Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eve05

Mamy 4 latków

Polecane posty

Gość yołyołhihi
a dlaczego nie!!! witam!!!

tak, chodzi, chodzi, juz drugi rok. I bardzo lubi. Pierwszy miesiac u 3-latkow byl troszke ciezszy, ale i tak nie bylo zle, zadnych scen, troche tylko miauczenia :) A teraz ma kolegow, kolezanki i z mama bylaby nuda :)

Nie, nie. Moj nie chodzi do przedszkola. Ja sama go ucze w domu, a towarzystwo ma i jest git. Do przedszkola nie bedzie chodzic, nie ma takiej potrzeby. Tak w ogole to moja siostra uczy w przedszkolu, moglby byc nawet w jej grupie. Jestes w bledzie kochana, to czy bedzie sie dziecko nudzic z rodzicem zalezy od mamy i od tego czy cos robi z nim czy nie, i co robi:) A Ty pewnie pracujesz?

Nie mam zamiaru wdac sie w dyskusje ktora sie sprowadzi do klotni. Myslalam ze ma byc fajny temat ... Ale pewnie jestem w bledzie ;) Moje dziecko lubi przedszkole i bardzo chce tam chodzic. A ja nie uwazam, ze mu sie tam cokolwiek zlego dzieje, wrecz przeciwnie, duzo sie uczy i jesli chodzi o rozwoj intelektualny i socjalny. Ale jesli ktos chce miec swoje w domu to tez dobrze. Nie mam zamiaru nikogo pouczac, bo kazdy ma swoje racje i na pewno chce dla swojego malucha najlepiej. Grunt zeby dzieci byly szczesliwe ;) A ja kochana Evo nie pracuje obecnie, bo jestem na wychowawczym z druga pociecha ;) Ale pewnie nie umialabym sie tak dobrze zajac swoim dzieckiem jak Ty ;) Zegnam ;)

malagosia ale dlaczego tak zle odebralas moj post????????!!!!!!! Jaka klotnia???!!! Jakie pouczanie????!!!! Wydawalo mi sie, ze to normalna rozmowa sie nawiazala... No coz, szkoda ze tak szybko sie pozegnalas...

Ja tylko napisalam jak jest u nas. Czy potepilam inne mamy ktore posylaja swoje dzieci do przedszkola???????????!!!!!! Uwazam, ze niektorzy po prostu nie maja wyjscia i musza zapisac dziecko do przedszkola. I masz racje-najwazniejsze jest by dziecko czulo sie szczesliwe:)

Przeciez kazdy ma inna sytuacje, inne zycie. Jedne dzieci chodza do przedszkola, inne nie chodza. I czy to jest powod do klotni lub do zegnania sie??? Szkoda...

To zapewne przez to moralizatrskie "jestes w bledzie kochana" :) Mam 4-letnia siostrzenice, dlatego wpadlam na chwilke podczytac was :) Czy wasze 4-latki potrafia juz jezdzic na rowerze bez podporek? Bo w mojej okolicy wszystkie 4-latki juz jezdza. A jak nie jezdza, to jest obciach. I jeszcze pytanie do Evy- czego ty uczysz swojego dziecka w domu?

Moze rzeczywiscie zle odebralam Twoj post, bo tu gdzie nie wejdziesz to klotnia i znow mi sie wydawalo, ze sie zaczyna :) Juz chyba jestem przewrazliwiona, bo ja czytasz o co te baby sie kloca, ciagle i ciagle o to samo i jedna przez druga madrzejsza to sie zle robi :) Wiec jesli sie pomylilam to przepraszam ;) Mam wybor, bo teraz jestem w domu, a pozniej zostawie mlodsza z jakas niania, wiec moglaby i starsza zostac. Ale wiem, ze lubi przedszkole i jest zadowolona. Co nie znaczy ze nie robimy wielu rzeczy razem po przedszkolu ;) dzis np pieklysmy ciasto ... tyle ze zupelnie nie wyszlo, dobrze ze mala zasnela jak juz wyszlo z piekarnika bo bylaby zawiedziona. Chociaz moze jak jej nie powiem to sie nie zorientuje, jutro pewnie ledwo otworzy oczy bedzie chciala probowac :))) A jak Wy spedzacie czas ? Jakie macie fajne zajecia, pomysly na zabawy ?

ja nie jestem mama 4 latka ale weszłam z cekawosci i czytam i szukam tej kłótni...no i znalezc nie moge i dlaczego małgosia uciekła?A moze ktos cs podszył i dopisał moderki usunęły?

Hiena, nie moralizatorskie tylko forma zartu;) Uczylam liter, cyfer, ksztaltow, kolorow, itp. Teraz moj synek wykazuje chec do pisania liter, na razie umie napisac litere H:)

juz uciekam i zycze miłych pogaduch i kolorowych snów pa pa fajnie ze tu kłótni nie bedzie

malagosia to super ze razem cos zrobilyscie fajnego:) Wiem, ze na roznych topikach sa klotnie i pomarancze probuja rozwalac topiki, ale mam nadzieje ze u nas tak nie bedzie...:) malagosia czy to znaczy ze zostajesz z nami????:):):):)

abraja jasne ze nie bedzie, nie moze byc. Porozmawiajmy ze soba jak kobieta z kobieta, milo, bez jadu, bez zlosci.Kurcze fajnie by bylo tak...

Eve- a pisalas cos o kontakcie twojego dziecka z innymi dziecmi. Czy dobrze to zrozumialam? Bo dla mnie za przedszkolem przmawia wlasnie okazja do budowania socjalnych kontaktow wsrod rowiesnikow- takie funkcjonowanie w grupie. Jak to jest u ciebie? Inna sprawa- tak sobie mysle o tej mojej siostrzenicy i sie zastanawiam, jak dlugo pozwalacie dzieciom ogladac telewizje?

Tak zostaje, troche sie unioslam poczatkowo, bo zle odczytalam Twoja mysl, pozno chyba :) Fajnie, bedziemy moze mialy fajny topik ;)

malagosia my robimy wiele rzeczy, napisze takie nasze ulubione czynnosci. A wiec zabawa ciastolina, jazda na rowerze, zabawa w piaskownicy-teraz juz nie... Rysowanie, malowanie farbami, wspolna zabawa na ciekawym edukacyjnym portalu i nauka na programie multimedialnym Kubusiowe Przedszkole, ukladanie puzzli, gry memory, czytanie bajek, robienie figurek z kasztanow, gra w pilke, tzw.gra-lapanka, itd.:)

U nas co do tv jest zasada, ze tylko w weekend. Generalnie, troche w piatek wieczorem, w sobote rano i niedziele rano. W tygodniu niet :) Wiem, ze dzieciaki bardzo latwo wciagaja sie w telewizje. Nie chce zeby ja to zupelnie zajelo i nie interesowala sie niczym innym. Nawet jesli nie mam dla niej czasu, to wole zeby sama sobie znalazla jakas zabawe niz siedziala przed tv.

malgosia- mam takie samo zdanie. Ale widac niektore mamy wola posadzic dziecko przed telewizorem i miec swiety spokoj. Mam nadzieje, ze topik wam sie fajnie rozwinie. Pa!

Hiena u nas nie ma z tym problemow, mamy fajnych sasiadow a i chodzimy na plac zabaw, i w rodzinie mamy kilkoro dzieci akurat w tym samym wieku. Co do ogladania telewizji... Ja nauczylam moje dziecko, ze czas ogladania ustalam ja a nie on:P Gdy mial 2 lata mocno protestowal, tym bardziej, ze to ksiazkowo przechodzil buntowniczy okres dwulatka. A ze jestem od poczatku konsekwentna, to szybko sie zorientowal, ze nic nie wywalczy placzem lub krzykiem. Na dzien dzisiejszy oglada wybrane bajki ok.1,5 h w ciagu dnia. Latem krocej bo nie bylo czasu na siedzenie w domu przed tv:)

Dziewczyny miejmy jedna najwazniejsza zasade, a mianowicie-nie reagujemy i w ogole nie bierzemy pod uwage postow pomaranczowych osob. Co Wy na to?