Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a więęec......

białe plamki na ząbkach u rocznego malucha?

Polecane posty

Gość a więęec......

mam problem, mojemu dziecku który skonczył rok pojawiły się biale plamki na górnej jedynce, co ciekawe ten ząb dopiero co wychodzi jest go więcej niż połowa ale jeszcze nie caly , więc to chyba nie może być próchnica, starszy syn ma 7 lat , nigdy tego nie miał a dopiero teraz zaczęly mu mleczne wypadać, nie miał żadnej próchnicy w mlecznych zębach, co to może być za dużo fluoru, za mało wapna?

Gość odbarwienia próchnicze
najpierw pojawia się plamka czyli znak odmineralizoania zęba a potem zaczyna się próchnica dzieci nie powinny pić słodki soczków a przed snem tylko wodę możesz już powoli uczyć dziecko szczotkować zęby takimi szczoteczkami dla dzieci, na razie bez pasty warto wybrać się do dentysty i on poradzi co robić dalej, może trzeba zęby polakierować lub zalakować to nieprawda że nie leczy się mleczaków, jesli nei leczy się zębów mlecznych, zęby stałe też będą narażone na próchnicę

Moja córka też ma taką plamkę na górnej jedynce, w zeszłym tygodniu oglądała jej ząbki dentystka, powiedziała, że nie ma się czym martwić, że takie plamki pojawiają się jak ząbek długo się przebija. No ale wiadomo, najlepiej będzie jak sama skonsultujesz ze stomatologiem.

Gość moj mały
stracil tak zeby, myslalam ze plamki to nic a potem poszło lawinowo, ma 3 latka i zero zebow zdrowych = sa i byly nie do odratowania, druga 4 l-a ma zeby super

Gość a wiec
próchnica? ale ten ząb jeszcze cały nie wyszedł , cały czas się wyżyna i fakt też że już długo idą ma 12, 5 miesiąca a to 3 zabek dopiero i te plamki na nim, może panikuje, ale starszy ma 7 lat i zero próchnicy a słodyczy je naprawdę czasem za dużo, dzieki

Gość moj mały
u mojego tez nie zdazył wyjsc a cały sie zepsuł. to straszne jest bo kopoty mamy przez te zeby- bola i problem z jedzeniem jest, z przodu sie poprostu ukruszyły= w szoku bylam

Gość Barwy_Jesieni
U nas tez zaczęło się od małej plamki i jak u poprzedniczki poszło lawinowo... dolne jeszcze ma ładne, ale górne porażka totalna. Zmarnowałam masę pieniędzy na wizyty u dentysty, pedodonty... mały nawet nie chciał usiąść na fotelu, a otworzeniu buzi nie było nawet mowy :(

Gość a.....wiec
a może za dużo fluoru ,

Gość To nic innego tylko
początek próchnicy. Białe plamy to słabo- zmineralizowane miejsca na szkliwie, które z czasem zmienią się w ubytki. U dzieci często wytępuje próchnica wczesna. Poczatkowo zjawia się w siekaczach szczęki, po czym atakuje następne grupy zębów w miare ich wyrzynania. Umiejscawia się na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki (dziąsła) potem obejmuje cały ząb.. Papkowate, nadmiernie słodzone pokarmy przylegają do słabo zmineralizowanych pow. zębów i powoduje powstawanie ubytków. Rada dentystki: czyścić ząbki po każdym posiłku nawet samym gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie, Nie podawać słodzonych napojów w nocy, lub czyścić ząbki po takim podaniu, fluoryzacja egzogenna czyli kropelki z fluorem, częste kontrole i ew lapisowanie zębów ( przebarwia zęby na czarno, ale jedyny sposób zahamowania próchnicy tego typu u dzieci).

Gość a...więc
ale to jest dopiero pół zęba, dziecko do 6 miesiąca było na piersi, nie chce mi się az tak bardzo wierzyć w próchnice, może wapna za mało? poza tym co z fluorozą?

Gość a ...więc
plamki są na dole bardziej nie do góry przy dziąśle

Gość a ...węc
poczekam aż zą cały wyjdzie i kolejna jedynka a potem spróbójemy się skonsultować z jakimś dentystą,

od niektórych antybiotyków takie plamki na zebach sie pojawiają, moje dziecko tez takie cos przez jakis czas miało,

Gość a więc
dzięki za rady pozostał nam dentysta, mały jeszcze nigdy nie przyjmował antybiotyków, może spróbujemy z wapniem, nie chce mi się wierzyć żeby zab jeszcze nie wyszedł a już próchnica, dzieki

Gość gość
Jak tam Wasze żeby po tylu latach? U nas ten sam problem. Już wyszły jedynki z takimi plamkami białymi.