Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...zainteresowana...

plener w niepogodę

Polecane posty

macie może jakieś pomysły na plener gdy za oknem plucha? może jakieś zamknięte pomieszczenia? jesteśmy umówieni z fotografem na najbliższą sobotę i nic nie zapowiada poprawy pogody...

Gość ppppppppp2121
wnetrze jakiegos zamku peron

moja znajoma zrobiła sobie sesję w galerii handlowej. W okolicach goziny 22 gdzie powoli już zamykają i jest pusto, zdjęcia oczywiście nie przy witrynach sklepowych ;) tylko przy jakiś drzewkach, fontannach, dekoracjach, w dużych galeriach jest tego pełno, jest dobre oświtlenie, może cos fajnego wyjść, jej zdjęcia były super :)

Gość wredna b
Sękata przestań piep...... Jak widzę twoje teksty to mam odruchy wymiotne. W całej UE jest zakaz fotografowania w centrach handlowych włączając w to tereny parkingowe. Pojedź sobie na parking do M1 w Markach i zacznij robić zdjęcia. Zobaczysz, co się stanie. Jeśli ktoś robił takie zdjęcia to bardzo nie legalnie przy wykorzystaniu znajomości. ...zainteresowana... We wnętrzach robi się zdjęcia nie plenerowe. Dobry fotograf zawsze ma alternatywę miejsc podczas złej pogody. Pałace i zamki mają to do siebie, że trzeba zapłacić za pozwolenie i to czasami naprawdę spore sumy. Mój fotograf na zadane pytanie, co robimy gdyby w dniu pleneru będzie padał deszcz powiedział żebyśmy się nie martwili. Od martwienia jest on i zdjęcia nawet gdyby padało będzie nam robił. Zresztą, kto robi zdjęcia plenerowe w sobotę……

Gość zróbcie sobie fotki
podczas burzy śnieżnej,czy wichury, w kaloszach i z parasolem :) na pewno będą bardziej orygialne od tych wszystkich kiczowatych ustawek :)

Gość tak..tak..
tak, tak aby jeszcze były bardziej oryginalne to wichura lub burza na wysypisku śmieci lub stojąc w kaloszach w gnojowicy. Dopiero byście mieli śliczne całkowicie nie kiczowate zdjęcia..

"W całej UE jest zakaz fotografowania w centrach handlowych włączając w to tereny parkingowe.' ale co Ty opowiadasz, u nas we wszystkich centrach mozesz sobie robic zdjec ile zechcesz. chyba tylko wnielicznych sklepach typu Sano, Biedronka i Media Markt nie wolno, chociaż w Media Markcie jak zrobisz tak że cen nie widać to tak. sama widziałam zajefajną sesyjkę gdzie państwo młodzi wyglądali jakby przyszli po zakupy na nowy dom. robili sobie zdjęcia i w sklepie AGD, i w meblowym, i w ciuchowych, i w dziecięcym. wszedzie bez problemu :) a na parkingu jak sobie cykniesz fotkę to też nie ma problemu, o ile oczywiscie nie plączesz sie przy filarach nośnych (czy jak to tam zwał - tych na których się opiera cała konstrukcja budynku), jakichs tam zaworach, instalacjach alarmowych itd. "Zresztą, kto robi zdjęcia plenerowe w sobotę……" ten co to w tygodniu pracuje i neikoniecznie ma szanse na urlop tylko z racji sesji ślubnej?... glupie pytanie.

Gość gnom....
albo w sobotę robi zdjęcia pseudo fotograf który w tygodniu gdzieś tam pracuje..... Nie wolno w żadnym centrum handlowym robić zdjęć. Jak wół są naklejone znaki zakazu i pisze to w regulaminie.

Gość slub1710
zenujace sa wypowiedzi co poniektorych. idac tokiem myslenia przedmowczyni wszystke sluby powinny sie odbywac w tygodniu bo tylko wtedy mamy szanse na fotografa z prawdziwego zdarzenia? bzdura.

"Nie wolno w żadnym centrum handlowym robić zdjęć. Jak wół są naklejone znaki zakazu i pisze to w regulaminie." no może w Warszawie :) u nas są trzy centra i w żadnym nie robią trudności. sama tez tam robie zdjęcia różnych rzeczy, na oczach ochroniarzy, nie kryjąc się po kątach i nigdy problemu nie bylo.

Gość AngelaM
slub1710 puknij się w głowę i myśl zanim coś napiszesz. Co to za zdjęcia plenerowe w sobotę wszystkie na baczność i w tempie sportowym. Strach usiąść nawet na ławce aby się suknia nie pobrudziła. A jak będzie wyglądał garnitur pana młodego choćby po przejazdach samochodem. Fotograf z prawdziwego zdarzenia zdjęcia robi kilka godzin i zmienia miejsca. Zgadzam się z gnomem że ci sobotni fotografowie to tacy dorabiający sobie do pensji i oferujący setki zdjęć na płycie.

Gość gnom...
czarna koala wpisz w google ,,fotografowanie w centrach handlowych" i wtedy nie będziesz pisała głupot na forum. W tym roku nawet ten temat był poruszany w sejmie.

Gość slub1710
AngelaM nie badz niegrzeczna bo nie widze powodu. Akurat moja siostra miala plener w dniu slubu i sa to najlepsze zdjecia slubne/plenerowe jakie widzialam i to nie tylko moja opinia. Jesli slub jest np o 12-13 to spokojnie po uroczystosci mozna zrobic sesje chocby niewielka, tym bardziej jesli ktos nie robi wesela. Kazdy robi jak uwaza, niekoniecznie wielogodzinna sesje zdjeciowa i na pewno dzien tygodnai nie swiadczy o umiejetnosciach fotografa zwlaszcza foografa zajmujacego sie fotografia slubna.

ja nie piszę co jest w teorii a co jest w praktyce :) jak to w teorii wygląda to nigdy nie sprawdzałam. ale wiem ze ludzie zdjecia robią i nei ponoszą konsekwencji, bo widziałam na własne oczy. sama tez foty robię, nie slubne wprawdzie ale z pokazów w których bierzemy udział, ale robię i nikt nigdy nie powiedział ani słowa. regulamin? chyba kazde centrum ma swój wlasny (chyba ze z jednej sieci są). wiec to bardzo indywidualne. wystarczy - na moją logikę - uzyskać pozwolenie od menedżera centrum i nie ma problemów. a przypuszczam ze profesjonalny fotograf wie do kogo uderzyc w takich sprawach. przecież nikt nie ów że wpaść ot tak i robić sobie zdjęcia. a co do plenerów sobotnich - to ze zdjecia w sobotę nie znaczy że w dniu ślubu na litość boską! przeciez sobota ślubna to nie jedyna sobota w kalendarzu. a moja przyjaciółka miala sesję przed ślubem i tez ma ładne zdjęcia. nie wiem ile im zrobił, jak szybko, co i gdzie, ale zdjęcia są ładne. a kilkugodzinnej sesji zdjęciowej chyba bym nie zniosła.

nie wiedziałam, że kwestia sobotnich zdjęć wywoła aż takie kontrowersje. w naszym przypadku sesja jest w sobotę (tydzień po ślubie) z prostej przyczyny - brak urlopu. jak zapewne osoby pracujące wiedzą nie zawsze pracodawca patrzy przychylnym okiem na dodatkowy dzień urlopu szczególnie gdy dopiero zmieniło się pracę... nad centrum handlowy i peronem się zastanawiałam ale będę musiała się jeszcze zorientować jak to z tym pozwoleniem jest. a może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły lub miejsca? najlepiej gdzieś na śląsku ;)

Gość ja mam taki pomysł
jakaś ładna restauracja, bar, klub

Gość tak nietypowo może coś ocipukę
a może by tak zdjęcia zrobić w....mlynie? :D albo stadninie;) ewentualnie gdzieś w hehe muzeum:D

Gość moi przyjaciele
mieli sesj co prawda nie zdjęciową, a "filmową" właśnie w centrum handlowym - kręcili taki krótki śmieszny filmik w butiku z odzieżą męską (niby wybieranie garnituru dla pana młodego - potem było to wmontowane fajnie w całość filmu z wesela). Bardzo fajnie to wyszło, niby w jednym butiku, ale jest też sfilmowane wejście do centrum handlowego, łącznie z jego nazwą - nie mieli z tym żadnych problemów.

Gość Kręcenie filmu.....
Kręcenie filmu a robienie zdjęć to całkiem inne sprawy. Sklep to miejsce prywatne tak samo jak zresztą centrum handlowe. Jeśli uzyskali zezwolenie to pewnie że mogli kręcić film. Nie wyobrażam sobie zdjęć z pleneru w sklepie. Może jest to atrakcyjne miejsce dla kogoś kto mieszka na wsi lub w jakimś pipidówku. Warto poczytać w necie na temat fotografowania w centrach handlowych zanim cokolwiek tu w tym temacie się napisze.

"Kręcenie filmu a robienie zdjęć to całkiem inne sprawy." technicznie dośc podobne, i tu się uwiecznia coś i tam ;) "Jeśli uzyskali zezwolenie to pewnie że mogli kręcić film." sądzę że zdjęcia też by wtedy robic mogli ;)

Gość diettka
masz problem z cera? tradzik, skazy? oto nowosc ktora moze pomoc ...::: http://www.derminax.ocom.pl :::... po co zwlekac? :) zapoznaj sie - mozesz wiele zyskac

Gość Ślubuje luty 2010
do ślubu w styczniu Źle kopiowałaś adres aby pokazać zdjęcia. Akurat zwróciłam uwagę na adres strony bo to strona mojego fotografa z którym mam podpisana umowę na przyszły rok. Prawidłowo powinnaś podać ten adres do zdjęć http://www.fotowspomnienia.net.pl/galerie/galeria18/ Ślub mam w lutym i właśnie te zdjęcia zwróciły moja uwagę na fotografa który jest właścicielem tej strony. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Jakość, propozycje i cena na czternastu przetestowanych fotografów nie do przebicia.