1 cebula majonez sól pieprz

Gość fan kalarepy
Faszerowana kalarepa z twarogiem i pomidorami Składniki na faszerowaną kalarepę z twarogiem i pomidorami ok. 3-4 kalarepy (duże), 3-4 średnie pomidory, 100 g twarożku, 100 g śmietany, szczypiorek, cebula, kilka ząbków czosnku, 250 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz. Przygotowanie faszerowanej kalarepy Obrane kalarepy gotujemy przez ok. 20 minut w osolonej wodzie (tak, by nie były zbyt miękkie). Ugotowane kalarepy schładzamy. Odcinamy niewielki kawałek wierzchu. Nożem i łyżką wydrążamy środek, uważając, by nie naruszyć dna. Kroimy nadzienie kalarepy w kostkę. Cebulę, czosnek i szczypiorek kroimy drobno. Twaróg mieszamy ze śmietaną, a następnie ze sparzonymi, pokrojonymi w ćwiartkę i odsączonymi pomidorami i resztą składników. Przyprawiamy. Farsz umieszczamy w środku kalarepek. Warzywa umieszczamy w natłuszczonej formie i polewamy bulionem. Kalarepy pieczemy ok. 20 min. w temp. 180C. Po wyjęciu dekorujemy jeszcze odrobiną świeżego szczypiorku. WIĘCEJ NA - https://www.facebook.com/pages/Kalarepa/370250926322109

Gość jagoda_22
dziewczyny, a jadacie gotowe produkty...takie jak np. primaviki? ja przyznaje,ze czesto ide na latwiozne i wybieram takie produkty:)

Gość edenka234
ja znam ich pulpety wegusie. sa bardzo dobre.

Gość Liredka
Z przepisów diety Cambridge podejrzałam fajny przepis więc się podzielę + jabłko pieczone z dżemem (95 kcal) 1 średnie jabłko (150 g), 1 łyżka dżemu śliwkowego niskosłodzonego (18 g) Wydrążyć gniazdo nasienne z jabłka, napełnić dżemem i piec w piekarniku lub prodiżu przez 20 min. w temp. 180°C.

Gość mipo
To ja dodam przepis też z diety cambridge ... Nadziewane pieczarki z grilla 2 duże pieczarki (100 g), kilka gałązek ulubionych ziół sezonowych, 1 dymka (40 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżki masła (10 g). Z grzybów wykręcić trzonki i posiekać je. Dymkę pokroić w plasterki, zioła posiekać, czosnek wycisnąć w prasce. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek nadziać przygotowaną masą, pokropić stopionym masłem. Ułożyć na grillu i opiekać około 5 minut, aż masło zacznie się lekko pienić.