Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samajuzniewiem....

Ile Trwa Faza Poowulacyjna???????

Polecane posty

Gość samajuzniewiem....

W jednych zrodlach twierdza ze DOKLADNIE 14 dni (i ani dnia dluzej) a w innych od 12-16... Wy jaka regule przyjelyscie?

Gość samajuzniewiem....
Przeczytalam ze u kazdej kobiety jest ZAWSZE taka sama czy to prawda?

Gość u mnie się sprawdza
u mnie faza poowulacyjna trwa pomiędzy 12 a 16 dni. Raz jest to 12 dni raz 14 ostatnio nawet 15. Więc u mnie się sprawdza że od 12 do 16. Czytałam też, że faza lutelana może miec również długość od 10 do 16 dni oraz od 10 do 14.

pieknie by bylo gdyby to u kazdej z nas zawsze trwalo rowne 14 dni jak chodzilam na kursy przedmalzenskie to tam pani (jaks stara dewotka) twierdzila ze jest to dokladnie 14 dni zawsez u kazdej, ale mielismy tez rozmowe ze specjalistka ginekolog, ktora powiedziala, ze tak kiedys sie przyjmowalo ale to jest srednia ilosc dni tak przyjeta dla uproszczenia ale trzeba sie kontrolowac, ze dopiero po obserwacji min 12 miesiecy u danej kobiety mozna stwierdzic jaka to ilosc dni

Gość samajuzniewiem....
No wlasnie...wiec sa odchylenia...a ta faze zaczyna sie liczyc od dnia w ktorym wystapila owulka czy od dnia po niej??

Zaczyna się od dnia po owulacji. Rzeczywiście trwa przeważnie 12-16 dni, ale możliwe są też bardziej skrajne wartości. Przymuje się, że długości fazy lutealnej (bo tak się nazywa) jest stała u danej kobiety, jednak mogą na nią wpływać czynniki zew., np. silny stres (u mnie np. jedyne jak narazie zaburzenie długości tej fazy miało miejsce w cyklu, w którym miałam ślub i obronę pracy magisterskiej).

jak chcesz dokladnie to zobaczyc to w goole znajdz wykres plodnosi kobiety (jest ich mnostwo) i tam dokladnie jest opisane co i jak