Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fajnie

Rak piersi - mammografia...

Polecane posty

Zakładam nowy temat, chociaż wiem, że o raku piersi jest wiele wątków. Teraz jednak chciałabym poruszyć ten problem w innym kontekście. Czy, drogie Panie, czytałyście ostatni "Przekrój", w którym jest artykuł dotyczący mammografii? Jeśli nie, to załączam link: http://przekroj.pl/cywilizacja_nauka_artykul,5677.html i proszę o podzielenie się opiniami na jego temat. Okazuje się, że takie badanie jak biopsja może pobudzić komórki rakowe do wzrostu, a nawet spowodować przemieszczanie się ich po całym ciele. Pacjentka teoretycznie zdrowa, u której wykonano biopsję, może zachorować na raka, po tym zabiegu. A teraz szanowna minister Ewa Kopacz chce, aby badania okresowe czy badania do nowej pracy zawierały mammografię i cytologię. Jak najbardziej jestem za cytologią, ale mammografii po tym - bądź co bądź kontrowersyjnym, ale przekonującym - artykule po prostu się boję.

Szkoda, że nikt się nie wypowiada. Może to za ciężki temat na niedzielne popołudnie...

Gość przecież mammografia to
nie biopsja... :o O co Ci chodzi?

Gość magd-a50
Robiąc badania u lekarza medycyny pracy, lekarka zbadała mi również piersi. Badając powiedziała coś takiego: nie zalecam badania mammograficznego, które jest szkodliwe i częste jego wykonywanie niesie ze sobą ryzyko właśnie wystąpienia nowotworu". Będąc za jakiś czas u lekarza ginekologa zostałam zapytana, czy wykonywałam już mammografię i że to czas najwyższy zrobić takie badanie, ze względu na wiek. Zapytałam więc, czy jeśli nie wyczuwa się w samobadaniu zmian czy nie lepiej zrobić usg i czy mammografia nie jest szkodliwa. Lekarz na to oburzony: no można mieć takie podejście i się nie badać i umrzeć na raka piersi. Dodam, że sam nie raczył nawet zbadać mi piersi, co przecież powinno być standartem przy okazji badania ginekologicznego. Czytając powyższy artykuł nasuwa się wiele pytań i watpliwości, co do stosowania - czasem nadgorliwie- po mammgorafii biopsji, która może "pobudzić" guzek, który nie ruszany nigdy nie ujawniłby się. A tak na marginesie - kiedyś oglądałam taki reportaż, w którym kobiety dotknięte rakiem - pacjentki oddziału rozmawiając, doszły do jednego wspólnego ustalenia - wszzstkie stosowały wcześniej - w okresie menopauzy hormonalną terapię zastepczą - i miały podejrzenie, że choroba która dotknęła je kilkanaście lat pózniej, mogła być następtwem stosowania tej terapii.