Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niekomputerowa

Problem z kompem - może ktoś będzi wiedział

Polecane posty

Gość niekomputerowa

Otóż, podczas wlączania (czasami w trakcie chodzenia) mój laptop tak dziwnie "rzęzi". coś jakby w środku trzeszczało, trudno okreslić ten dźwięk- często podczas ładowania płyty w nośniku też słychać taki rzężenie. Czym to może być spowodowane? Komp ma rok.

Albo dysk twardy ma takie odglosy, albo chlodzenie czyli wiatrak. Odradzam uzywanie laptopa w lozku, na koldrze i innych materialach ;-)

Gość niekomputerowa
na wiatrak to raczej nie brzmi. co do dysku - to nie wiem - ale wcześniej tego nie było. co do łozka to - rzeczywiście uzywam, ale zaopatrzyłam się w specjalną deseczkę wielkości kompa jako podkładkę, tak żeby komp nie grzał się na kołdrze

Gość niekomputerowa
Dodam tylko, że nie mam żadnych problemow z funkcjonowaniem kompa, typu zawieszenia, wolne chodzenie itp. - tylko to rzężenie

Gość niekomputerowa
już chyba wiem dlaczego mój komp chodzi czasami głośniej od pralki - pewnie jest zasyfiony. Tylko jak go teraz wyczyścic?

Prawdopodobnie czeka cię wymiana dysku twardego. Sprawdź dysk z poleceniem - "Skanuj dysk i spróbuj odzyskać uszkodzone sektory" Zobacz ile masz KB w uszkodzonych sektorach, jeżeli 0, to możliwe że dysk już dogorywa, jeśli występują to masz lipę :D

Gość niekomputerowa
ale po polsku prosze !!!! :) dlaczego odrazu wymiana????? O_O jak to dokładnie sprawdzić?krok po kroku :D co znaczy ze dogrywa?

Dysk w miare zuzycia sie staje glosniejszy. Jezeli chodzi o czyszczenie, to odkurzaczem mozesz sobie przyw ylotach powietrza odessac troche. Sprobuj nagrac ten dzwiek i gdzies wystawic w necie, bo ciezko stwierdzic co to moze byc. W niektorych laptopkach karty graficzne potrafia piszczec. ale zwykle chodzi o chlodzenie albo dysk (chlodzenie staje sie glosniejsze gdy laptopek jest rozgrzany na przyklad).

Gość yjykio6
najzwyczjniej jest zakurzony w środku. Spręzone powietrze trzeba kupić i będzie ok. to samo miałam

Lol, jak chcesz przeczyścić dysk od środka? Przecież to hermetycznie zamknięte urządzenie urządzenie z próżnią w środku :p

Gość niekomputerowa
ale to nie jest piszczenie - on rzęzi :D:D to w ogole nie przypomina żadnego pisku. Sama się za jego czyszczenie nie zabiorę - oddam fachowcą - może pomoże

Gość niekomputerowa
Kurka Piotrrrr - dzięki za zainteresowanie problemem, aleee o czym ty do mnie mówisz?? Nie mam zielonego pojęcia:D:D nie znam się na kompach :) żadna dioda sie nie pali (a`propos gdzie ona jest :D ), rzężenie trwa 2-3 sekundy, generalnie podczas wlączania, a w czasie chodzenia kompa sporadycznie. Dzisiaj idę spać, jutro znajde kogoś mądrzejszego ode mnie w tej kwestii. Pozdrawiam wszystkich i dobrej nocy zyczę.

@Piotrrrr: ja to wiem, ale udziom takich rzeczy lepiej nie mowic, bo zaczna pytac, co to te kondensatory :D @niekomputerowa: sprobuj tym odkurzaczem, ale tot ez moze byc dysk twardy bo one tez maja w zwyczaju sobie rzezic. @yjykio6: odradzam powietrze, widzialem jak ludzie tego nieumiejetnie uzywaja tak ze im szronem sie pokrywa elektronika, a zanim wyschnie wlaczaja... i klopot gotowy. Lepiej uzyc bezpiecznego odkurzacza :D

Gość niekomputerowa
no ale czekaj, czeka - mam kompa od roku, kupowałam nowego - czyli po roku dysk juz może być do wymiany? tyle trwa ta jego żywotność? rokkk? tylko?? poza tym co ja tam używam tego kompa - generalnie do buszowania po necie - mam nadzieje ze się mylisz:D::D A ta kopie jak zrobić?

Miałem to samo w starym Compaq, dysk rzęził przez 2-3 tygodnie. Pod koniec agonii nawet nie chciał się włączać, ale kilkukrotne potrząśnięcie przywracało go do życia ;) Jakaś mechaniczna część odpadła i padł na dobre. Skopiuj sobie na płytki co ważniejsze pliki albo... jak nie masz zbyt dużo danych, możesz zrobić kopie całych partycji programem Norton Ghost, czy Acronis. No i zbieraj fundusze na nowy hdd ;)