Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulaaaaa23

do kiedy nocne karmienie???

Polecane posty

Gość sie nie znam ale
moja córa ma 6 miesiecy i ponad tydzien....karmilam ja swoim mlekiem ( ale butelka, odciagałam ) 3 miesiace....odkad skonczyla miesiac zaczela chodzic spac o 22...wstawac o 4:00...4:30....koło 3 miesiecy zaczeła spac do 6....koło 4 miesiaca do 6:30-7:00....teraz dzien wyglada tak:....koło 8 je smiadanko flacha ( mleko 150 + kleik) koło 8 ...drugi -sniadanie owoce ( słoiczek je łyżeczką) - koło 11....obiad (robie sama je łyżeczką)...koło 14...podwieczorek kaszka ( 130 mleka + kaszka je łyżeczką)...kąpiel koło 19:30...kolacja flaszka (mleka 180 + kleik)...=SPANIE:)...i tak codziennie....w miedzy czasie pije herbatki lub soczki z kubeczka niekapka...sama sie jakos tak ustawiła...codziennie jest ten sam schemat..kilka razy sie zdarzyło ze jak jeszcze budzila sie wczesnie nie wstałam bo sac mi sie chciało:P...to popłakała i poszła spac dalej:P...

Gość dziecko powinno maksymalnie
Pierwszy raz spotykam się z taką opinią. Moja pediatra mówiła, że konieczne jest karmienie nocne tylko do ukończenia 6-go miesiąca. W tym linku, który podałam też jest napisane, że po 6 miesiącu przerwa nocna może trwać już około 7 godzin. Żołądek małego dziecka kiedyś też musi odpoczywać, a po 6 miesiącu już każde dziecko ma wprowadzane inne pokarmy niż mleko więc tym bardziej nie powinno jeść w nocy. Ja karmiłam synka również w nocy po 6 miesiącu, bo przybierał bardzo mało. Przez 6 miesięcy od 3 do 9 miesiąca przybrał tylko 2 kg. Postanowiłam odstawić go w końcu od piersi, bo budził się co 2 godziny w nocy i miałam już serdecznie dość. Ale dziecko, które normalnie przybiera i je w dzień obiady, owoce i inne wprowadzane pokarmy z całą pewnością nie powinno jeść w nocy po 6 miesiącu by mały żołądek mógł odpocząć;)

Gość malinkaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Karmie piersia 18 mesieczna corcie..karmie jesli sie obudzi...:) ,,karmien nie liczy sie..tak jak nie liczy sie pocalunkow '' Synka karmilam 2,5 roku.Dzieciaki zdrowe jak rydz.:):):)

Gość paulaaaaa23
moja malutka tez wcina zupki, deserki, flipsy, herbatniczki, danonki ale problem polega na tym ze nic procz cyca nie chce pic. czasem lyknie jakis soczek z niekapka, ale to naprawde rzadko i w malych ilosciach. czasem zaluje, ze jej wczesniej nie dopajalam. mialaby chociaz jakis kontakt z butelka.

Aha! i to karmienie nocne do 6-go miesiąca konieczne jest tylko wtedy, gdy dziecko samo chce jeść. Jeśli przesypia noce i nie ma takiej potrzeby, to nie ma powodu budzić dziecka na jedzenie. Nie mówię tutaj o noworodkach, bo te wiem, że trzeba budzić co 3 h, ale już o takich dzieciach, które mają przynajmniej 3 miesiące.

Z piciem mam niestety cały czas problem:O Synek pije tylko mleko, a soczku (rozrzedzonego wodą) wypija maksymalnie, 150ml na dzień. Zatem dwie butle po 240 ml (jeśli wypije całe:P ) i ten soczek to jest wszystko:O Nie chce pić nic więcej, a ja nie jestem w stanie go zmusić:O A ile piją Wasze dzieci?

Gość paulaaaaa23
150ml??? moja mala tylko raz wypila chyba tak kolo setki jak byl upal. teraz to jak 50ml wypije to to w naszym przypadku jest to bardzo dobry wynik.

Gość paulaaaaa23
i to jest drugi powod dla ktorego nie odstawilam jej jeszcze, bo przeciez cyc gasi rowniez pragnienie, wiec jak juz bardzo protestuje przy soczku do daje jej cycka, by sie napila. a maluszek oczywiscie nigdy nie odmawia.

Hehe MAKSYMALNIE pije 150ml;) Poza tym weź pod uwagę, że Twoja córa pije cały czas Twoje mleko na żądanie więc jest dopojona;) A mój synek pił tylko tyle soku nawet, gdy odstawiłam go od piersi i pił mleka modyfikowanego raptem 200ml dziennie:O W tej chwili nie masz się co martwić o jej picie skoro wciąż ciagnie sobie cycusia;) za to ja chyba tak, bo nie wiem czy 600ml płynów na dzień dla dziecka to jest wystarcząjąca ilość:O Choć i tak sieszę się, że pije więcej niż kiedyś. Ale on nie chce pić więcej i nie ma siły by mu wcisnąć:(

W każdym razie mały żyje, ma się dobrze, wręcz świetnie, bo od urodzenia jeszcze nie chorował zatem chyba wie lepiej ile potrzebuje picia;) Tak się pocieszam:) Ale szczerze radzę Ci zacząć odstawiać małą od piersi już teraz, bo z każdym dniem będzie trudniej. Sama cieszę się, że podjęłam tę decyzję w odpowiednim momencie choć moja położna ze szkoły rodzenia radziła mi by karmić chociaż do roku:O Nie wiem jak miałabym tłumaczyć roczniakowi albo dziecku starszemu:O dlaczego zawsze cycek był, a nagle nie ma:O A taki 9-cio miesięczniak przyjmuje pewne sprawy jeszcze w miarę bezboleśnie;) Poza tym dziecko wreszcie zaczęło spać w dzień, przestał marudzić, płakać, no nie to dziecko:) I ja odżyłam, bo ile można nie spać w nocy? jeszcze rozumiem żeby budził się raz, ale on budził się po 5 razy, a teraz spokój i śpi calutką noc:)

Czemu odradzasz jej karmic piersia,bo sama juz odstawilas....? Tylko raz w zyciu karmimy dzieci piersia...moje siostra tez karmi juz dwa lata,znam wiele mam,ktore dlugo karmily.:)

Gość paulaaaaa23
poki co chce zrezygnowac tylko z nocnego karmienia. w dzien jest ok, poza tym i tak siedze w domu. do pracy narazie nie chce wracac, finansowo dajemy rade(maz zarabia wystarczajaco). zreszta nie mialabym z kim malej zostawic, a trudno znalezc godna zaufania opiekunke.

Rob jak uwazasz.Ja nie mialabym serca,jak karmie to karmie i noca.:)

Gość paulaaaaa23
malinkaaaaaaaaaaaa, wiec kiedy jest najlepszy moment na odstawienie dziecka? Wydaje mi sie ze mam coraz mniej pokarmu i ze mala sie nie najada, dlatego zaczelam rozwazac wyeliminowanie czesci karmien. Ale tu zaczynaja sie schody bo innego mlaka to ona nie chce... Dzis przespala prawie cala nocke bo obudzila sie dopiero ok 4.30, wiec juz nie kombinowalam z ta woda.

Gość ataga111
Oprócz wygody mamy liczy się jeszcze dziecko. Są momenty, w których dziecka po prostu nie powinno się odstawiać - choroba, okresy większej zachorowalności czyli tak jak teraz. Twoje dziecko jest jeszcze małe, to nie jest jeszcze roczniak, poza tym karmienie nocne dla zdrowia dziecka nawet 9-miesięcznego jest bardziej istotne niż to dzienne. Przecież istnieje jeszcze coś takiego jak więź emocjonalna, która jest tym bardziej silniejsza i która daje dziecku większe bezpieczeństwo im dłużej jest przystawiane do piersi. Nie pytaj o takie rzeczy na forach bo uzyskasz 150 mln różnych opinii a przede wszystkim nie wiesz, czy osoby te kierują się dobrem dziecka czy swoim. Jest wiele mam, które odstawiają dzieci od piersi tylko dla własnej wygody. Jeżeli dziecko obudzi Cie raz czy dwa razy w ciągu nocy to nie jest jeszcze tragedia. Bardziej wiarygodną opinię uzyskasz pytając o to specjalistę. Twój lekarz pediatra powinien Ci podpowiedzieć jak należy postępować. Jeżeli już odstawiać to w ogóle a nie tylko nocą, bo dopóki będziesz karmiła w dzień dziecko będzie upominało się o pierś i w nocy.