Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ulotna chwila

barwienie masy marcepanowej lub cukrowej

Polecane posty

powiedzcie mi kobietki jakie barwniki będą lepsze? płynne, czy te w proszku? tak się zastanawiam, czy płynny barwnik nie rozrzedzi mi masy i czy sypki ładnie się w tą masę wchłonie i równomiernie ją zabarwi? ot taki mam dylemat, bo torcik niebawem trzeba będzie zrobić:-) a i jeszcze jedno pytanie w temacie masy gdzie ją przechowywać?lodówka, czy raczej szafka kuchenna? pozdrawiam sobotnio:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Płynny sprawi że masa może być bardziej lepka. Używam w proszku, ładnie barwią. Nie robią się smugi, bo przecież wyrabiasz. Jedno tylko, jak będziesz robić masę z mlekiem w proszku (bą są różne wersje), to masa wyjdzie ci bardziej pastelowa. Jeśli jednak robisz tradycyjną cukrową to spokojnie, kolory żywe, ładne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
okokokoko....dziękuję za wskazówki:-) a a`propos masy...z jakiego przepisu korzystasz, bo tyle ich w sieci, że człowiek się gubi;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam różne plastyczne masy. Ale najlepsza wg mnie jest ta: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18775 Robiłam też taką z mleka z proszku, inne cukrowe, tej piankowej nie robiłam, ale na piankach doskonale przykleja się ozdoby. Ta którą ci podałam super się wałkuje, jest ładna gładka konsystencja. Wygląda jak żelka. Ale do tego nie jest taka paskudna w smaku, bo np z mleka w proszku jest ochydna, na dodatek bardzo tłusta i kiepsko się z niej tworzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aaaa i jeszcze jedno. Robię te masę bezpośrednio przed dekorowaniem tortu (klnę wtedy jak fix, jak mi coś nie wychodzi) i potem tort okrywam woreczkiem i chowam do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziewczyny a ta masa
z maką nie jest przypadkiem surowa? Czy ta mąka zdąży się ugotować podczas prażenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akukaraczej
A jakieś naturalne barwniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z naturalnych to sok malinowy lub wiśniowy do pozyskania koloru różowego sok ze świeżej mięty-odcienie zieleni nic innego mi do głowy nie przychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mąka się upraży, to trochę zajmuje, zanim masa będzie gotowa. Co do naturalnych barwników: sok z buraków, sok ze szpinaku one raczej nie dadzą konkretnego smaku, sok z marchwii (buraki i marchew na pewno dadzą lekko słodki). Z owoców zabarwi sok z jagód, kiwi, truskawki, czarna porzeczka, praktycznie każdy owoc da ci jakiś kolor, niektóre nie tak intensywny ale dadzą/.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja znowu drążę temat.... nie mam brązowego barwnika, chyba można użyć kakao?(zakładam, że można:-D ) a i jeszcze jedno pytanko -jak zachowa się taka masa podczas krojenia tortu? obawiam się, że może skruszeć i popękać , czy będzie nadal plastyczna i elastyczna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja używałem galaretki do barwienia masy cukrowej, ale barwniki są lepsze. Moim zdaniem te w proszku się lepiej sprawdzają. Można też od razu kupić gotową kolorową masę cukrową: http://www.sweetdecor.pl kolorowa masa cukrowa jest trochę droższa niż biała, ale nie dużo. Marcepanowych kolorowych nie widziałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×