Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cuspidor

placek ze sliwkami...

Polecane posty

Gość Cuspidor

Mam w domu 2 kg sliwek wegierek..strasznie zatesknilo mi sie za drozdzowym plackiem ze sliwkami na wierzchu..taki jak robila moja babcia...mmmm..szukam domowego sprawdzonego przepisu na takowy placek...Poradzicie cos?

Gość dddsdfnmmmm
ja znam dobry szybki prosty przepis, ale nie na drożdżowy

Gość nie drożdżowy
to ja też znam :) błyskawiczny ale uwaga: bez jajek i bez mleka :) Także z gatunku tych, co to babcinego nie przypomina :) Ale może tu coś znajdziesz: http://www.kwestiasmaku.com/

Gość Cuspidor
mam w planach upiec jutro..bedzie to debiut w "piecdzeniu" wiec troche sie obawiam:)

Gość prosze i polecam
skladniki: 2 zoltka + 1 cale jajko 2 lyzeczki suszonych drozdzy (o swieze trudno :/ 1/2 szklanki cieplego mleka (nie goracego!) 5-10dkg roztopionego masla ~ 35-40 dkg maki (ja dosypuje po malu, tak zeby uzyskac elastyczne miekkie ciasto) 10 czubatych lyzeczek cukru mozna dac rodzynki i cukier wanilinowy owoce (tutaj sliwki) na kruszonke: 5 dkg masla 10 dkg maki 5 dkg cukru pudru Do cieplego mleka wsypac 2 lyzeczki cukru i 2 lyzeczki drozdzy. Zostawic mieszanke do uaktywnienia i wyrosniecia drozdzy. Zoltka i jajko utrzec z cukrem do bialosci. Dodac mleko z drozdzami i lekko wymieszac. Po malu dodawac make, caly czas mieszajac drewniana lyzka. Kiedy ciasto bedzie juz za geste na lyzke zaczac je wyrabiac reka. Dodac rozpuszczone maslo i wyrabiac tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzic od reki, zrobi sie blyszczace i elastyczne. Odstawic w cieple miejsce, az podwoi swoja objetosc. W miedzy czasie przygotowac sliwki (lub inne owoce - moga bys nawet mrozone :). Wypestkowac, pokroic na cwiartki lub osemki i zasypac cukrem, jesli sa kwasne. Wysmarowac blaszke tluszczem, posypac bulka. Wyrosniete ciasto delikatnie wyjac z miski i rozciagnac do rozmiarow formy. Mozna tez rozwalkowac, jesli ktos woli. Posmarowac bialkiem i zostawic, aby troszke podroslo. Ulozyc owoce i zostawic do ponownego wyrosniecia. Zrobic kruszonke : wymieszac cukier puder, make i maslo do konsystencji grubszych okruchow. Rozgrzc piekarnik do 180C, posypac owoce kruszonka. Piec ciasto ~30 minut lub do suchego patyczka.

Gość dddsssmmmm....
1 margaryna 1,5 szkl cukru 6 jaj 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 2 łyżek śmietany kwaśnej Wszystko wg podanej kolejności ucieramy śliwki układamy na całej powierzchni ciasta skórką do dołu pieczemy ok 40 min w 180 stopniach PYCHA!!! zapewniam

Gość Cuspidor
poszperam cos w necie...ale wolalabym taki wyprobowany co na 100% sie udaje chocby nie wiem jak felerne byly umiejetnosci piekacej:)nigdy w zyciu nic nie upieklam(slodkosci)no..pomijajac zebre jak mialam 15 lat...wyszedl zakale jak cie moge ale wszyscy w domu chwalili...

Gość Cuspidor
dziekuje za przepisy...juz czytam i studiuje...

Gość Cuspidor
oba przepisy brzmia super..dziekuje :)napewno dam im szanse jutro tylko jeszce nie wiem krory wybrac...

Gość prosze i polecam
jesli jak sama mowisz nie masz wprawy to polecam ten ucierany jest najprostszy i nic nie pojdzie zle a z drozdzowym to jednak roznie bywa no ale smak tez taki swojski:)