Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdaws83

nagana w pracy

Polecane posty

Gość magdaws83

Czy będąc na okresie probnym umowy o prace pracodawca miał prawo wystawic mi naganę?Pracue m-c czasu i popełniłam błąd.Czy to uchybienie mogło mieć miejsce w czasie okresu w ktorym sie dopiero uczę?Zostałam sama na stanowisku pracy bo Osoba ktora sprawiała nade mną pieczę zachorowała a ja nieswiadomie podpisałam fakturę.Jesli jest to niesluszna kara to czy moge udowodnic pracodawcy ego niesluszne oskarżenie?Bardzo prosze o pomoc!

Gość przełamując fale
w kodeksie nie ma wyszczegolnienia po jakim okresie pracy mozesz dostac nagane wiec formalnie nie popełnil uchybienia, pomijajac ludzki aspekt sprawy i Twoj krotki staz. Nagana z reguly dostaje sie za rażące zachowanie, z reguły pierwsze idzie upomnieni. Czy pracodawca wysłuchał Cie i porozmawiał przed wręczeniem nagany? To jest podstawowy warunek. Zawsze mozesz sie odwolac, napisz pismo z wyjasnieneim i poczekaj na odpowiedz, wazne zeby byla pisemna, wiadomo co warte sa ustne zapewnienia. A w ostatecznosci mozesz sprawe zglosic w Inspekcji pracy albo w SAdzie pracy. Nagana jest o tyle felerna, ze jesli pracujesz w panstwowce to nie dostajesz 13stki . Po roku pracodawca musi usunac z akt wszystkie dokumenty zwiazane z kara.

Gość magdaws83
Nie dostaje 13 stek.Otrzymałam pisemne wyierzenie kary porządkowej.Na pismie jest pouczenie co do wniesienia sprzeciwu, ale jedynie do pracodawcy - o Sadzie Pracy nic nie jest wspomniane.Nie zostałam wysłuchana tylko zapytano mnie kto mi pozwolil podpisac fakture.W piśmie jest przbieg zdarzenia...Uważam ze zostałam niesprawiedliwie ukarana karą nagany.Czy nie mogło to być upomnienie.Nikt mi nie przkazał co należy do moich obowiązków.Co mogę a czego nie powinnam robić.Nie miałam przy sobie Osoby która mogła by mną pokierować.Dla własnej satysfakcji chociaż chciałabym (o ile to mozliwe) mu udowodnic ze miałam prawo sie pomylic-popelnic blad nie bedac przez nikogo kierowana.

Gość sisila
lepiej szukaj innej pracy, z takim szefem ciężko będzie pracować :/

Gość poległam na miejscu
skorzystaj z prawa do wniesienia zażalenia powołując się na brak przeszkolenia na stanowisku - co było obowiazkiem pracodawcy, a czego nie dopełnił

Gość Lateks
twój stary to pewnie łysy kutas w volvie lub mercedesie

Gość czy podpisywałaś
jakieś dokumenty w stylu: - informacja o warunkach zatrudnienia/opis stanowiska Czy masz w umowie o pracę wypisany zakres obowiązków? Nawiasem mówiąc jakiś choleryk z tego szefa skoro od razu poleciał Ci z naganą - złośliwiec! Aaa i jeszcze jedno: co to za faktura była? W sensie czy na dużą kwotę? Czy została wystawiona firmie niesłusznie?

Oj nieprzyjemna sytuacja ale duży wałek bo powinni cie iprzedzić ze nie jesteś uprawniona do podpisywania za kogoś nieobecnego faktur,Gdyby tego dopełnili nie byłoby afery.......

Gość z kodeksu pracy
wynika, że karę (także karę nagany) pracodawca może zastosować jedynie po uprzednim wysłuchaniu pracownika [Art. 109. § 2.] Pracodawca nie może udzielić kary jeżeli upłynęły więcej niż 2 tyg. od momentu gdy dowiedział się o Twoim uchybieniu i po upływie 3 misięcy od wydarzenia. Niestety odpis taką kary, którą otrzymałaś na piśmie masz też w aktach. Usuwa się ją z tych akt po upływie roku nienagannej pracy lub wcześniej na wniosek pracownika ew. z inicjatywy pracodawcy. Na razie możesz (i powinnaś jeżeli nie minął tydzień od przedstawienia Ci nagany) odwołać się na piśmie do pracodawcy (wnieść sprzeciw). Jeżeli w ciągu 14 dni pracodawca nie da Ci pisma, które będzie odrzuceniem Twojego sprzeciw to będzie to jednoznaczne z uwzględnieniem tego sprzeciwu (!). A jak odpisze, że niestety podtrzymuje to...pozostaje odwołanie do Sądu Pracy.

ja bym jednak skorzystała z tego co ktoś powyzej napisał skorzystaj z prawa do wniesienia zażalenia powołując się na brak przeszkolenia na stanowisku - co było obowiazkiem pracodawcy, a czego nie dopełnił zemsta jest slodka :D:D:D i zmienisz sobie prace i bedzie gitarka:D

Gość Lateks
zaklej kutasowi zamek w samochodzie

Gość fkkfkfkkf
Ja tylko nie rozumiem, o co ten szum. Nie ma teraz obowiązku podpisywania faktur. Jakby przysłano tę fakturę listem, miałaby dokładnie taka samą moc. Dwa, zostaw tą pracę i szukaj innej. Nowemu pracodawcy nie musisz się przyznawać do miesiąca próbnego gdzie indziej, więc nikt się nie dowie o tej naganie. szczerze mówiac ja bym walnęła taką pracą z dnia na dzień. Bo nic z tego nie będzie - wiesz doskonale, że cię nie przyjmą tam na dobre. Zresztą - nie chciałabyś tam pracować, skoro takie tam panują porządki.

Gość magdaws83
Dziękuję za rady. Tak, jest to umowa o pracę ;( W umowie nie mam wpisany zakres obowiązków.Faktura była fakturą zakupową za zrealizowanie przez firmę zajmującą sie udrożnieniem i oczyszczeniem toalety usługi.Z tego co wywnioskowałam Prezes nie moze sie pogodzić z kwotą wystawioną na fakturze.(uważa ze to za duzo).Ta kwota to ok 1000 zł.(wczesniej było to 800 zł), ale doszli do porozumienia i faktura została wystawiona jeszcze raz...

Byłaś przeszkolona przez pracodawcę z tych faktur? NIe? To nie może Ci wpisać nagany do akt. Mozesz się z tym udać do sądu pracy.

Pracodawca miał obowiązek wręczyć Ci zakres obowiązków. NIe zrobił tego? Popełnił uchybienie. jego błąd.