Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sol Angelica

Małe dziecko,prawie-wegetarianin, czy zamierzacie podobnie,macie doświadczenie?

Polecane posty

witam, z mężem planujemy niemal całkiem odejść od mięsa. tzn. jeść tylko drób (i to tylko piersi ewentualnie udka) i ryby. bo czerwonego nie jadamy tylko dziecko. a mięso my z mężem jemy góra 3 razy w tygodniu (dziecko ma mięso 5 razy/tyg). Jemy sporo jajek, mleko np. mannę, jogurty, dużo warzyw i owoców, kasze... dziecko też tak je. Tzn 1-2 razy w tygodniu ma mięso czerwone a 1-2 dni są bezmięsne/ tygodniowo. tak zamierzamy trzymać, z tym że nie podawać już dziecku czerwonego, a np. wątróbkę drobiową - jesli taką zje. dziecko ma prawie 3 lata. jest jak na swój wiek wysokie i dobrze zbudowane, w normie ale powyżej przeciętnej. jest zdrowe, nie ma alergii pokarmowej. zamierzam zapytać o to lekarza. Nasza kuzynka-lekarka ale nie pediatra ani dietetyk, mówi, że poczekać jeszcze z 1 rok 2 lata z całkowitą rezygnacją z czerwonego mięsa u dziecka, chyba że dziecko samo odrzuci wcześniej. al że 2 dni w tygodniu bez mięsa i ryb ale za to jajkiem i warzywami w sporych ilościach jest ok. czy któraś z was tż jest wegetarianką lub "prawie-wege" (jeśli tak można to nazwać...) i planuje taką dietę wprowadzić dziecku?/ jeśli ono i tak WOLI BIAŁE MIĘSO OD CZERWONEGO I KOCHA RYBY ?? (caps lock celowo). ok, idę po dziecko do przedszkola i chętnie później podyskutuję, proszę o opinie.

skontaktuj się z jakimś dziecięcym dietetykiem i jego poproś o opinię jak dla mnie plan całkiem ok.

Gość do autorki ......
czy ten nick to imie zaczerpniete z ksiazki " Saga o ludziach lodu "?

Gryzzelda --> tak właśnie zamierzam, napisałam tutaj bo sądziłam, że spotkam podobne mamy/rodziców :0 Ale może ktoś jeszcze się odezwie. do autorki --> tak, to z sagi O Ludziach Lodu :) dawno temu się tym zaczytywałam, każdy tom po jakieś 5-6 razy...

powiem wam ze ja samoistnie odrzuciłam mięso (nie jadłam przez 3 pierwsze lata) pózniej rok jadłam a już od 5 kompletnie nie jem mięsa ŻADNEGO ,ryby -3-4 w miesiącu i tak już od ponad 13 lat.Obecnie mam 18,wyniki są zawsze w porządku (!) od dziecka nie wiem co to grypa,angina czy inne świnki :D aha nie jestem chucherkiem ,mam duży biust,jestem wysoka,mam mięśnie ;)