Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak mnie to denerwuje

SALE 50, baby itp......czemu w Polsce po angielsku?????

Polecane posty

jak widze na sklepie napis sale to mnie skręca.Dlaczego nie piszą wyprzedaż?????nie mogę tego pojąć?????

Gość właśnie a potem
przychodzi taka babcia i chce salę zarezerwowac .... :P

Gość albo piszą BABY
i prawiczek myśli, że sobie babę kupi :D

Bop jak juz mowilam jestesmy w Unii, wiec wszedzie jest obecny angielski, a moze tez dlatego ze sale to tylko 4 litery do wyciecia i naklejenia :) jest bardziej ekonomicznie :P

Gość
i tak nic nie przebije idei programu Kocham cie Polsko, w ktorej uzywaja tekstow w stylu ''team spirit, coaching i research'' :classic_cool:

co z tego ze ejstesmy w uni???? inaczej wygladaloby gdyby pisało i wyprzedaz i sale do obcokrajowców!!a nie tylko sale 50%:( przecież babcie i dziedkowie nie mają pojęcia co to znaczy a nawet jesli to jestesmy polakami i swoj jezyk mamy!!!

ja mieszkam w malym miasteczku, nie ma tu obcokrajowców a na co drugiem wiejskim sklepie pisze sale:(

po keczupie juz mnie nic nie dziwi i zdanie mam wyrobione :O jak mozna spolszczyc tch na cz ale juz u na a nie ???? kto tak sobie wybiorczo zdecydowal, ze w jednym slowie polowe sie spolszczy a polowe nie ?

Gość
Nie ma to jak promowanie polskosci, naszej ortografii i tego, co w naszym kraju najlepsze:classic_cool:

zdecydowali ludzie, którzy w większości używali słowa keczup. Kiedyś była kolacyja, teraz kolacja.

Kocham cie polsko to tez jakas porazka narodowa.... przeciez moja mama ktora to oglda nie ma pojęcia co znaczy tiiiim czy inne ich anglojezyczne powiedzonka:(

kolacyja i kolacja to wciaz polskie slowa, ketchup (wym. keCZAp z ang.) zmienili sobie w polowie na keczUp :O nie tylko nie zostali przy polskim tlumaczeniu sos pomidorowy to jeszcze blednie sobie wymyslili ze bedzie tlumaczony w polowie jak im sie podoba

Gość loooooooo matko a wy jak zwykl
co ty pierdolisz?wlasnie keczup jest spolszczone calkiem a keczAp polowicznie nastepna znawczyni sie znalazla

ale akurat keczup to jedno z wielu słów, które swobodnie używane są w języku poslkim... tak samo jak spolszczyli sobie ketchup, tak samo używa się slowa chipsy (z końcówką "y" zaznaczającą liczbę mnogą, a przecież w słowie chips już sama końcówka 's' oznacza liczbę mnogą). Więc gdybyśmy chcieli aż tak się czepiac, to trzeba byłoby mówić "kup mi chips" albo "kup mi paczkę chipów" jakbyś chciała aż tak bardzo polskości się trzymać, bo mówiąc chipsy robi się podwójną liczbę mnogą... Zdzira, mam nadzieję że ty zrozumiałaś o co mi chodzi :) A ta Marzena blondyna z Kocham cię Polsko jest masakryczna :O

Gość
nie sprzeczajcie sie o kecza/up :classic_cool: rozwala mnie to. jeszcze zwykli ludzie niech gadaja jak chca, ale kiedy slysze dziennikarzy, reporterow, prezenterow tv ciary mnie przechodza. Przeciez Ci ludzie sa odpowiedzialni za przekaz, jezyk, utrzymywanie poprawnych form. Jak usluyszalam w Pytaniu na sniadanie jak Joanna Horodynska powiedziala o dzianinach, ze to ''absolutny must have tego sezonu'' prawie zwymiotowalam.

Gość
widelec, no pewnie ze skumalam:D podsumujmy: dziennikarz o tym, jak przygotowywal sie do reportarzu o stolowkach w szkolach : ''zrobilem wczesniej maly risercz'' Joanna Horodynska o dzianinach: ''to absolutny mast hew sezonu'' kurzajewski w Kocham Cie Polsko: ''niech nasze timy poczuja tim spiryt'' Hanna Lis o nowej profesji (dziennikarstwo pisane): ''sfokusowalam sie teraz tylko na tym''. Boje sie:o

Gość no znalazla sie oswiecona
loooooooo matko a wy jak zwykl co ty pie**olisz?wlasnie keczup jest spolszczone calkiem a keczAp polowicznie nastepna znawczyni sie znalazla ]jak CLAKIEM ??? slepa jestes czy tylko glupia ??? oryginalnym slowem jets keTCHUp jezeli SPOLSZCZYLI TCH na CZ a U jak sie wymawia A na A nie, to gdzie tu widzisz calkowite ??? wymyslili sobie na podstawie ang slowa choc istnieje POLSKI ODPOWIENIK zreszta calkiem inne slowo wiec nie pierrdol ze calkowicie idiotko :O

wiesz, teraz trzeba się sfokusować, wiadomość możesz przeforłardować, przeprowadzasz mały risercz, musisz sobie kupić mast hev... jezu :( U mojej koleżanki w pracy pracujesz na entry, w ałtsorsingu, jak szefostwo przeasesmentuje coś tam to będziesz mieć jakieś bonusy, profity itp. :O

Gość
a co do marzeny rogalskiej - jest pretensjonalna i z zachowania przypomina mi jakas sfrustrowana stara panne. ale nie powiecie, jest zajebiscie inteligentna i bystra w porownaniu do zielinskiej. jak maja w Kocham cie... te konkurencje gdzie druzyna zgaduje nazwiska - przyklad: Rogalska: -general, insurekcja, ma swoja gore, rewolucja antyrosyjska Jej druzyna: Tadeusz Kosciuszko! -Tak, dobrze!! Zielinska: -yyyyyyyyyy.......yyyyyyyyyyyyy.......ma na imie tak jak Drozda.......yyyyyyyyyy......polityk.....dawne czasy................yyyyyyyyyyyyyyy...............czapka (a nie, to bonaparte!)....yyyyy..........ameryka, jego gora..... :o

a już szczytem są anglojęzyczne stanowiska pracy.... co sie dzieje z nami?????

Gość ćwoctwo powszechne
mnie też to wkurza, a jako anglista jestem przeczulony na tym punkcie, przykładów jest całe mnóstwo, z których sobie nawet nie zdajemy sprawy, np. projekt zamiast przedsięwzięcie - każdy "artysta" teraz pracuje nad projektem