Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedzwiedziak123

POMOCY!!!! PROBLEM Z ANGIELSKIM !!!!!

Polecane posty

Gość niedzwiedziak123

hej mam prośbę do znających się na angielskim. Jak łatwo rozpoznać konkretny czas?? Spośród Past Simple, Past Continuous, Present Perfect, Present Perfect Continuous, Past Perfect, Past Perfect Continuous. ? Na sprawdzianie nie ma czasu na przypominanie sobie długich regułek użycia poszczególnych czasów.. Na co najpierw się patrzeć przy rozpoznawaniu?? jakie są cechy/słówka/zwroty rozpoznawcze tych czasów?? Będę naprawdę wdzięczna za odpowiedzi. :) P.S. mam też problem z następującym zdaniem: Uczymy się niemieckiego od 5 lat.. jaki to czas ? w zeszycie mam napisane że to Present Perfect, a na pewnym serwisie anglojęzycznym jest takie samo zdanie(tylko że uczymy się angielskiego) i tam pisze, że to Present Perfect Continuous.. i nie wiem już w ogóle jak te czasy rozpoznawać.. ;/ pomocy.. [!] :(

Gość frentii
W kazdej gramatyce masz opisane poszczegolne czasy i zasady tworzenia ich. Co do zdania to mozne uzyc zarowno present perfect jak i present perfect cont., chociaz sklanialabym sie ku temu drugiemu.

Gość niedzwiedziak123
no tak, ale wbicie na pamięć wszystkich regułek nie załatwia całej sprawy.. w praktyce nie ma czasu na przypominanie sobie wszystkich zasad.. poza tym w Present Perfect jak i Perfect Continuous są czynności, które zaczęły si ę w przeszłości i trwają nadal, to skąd mam wiedzieć jaki to czas..? a czasowniki to w których czasach(powyższych) sa dokonane, a które niedokonane?? Past Simple to dk, Past Continuous ndk, a reszta ? chodzi mi właśnie o konkretne rzeczy, a nie długie notatki;d