Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaishaaa

raw food - dieta surowa

Polecane posty

u mnie surowo:) salatki, owocki i orzechy:) no ok, skoro nie je sie w ogole miesa to jak dostarczyc organizmowi bialka? jest w ciecierzycy, soczewicy czy soi ale ich ziarna tez trzeba ugotowac. wiec jak wybrnac z tego problemu? bialko tez jest w orzechach ale chyba nie ma w zalecajen dziennej porcji orzechow wystarczajaco bialka.. wiec jak sobie z tym radzicie?

Pomysł na detę jest bardzo dobry ale nie stawiałbym na nią w 100% i nie wydaje mi się żeby dla każdego dobre byłoby przejście tylko i wyłącznie na surowe produkty. Wtedy należy być bardzo uważnym, niektóre białka są o wiele trudniej przyswajalne w surowej postaci no i trzeba wtedy szczególnie dbać o higienę jedzenia. Dobrym pomysłem przy takiej diecie byłaby suplementacja. Polecałbym suplementymbm.pl dla zainteresowanych dożywieniem organizmu bądź jego zdrowym oczyszczaniem, lub jeśli ktoś chce wesprzeć surową dietę.

ale sie wciagnelam!:) czytam i czytam o surowiznie:) duzo przepisow jest, ale niestety wymagaja one odpowiedniego sprzetu, dziwnych skladnikow o ktorych wczesniej nie slyszlam.. dzis na snadanie mnostwo owocow, pozniej orzechy i rodzynki a teraz palaszuje salatke. musze powymyslac jakies inne potrawy bo mi chyba sie niedlugo znudza salatki. pozdrawiam:)

kaisha jestes na 100% raw ? ja korzystam z fajnego forum witarianskiego ale po angielsku nie jadam sałatek mi nie smakują chyba ze masz jakis pyszny przepis. Moze masz gg ;) ??

Gość te sprzety wydaja
sie dziwne, ale wystarczy suszarka do grzybow i blender tak na dobra sprawe :) jedzenie raw mozna 'gotowac', ale nie wolno przekraczac temp. 42 stopni bo wtedy wiele wartosci odzywczych szlag trafia :P ogrzewanie jest nawet wksazane, bo pokarm sie wtedy latwiej przyswaja... i fakt, 100% jest bardzo trudne. 50% tez bedzie dobre, ale dieta weganska jest dla mnie raczej oczywista :)

Gość TodoEko
Witam. O witarianach dowiedziałem się trafiając jakiś czas temu na film: Przełom - Inspirujący Film o Diecie Witariańskiej (Napisy PL) 01/12 http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI 02/12 http://www.youtube.com/watch?v=5C59QQC2kyM 03/12 http://www.youtube.com/watch?v=O58cfB_SJaE jednak już wcześniej podświadomie jadałem w myśl zasady "im mniej przetworzone tym lepiej". Aktualnie jestem w trakcie wprowadzania zmian będących takim moim życiowym przełomem. Z miasta przenoszę się do wspólnoty wegetarian zajmujących się produkcją zdrowej ekologicznej żywności, przechodzę na dietę całkowicie witariańską, a styl życia zmieniam na dużo bardziej prozdrowotny i ekologiczny. Moje marzenie to budowa domu w kształcie zbliżonym do kopuły i założenie rodziny w duchu dbania zdrowie. http://domy.naturalne.info/index.php?module=Artykuly&func=display&sid=41 http://termodom.blogspot.com/2008/08/ekologiczny-inteligentny-i.html http://images41.fotosik.pl/283/61ec86c47d826d6d.jpg http://images41.fotosik.pl/283/907f959fad803e13.jpg Polecam stronę: http://www.ekowioska.pl Inicjatywa tworzenia ekologicznych osad, wspólnot, wiosek, miejscowości.

Gość TodoEko
Dostrzegam zagrożenia (niedobory) związane ze sposobem odżywiania bohaterów filmu, dlatego nie będę stosował tak restrykcyjnej diety.

Gość jurek1964
Stosuję tę dietę od 6-ciu miesięcy i schudłem już 18 kg, mam łądną skórę, ani śladu po akne i poszłem na badania krwi, wszystko ok. Nie stosuję żadnych suplementów poza proszkiem maca. Macie rację, że gdy jest zimno, to już jest trudniej na tej diecie jest przetrwać, ale żona (nie jest na tej diecie) kupiła thermomix i gotuję swoje potrawy i surówki na temperaturze 37 i 50 stopni. takie jedzenie jest już o wiele cieplejsze, poza tym są przecież takie przekąski jak np. ta http://rawfoods.pl/index.php/sklep/raw-chlebki-i-krakersy/raw-ekologiczne-mini-pizza-krakersy-kopia/ są też już w Polsce raw czekolady. Wieżę, że przetrwam tę zimę na surowej diecie (90% raw), bo widzę że warto mając takie rewelacyjne efekty. Próbuję przekonać żonę, ale ona jest zbyt uparta. Czy ktoś ma podobne doświadczenie z żoną/mężem, który odrzuca tę dietę lub inną która stosujecie nawet gdy widzą, że ty wyglądasz lepiej i czujesz się jak nigdy dotąd?

Gość seba_kot
Słuchajcie, czy wy też macie taki przyjemny dopał energii po raw czekoladzie?

Gość Rawfooderka
Siema. Ja też jestem na dobrej drodze do zmiany swojej diety. Już teraz surowe stanowią 50%, nie jem nabiału i mięsa. Trochę gotuję i niestety nie umiem żyć bez chleba (grrr) Na swoim przykładzie nauczyłam się, że przetworzone jedzenie bardzo szybko nas niszczy. Nawet mleko! (piłam codziennie + jogurty i maślanki) W wieku 25 lat ZŁAMAŁ mi się wyrostek kręgosłupa (szłam!) i spowodował masę zmian - do dziś się leczę i nie mogę z tego wyjść! Oprócz raw food zamierzam przejść terapię Gersona, aby zatrzymać proces zwyrodnienia stawów kręgosłupa. Zapraszam na mój blog www.wylecz-dyskopatie.pl - jest tam trochę o raw food, terapii gersona, szczepionkach, mleku, domach-kopułach i edukacji domowej. Jest też fajna rodzinka www.therawfoodfamily.com - mają fantastyczne dzieciaki, które kiedyś dużo chorowały - kiedy przeszli na raw - wszystko się cofnęło. Mieli super filmy na youtube ale 3 dni temu bez podania przyczyny utube im wykasowało konto - teraz dodają powoli filmy na nowo. Takich żywych i szczęśliwych dzieci to jeszcze nie widzieliście! Pozdrawiam! Marzenka

Gość saheba
hol hol! jest tu kto? :) od 2 miesiecy jestem na surowej diecie. Powiedzmy, ze tak 90%-100%,. Ciezko powiedziec jak sie czuje...bo mam tendencje do przejadania sie...czasami az do przesady, ale to raczej podloze psychiczne niz wina diety. Uwilbiam orzechy i zborze, jem go za duzo, pozniej czuje sie strasznie ospala. W kazdym razie codziennie biegam mimo ze kiedys tego nienawidzilam!

Gość rawfudziara
Hej wszystkim raw :) Saheba, nie przejmuj się, jeśli od niedawna zaczęłas, to organizm musi się przyzwyczaić, to normalne, stąd potrzeba na orzechy i zboża, nic w tym złego, daj sobie czas, bieganie na pewno jest super :) Ja jestem na surowej diecie już prawie 8 miesięcy, też jem dużo orzechów, ale sobie nie odmawiam.. kiedyś jadłam ziemniaki, sosy ciężkostrawne na śmietanie, od groma jogurtów, no i mięso... także przy tym moje orzeszkowanie jest jak mrówka przy mamucie... ;) Staram sie eksperymentować w kuchni, piję dużo soków, maszyny do koktajli nie mam, bardzo fajne produkty ma sklep rawfoods. Rawfooderka, gratuję decyzji o przejściu na surową dietę, ty najlepiej odczułas to na swojej skórze! Seba_kot, potwierdzam 'przyjemny dopał energii' po raw czekoladzie :) moja ulubiona to z konopiami. Jurek1964, tak trzymać! Widzę, ze też kupujesz w rawfoods :) Co do partner - jego upartości, to ja jestem singielką, ale moja mama też mi odradzała tę dietę, ale jak zobaczyła jak się zmieniałam, to sama zaczeła jeść raw, nie jest w 100%, ale połowa tego co je, to surowizna, też czuje się i wygląda super. Moze u Ciebie Jurek już się coś pozmieniało z sytuacja z żoną od Twojego wpisu? mam nadzieję że to ty ją przekonałeś a nie na odwrót ;)

Witam ja jeste na diecie surowej tzn diecie Gillian mcKeith Warzywa owoce,dużo soków ,ryby ,warzywa strączkowe,zboża itp:)

Gość mysia mysz
Hej. Ja na tej diecie jestem od półtora roku (choć może nie przestrzegam zasad w 100%). Niedawno wprowadziłam do niej mięso (tatar wołowy i z łososia) a teraz chcę dodać duszonego królika. Myślę, że jeśli się człowiek pilnuje (bo nie jest wcale łatwo w ten sposób zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć odpowiedniej ilości tłuszczu) to jest to wyśmienita "dieta na całe życie" dla lubiących surowiznę. Jak ja :D

Gość surowa dieta jest the best!
Hruska, surowa dieta to surowa dieta, Gillian mcKeith, to inna para butów, więc ich nie myl. W surowej diecie nie ma warzyw strączkowych i zbóż. Jest raw czekolada, świeże warzywa ekologiczne, kiełki... ale żadne strączkowe czy zboża. Szkoda, że ludzie tak wprowadzają innych w błąd, potrzeba dobrych informacji... jestem na raw diecie od przeszło 2 m-cy, dowiedziałam się o niej na internecie, później książka, kontakt ze sklepem z żywnością raw, teraz jadę na wakacje na pełen detox :) polecam wszystkim, madzia

Gość wsrfv
ILE SCHUDŁAS PRZEZ DWA MIESIACE????

wsrfv, dzięki że pytasz, u mnie kilogramy poleciały nawet nie wiem kiedy, dzisiaj rano się ważyłam i nie dowierzam sama bo prawie 12 kg zrzuciłam (zaczęłam 28 maja)... nigdy nie paliłam i nie piłam, także z takimi używkami nie mam problemu, jedynie pozostały ciągotki w stronę słodyczy, ale te zastępuje witariańskimi słodyczami, także nie czuję, że coś tracę czy nie mogę jeść. A mimo to wciąż chudnę, także wygląda na to, że takie słodycze są naprawdę dobrze przyswajalne dla organizmu. 'Zaraziłam' dietą koleżankę (praktykuje dietę od tygodnia) i też już zaczyna sobie chwalić rezultaty, jeszcze jej nie widziałam, ale jak dzwoniła to już o 2 dniach czuła luz w spodniach :) taki sposób odżwiania jest na pewno skuteczny i zdrowy. byłam już na różnych dietach wcześniej, ale zawsze coś mi na nich nie pasowało, na surowej diecie czuję się wręcz bosko.

ja przez rok jadlam na surowo w tym 70 procent to owoce a czasami i 100. BYlam zdrowa, schudlam 15 kg i ogolnie cud miod malinka ale za duzo pysznosci w okolo.. Amen ale dla wytrwalych polecam

wow, chillred, super, szkoda że zrezygnowałaś, może za bardzo byłaś ekstremalna? ja na samych owocach to bym nie dała rady... jem warzywa, owoce, kiełki, glony, krakersy witariańskie, orzechy, nasiona, słodycze witariańskie, w tym raw czekoladę, witariańske masła orzechowe. Dzięki takiemu szerszemu menu, czuję że nic nie tracę i jest łatwiej :) zobaczę jak długo się da wytrwać :)

witarianka, dzięki za linka :) jak długo jesteś raw?