Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytalska17lat

glupie pytanie ortograficzne

Polecane posty

Gość pytalska17lat

w zdaniu: Myslałem o Tobie i Ani. Ani piszemy przez jedno "i" czy dwa "i" ? Wydaje mi sie, ze jedno jest ok, ale nie mam siły myśleć :)

Gość zużyty tampon ob
Myślałem o tobie i o Ani przez jedno, słownik w Firefoxsie podkreśla błąd jak się napisze Anii

Gość ula z ula
przez jedno. dwa i stawiamy w wyrazach ktore w mianowniku maja koncowke -ia np: anglia - anglii dalia - dalii magnolia - magnolii balia - balii Zofia - zofii natalia - natalii itp

Gość pytalska17lat
No i dzieki. Dobranoc wszystkim.

Gość a ze niby ania
w mianowniku nie ma kocki -ia?:D

Gość to samo pytanie miałam
zadać...ale dała wyjaśnienie hehehehe

Gość wtedy kiedy sie to i slyszy
bo ania slyszysznie i tylko ń, tak samo basia ś, ciocia ć

Gość ula z ula - powodzenia
to chyba pozna wyczuc ze w ktorych wyrazach na -ia bedzie ii a w kotrych i. wyjasnilam to w ten sposob, bo ja wyczuwam kiedy.. i jakos nie zwrocilam uwagi ze ania tez ma ia ;) ale prosze wysylam fochowe wyjasnienie: pochodzi z blogu filozofka.broot.pl Jest to w języku polskim ciężki orzech do zgryzienia. Dotyka żeńskich rzeczowników miękkotematowych. Zwłaszcza jeśli dotyczy on rzeczowników, których temat kończy się zmiękczoną spółgłoską wargową (b’, p’, m’, w’, f’, gdzie ‚ to fonetyczny zapis miękkości). Długo zastanawiałam się nad realnym wyjaśnieniem, szukałam zasady. Okazała się ona dość nieoczekiwana, otóż w wypadku rzeczowników mających w mianowniku (M.) liczby pojedynczej (l.p.) końcówkę -a pisze się w Dopełniaczu (D.) liczby pojedynczej (l.p.) dwa i, wtedy gdy są zapożyczone. Jedno i piszemy wtedy, gdy są rodzime. Nie pozostając gołosłowną, podaję przykłady: Zapożyczone: - armia (armii) - szałwia (szałwii) - geografia (geografii) Rodzime: - ziemia (ziemi) - skrobia (skrobi) - stągwia (stągwi) Łatwiej jest w wypadku rzeczowników spółgłoskowych, wtedy zawsze piszemy jedno i. Przykłady: - marchew (marchwi) - brukiew (brukwi) - cerkiew (cerkwi) Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, iż nie wyjaśniłam tej zasady zbyt jasno, aczkolwiek wydaje mi się to w tym przypadku niemożliwe. Jednocześnie wiem, że naprawdę niewielu Polaków tę zasadę świadomie praktykuje, a polega raczej na swoim językowym instynkcie. I nie pytajcie skąd macie wiedzieć jakiego pochodzenia są dane wyrazy, wiem, że czasem z tym trudno, jednak pamiętajcie, że większość wyrazów i tak nasza nie jest Taki żarcik.

Gość Ale moze byc Anja
Wtedy Anjii

Gość knkn
jesli wyraz konczy sie na "nia", to zawsze jest jedno i. ksiegarnia - ksiegarni plywalnia - plywalni