Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sallyneedshelp

anglia anglicy POMOC

Polecane posty

Gość sallyneedshelp

:) angielski lunch , właśnie co typowo anglicy jedzą na lunch? wie ktoś może?? i czy jedzą coś wieczorem? jakąś obiadokolację czy coś? ic oto np może byc? przygotowuje prezentacje i stad to pytanie:) licze na pomoc pozdrawiam

Gość lunch
to zalezy,ale zwykle to cos lekkiego bo lunch je sie poza domem (godzina przerwy w pracy13.00/14.00), moze to byc cos na cieplo, moga byc kanapki(sandwiches),jakas salatka bardziej syta, duzy pieczony ziemniak z roznorodnym nadzieniem (jacket potato)...Na kolacje-nazywana tea zwykle je sie cos bardzie "obiadowego" w polskim rozumieniu i je sie ja wtedy kiedy wszyscy domownicy wracaja z pracy czy szkoly-godzina 17.00/18.00

Gość lunch
aaaa...zapomnialabym dodac, ze sporo anglikow na lunch je te ich niesmiertelne "fish and chips" with mashy peas na wynos. Na tea moze byc np. pieczona wolowina z gotowanymi warzywami i ziemniakami

Gość Cuspidor
hmmm...niech pomysle...

Gość lunch
nie mylic "tea" z herbatka popoludniowa. Tak sie nazywa wlasnie ten wieczorny rodzinny obiad. Wrecz pamietam jak kilka lat temu mnie pytano "What are you having for tea?" A ja naiwnie naczytawszy sie w dziecinstwie o angielskiej herbatce popoludniowej z ciasteczkiem mowilam, ze .....ciasto. Ich spojrzenia: bezcenne :D

Gość lunch
normalnie to oni sa dosyc ubodzy jesli chodzi o umiejetnosci kulinarne, bardzo duzo uzywaja polproduktow,ale dzisiaj wlasnie bylam u mojej kolezanki na tea i jej maz przygotowal wlasnorecznie piersi z kurczaka nadziewane serem czosnkowo-ziolowym zawiniete w plasterki boczku i upieczone, do tego, gotowane warzywa(marchew,brokul, lodki z ziemniakow pieczone w mundurkach). Ogolnie bardzo apetycznie podane i smaczne :)

Gość Cuspidor
my zazwyczaj jadamy bardzo pozno..(partner jest Brytyjczykiem)..jak niewiekszosc Brytyjskich rodzin gotujemy w domu zamiast kupowac gotowe jedzenie badz niesmiertelna pizze...staram sie gotowac po Polsku lecz od czasu do czasu facet chce sie wykazac ..wiec zazwyczaj idzie spaghetti,shepherds pie(wolowina lub baranina z przyprawami i warzywami )pokryta ziemniakami i posypana serkiem to wszystko zapieczone....wszelkiego rodzaju curry..w niedziele typowy sunday roast...

Gość Cuspidor
jak ktos wyzej wspomnial ja ukochalam sobie pieczone ziemniaki w lupinie z tunczykiem..nigdy wczesniej nie pomyslslam ze bedzie mi smakowalo takie wlasnie polaczenie...

Gość lunch
male sprostowanie shepherd's pie jest z baranina a cottage pie z wolowina. Ta druga bardzo lubie :)

Gość lunch
mi wlasnie te ziemniaki przestaly smakowac odkad musialam na szybko cos zjesc a bylam na poczatku ciazy. Wzielam wlasnie z tunczykiem i majonezem i ten mdly smak mnie teraz od niech odrzuca :o

Gość Cuspidor
racja racja lunch.....jak tylko to napisalam to uswiadomilam sobie ze strzelilam byka:)

Gość Cuspidor
A mnie tu przestala smakowac wieprzowina....na sama mysl mnie trzesie...

Gość Cuspidor
taki fajny temat sie zapowiedzial a nikt sie nie wypowiada...Podnosze:)